Hel 25. 2013

Karppaajat pohtivat, tapahtuiko jotain peruuttamatonta

Viimevuotisen karppausbuumin imaisemat ihmiset näkyvät ajoittain Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentin Ursula Schwabin potilastyössä katuvina kansalaisina.

Ajoittain? Kuinka monta? Millainen keidän karppaus-ruokavalionsa oli??

– Ihmiset miettivät, mikä heihin meni, että he palasivat kovien rasvojen käyttäjiksi. Heitä kuitenkin rauhoittaa tieto siitä, että elimistö pystyy aika joustavasti palautumaan väliaikaisesta ruokavaliomuutoksesta, kun palataan takaisin suositusten mukaiseen ravintoon. Sepelvaltimotauti ei synny hetkessä, mutta kyllä se voi edetä nopeammin, jos ruokavalio on huono.

Pelkkää tyhjänpäiväistä palstatila käyttöä.

Schwabia harmittaa, että karppausbuumin myötä suomalaiset alkoivat kuluttaa kovia rasvoja aikaisempaa enemmän. Esimerkiksi voin ja kasviöljyn seosten eli erilaisten “riinien” myynti on kasvanut noin 40 prosenttia, kun verrataan vuoden 2007 ja vuoden 2012 Finnravinto-tutkimuksia.

On aivan sama kuinka Schwabia harmittaa. Olisi ehkä syytä tutustua moderniin ravintotutkimukseen eikä toistella mielessään vanhoja mihinkään perustumattomia luuloja

– Me julkisessa terveydenhuollossa toimivat olemme yrittäneet levittää tutkittua tietoa asiallisin keinoin, mutta emme tahdo saada ääntämme kuuluviin, kun mediaan pääsevät äänekkäät henkilöt, jotka haukkuvat kaikkea, mikä liikkuu.´

Millaista on se ”tutkittu tieto” jonka mainitset?? Hieman linkkejä, kiitos.

Schwab sanoo kohtaavansa työssään ihmisiä, joita ristiriitainen tietotulva ahdistaa.

Ristiriitaiseksi tiedon tekee Schwabin kaltaiset pelottelijat jotka kieltäytyvät myöntämästä sitä että virallisen ravintosuosituksen tyydytetyn rasvan pelolle ei löydy mitään perusteita.

Samoin asiaa sotkee kaikki ”ikiomat versiot” karppauksesta joiden luomisessa virallisen puolen edustajilla on suuri osuus.

– Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa vanhemmilta on tullut viestiä, että he kokevat olevansa turvallisissa käsissä kaiken tämän tietotulvan keskellä.

Että mitä? Kenen käsissä?

Karppauksella tarkoitetaan niukkahiilihydraattista dieettiä, jossa karsitaan peruna, riisi, jauhot, sokerit ja pastat. Suomalaisessa muunnoksessa hiilihydraatteja on korvattu rasvaisilla maitotuotteilla.

linkki

Eiköhän ylläolevan tyyppinen turhanpäiväinen ihmisten pelottelu ja suoranainen valehtelu pikkuhiljaa alkaisi riittää. Vähähiilihydraattinen ruokavalio on kansainvälisesti vahvoilla ja vahvistumassa. Tämä johtuu todetuista ja todistetuista terveyshyödyistä joita artikkelin tyyppiset ”kioskilla kuultua” tasoiset lehtijutut ei pysty kumoamaan.

lähde