Syy 12. 2012

Televisiossa oli viihdyttävä keskustelu antioxidanteista (esim. mustikoissa). Ovatko ne hyväksi terveydellesi?

Kun professorit Kerstin Bismar ja Fredrik Nyström pääsivät vauhtiin ei ohjelman juontajilla ollut paljon sananvaltaa. Katso itse (ruotsinkielinen)

http://www.kostdoktorn.se/bor-du-ata-antioxidanter/

Itse olen Nyströmin puolella: On mahdollista että mustikat ja muut marjat ovat hyvää ruokaa useimmille mutta on erittäin kyseenalaista jos sillä on mitään antioxidanttien kanssa tekemistä. Antioxidantteja esim. pillereinä on syytä välttää kokonaan. Ne ovat mitääntekemättömiä tai jopa vaarallisia.

Antioxidantit ovat yliarvostettuja. Kehosi valmistaa itse antioxidantteja omissa soluissaan ja kaikesta päätellen se on riittävästi.

Lähde

Antioxidanttilisä vaarallinen terveydelle.

Asiasta on keskusteltu aikaisemmin. Suurin tähän mennessä , 67 tutkimuksen läpikäynti, näyttää saman. Antioxidanttien, A ja E vitamiinin tai betakaroteenin lisääminen tablettimuodossa nostaa syövän ja sydänsairauksien riskiä samoin kuolleisuus nousee. C vitamiinin ja seleenin kohdalla ei nähty varmoja muutoksia suuntaan tai toiseen.

Kyseessä on hyvin tehdyt tutkimukset joissa koehenkilöt ovat saaneet joko vitamiineja tai sokeripillereitä itse tietämättään mihin ryhmään kuuluivat. Toisin sanoen tuloksissa ei ole mitään isommin epäiltävää. Useissas tutkimuksissa vitamiiniannokset olivat suuria joten esim. monivitamiinitablettie kohdalla ei tiedetä ovatko ne yhtä vaarallisia.

Näyttää siltä että keho saankaiken tarvitsemistaan vitamiineista hyvästä ravinnosta. Epänormaalin korkeat määrät, joihin kehomme ei ole koskaan tottunut kehityksemme aikana ovat vaarallisia.

Onko kukaan rehelliseti yllättynyt?

linkki