Vhh ruokavaliosta on liikkellä monia versioita. Alla keskityn kuitenkin LCHF ruokavalion kuvaamiseen. Osittain siksi että itse noudatan sitä ja toisekseen koska mielestäni kuvaus on tarpeellisen selvä ilman sen kummempia tulkintoja sinne tai tänne.


Kysymys on tietenkin siitä mihin pyrit LCHF ruokavaliolla ja miltä sen tilee näyttää päästäksesi hyvään tulokseen. Mitä tiukempi LCHF ruokavalio-sitä tehokkaampi. Nopeampi painonpudotus-nopeampi diabeteksen oireiden/verensokerin heilahtelun väheneminen. Voidaan tietenkin sanoa että mitä tiukempi-sen haastavampi.Alla esimerkkejä siitä kuinka LCHF lautanen voi näyttää eri määrillä hiilihydraateja.


Lautasella:

Tiukka

Alle 20gr/päivä
(lautasella 6gr)

Maltillinen

20-50 grammaa/päivä
(lautasella 16gr)

Sallivin

50-100 grammaa/päivä
(lautasella, makeanperunan kera 37 grammaa)

LCHF ruokavalio (kostdoktorn)


Tiukka LCHF <20 grammaa hiilihydraatia/päivä
Maltillinen LCHF 20-50 grammaa hiilihydraatia/päivä
Sallivin LCHF 50-100 grammaa hiilihydraatia/päivä

Vertailun vuoksi voidaan mainita että tavallinen länsimainen ruokavalio voi sisältää 250gr tai enemmän hiilihydraatteja päivässä. Suurin osa raffinoiduidta hiilihydraateista sokeri mukaan luettuna.

Kuidut


Yllämainitut luvut koskevat liukenevia hiilihydraatteja, kuidut vähennettynä. Luonnollista kuitua, esim. vihanneksista (ei siis juureksia) voit syödä niin paljon kuin tahdot.
Joissakin pakkauksissa, esim. sukllaapatukoissa, on siirrytty nimitykseen “net garbs” hiilihydraattien määrän annossa. Älä mene ansaan. Älä osta mitään moisella merkinnällä olevaa.

Valitse näin

Joidenkin, liikalihavat ja diabeetikot (lähinnä D2), täytyy syödä todella vähän hiilihydraatteja hyödyn saavuttamiseksi ja tällöin valinta on tiukka LCHF. Sama koskee myös sokeririippuvaisia ja ylensyöjiä. Toiset jotka sietävät hiilihydraatteja paremmin voivat tyytyä maltilliseen versioon. Näin myös ohimenoilmiöiden riski on pienempi. Kolmas ryhmä joka on yhä terveita, aktiivisia ihmisiä voivat valita jopa hiilihydraattitietoisen ruokavalion jossa ei syödä raffinoituja hiilihydraateja.

Jos haluat kokeilla LCHF ruokavaliota niin ehdotan että aloitat tiukalla lCHF ruokavaliolla nähdäksesi kuinka tehokas se on. Myöhemmin kun olet saavutanut tavoitteesi, niin diabeteksessa kuin painonhallinnassa sekä terveysarvojesi parantumisessa, voit ryhtyä kokeilemaan kuinka paljon hiilihydraatteja siedät ennenkuin tilanne heikkenee.

lähde