Maa 29. 2011

Katselin tuossa juuri aamu-tv:n ohjelmam ”Hoikaksi hiilihydraatteja välttämällä” asiantuntijana lihavuuslääkäri Kirsi Pietiläinen. Jälkimaku ohjelman katsottuani on suunilleen sama kuin täällä Ruotsissa viimeaikoina katseltuani Elintarvikelaitoksen professoreiden epätoivoisia yrityksiä pitää kiinni vanhoista uskomuksista joille tieteellistä pohjaa ei ole vieläkään löytynyt. Pietiläisellä oli paljon tuttuja väitteitä jotka täällä on kaadettu perusteellisesti ja useampaan kertaan. Tyypillinen tutkimusraporttien mainitseminen mutta ei nimeäminen kuuluu asiaan kun halutaan pitää THL tyytyväisenä. Ohjelman olisi ehkä pitänyt keskittyä kuvaamaan VHH ruokavalion perusteita eikä pelottelemaan perustelemattomilla seurauksilla. Mielestäni homma menee törkeyden puolelle kun mainitaan kuolemantaukset mutta ei siinäkään tietenkään tarkenneta että kuka kuoli ja missä ja milloin, puhumattakaan siitä että kuinka vahva on näyttö. ”Vika ei ole hiilihydraateissa vaan liiassa syömisessä.” Miksi ihmiset sitten syövät liikaa? Tyypillistä VHH ruokavaliolle on juuri se että on helppo olla syömättä liikaa koska rasva pitää kylläisenä pidempään. Rasva ei myöskään nosta verensokeria ja sitä tietä insuliinia joten se on hyväksi diabeetikollekkin mitä taas hiilihydraatti ei ole. ”Joku ei syö ollenkaan hiilihydraatteja ja siitä huolimatta on ylipainoa” Mistä moinen väite? Missä on se tutkimusraportti joka kertoo että joku tuli liikalihavaksi jättämällä pois hiilihydraatit ravinnostaan?? ”VHH on hyvin rajoittava dieetti”. Ensinnäkin VHH ei ole mikään dieetti vaan elämäntavan muutos ja toisekseen rajoittavuudesta on varmaan eri mielipiteitä. Itse en koe esimerkiksi sitä millään tavalla rajoittavaksi ja diabeetikkona syön hyvin tiukan VHH ruokavalion mukaan, ja hyvää ruokaa, aidoista terveellisistä elintarvikkeista. ”Hyviä ja pahoja rasvoja”, kuin suoraan THL:N suosituksista ja jättämättä mitään arvailun varaa sen kohdalla mitkä ne pahat rasvat ovat. Pehmeiden rasvojen ylistylaulu pitää varmaan Pietiläisen mukaan sisällään myös margariinit ja erilaiset keinotekoiset paistorasvat. Kevyttuotteet unohtuivat ylistämättä mutta ehkä osaaminen VHH:n kohdalla petti siinä paikassa.

”Minä uskon, että paljon rasvaa ei voi olla terveellistä”. Tiede tänään ei usko vaan tietää. Sydän ja verisuonisairauksien ja tyydytetyn rasvan välille ei ole löydetty mitään yhteyttä. ”Rasva nostaa sekä hyvää että pahaa kolesteroolia”. Mielestäni olisi syytä tarkistaa tieto. Tydytetty rasva nostaa hyvää kolesteroolia ja hiilydraatti huonoa. Kun sitten aletaan kaataa VHH ruokavaliolla saavutettuja, tieteellisesti todistettuja , myönteisiä muutoksia kolesteroolissa ja aletaan puhua mittarien erilaisuuksista niin siinä vaiheessa ollaan aivan uusilla vesillä siihen nähden mitä täällä olen oppinut. Tieteellisten tutkimusten mukaan, tiedemiesten käytämillä mittareilla mitattuna, on kerta kerran jälkeen todistettu se että runsasrasvainen ja vähähiilihydraattinen ruokavalio antaa paremmat verenpaine ja kolesterooliarvot. Nämä hyödyt saadaan jo maltilisessa hiilihydraattien vähentämisessä. Se että hyvin monet diabeetikot (D2) selviävät ilman lääkitystä, voivat lopettaa vuosikausia kestäneen lääkityksensä ja että jopa D1:set saavat paremman elämlaadun voimalla vähentää lääkitystään huomattavasti ei kai kuulu lihavuuslääkärin alaan

Kuten alussa mainitsin niin minulle koko ohjelma oli pelkkä keskitasoinenm mihinkään perustumaton puoliheikko yritys mustamaalata VHH ruokavaliota ja puolustaa ”tasapainoista, terveellisillä rasvoilla toimivaa juokse enemmän syö vähemmän” ravintosuositusta.

Nykyisin on kuitenkin tilanne se että yhä useammat ei suostu enää narrattavaksi spekulointiin perustuvilla luuloilla. Internet on erittäin hyvä olemassa. Rasvan pelko kymmenien vuosien aivopesun tuloksena on kuitenkin yhä vahva tekijä.

Pidempi selitys sille kun kirjoitan “Tydytetty rasva nostaa hyvää kolesteroolia ja hiilydraatti huonoa.”löytyy täältä:

http://lchf3356.blogit.fi/kolestroli/modernia-tietoa-kolestrolista/

Suosittelen lämpimästi tutustumista muutamiin kirjoituksiin (käännöksiä lääkäreiden, tutkijoiden kirjoituksista). Otan mielelläni vastaan perusteltuja kommenteja Kirsi Pietiläiseltä joko suoraan blogiin tai emailin välityksellä.