Lok 2. 2011

Taas ollaaan kotikylälehdessä mieltä ravintokysymyksessä. Huoli on suuri, kansa on huomannut huijauksen ja THL:n juna on mennyt.

Lähde

Suomessa kuten muissakin korkean elintason maissa on käyty viime vuosina jatkuvaa “rasvasotaa”. Ravitsemustieteilijät ovat puhuneet voimallisesti kevyitten, kasviperäisten rasvojen terveellisyydestä, kun taas jotkut lääkärit ja muut itseään asiantuntijoina pitävät ovat sitä mieltä, että voi ja kerma ovat ihmisen elimistölle aivan yhtä hyviä kuin kevytlevitteet tai rasvaton maito.

Jos Helsingin Sanomain tämänviikkoinen uutinen pitää paikkansa, voin ja kerman puolestapuhujat ovat saavuttaneet jonkinasteisen erävoiton rasvasodassa. Molempien kulutus on noussut sekä Suomessa että Ruotsissa ja länsinaapurissa jopa niin, että kermaa on jouduttu tuomaan sinne Suomesta.

Pitäisikö savolaisten ja muiden suomalaisten unohtaa nyt, mitä Pekka Puska ja hänen hengenheimolaisensa ovat kertoneet kolmen viimeisen vuosikymmenen ajan terveellisestä ruokavaliosta?

Ei pidä, sillä eri puolilla maapalloa tehtyjen laajojen, pitkään jatkuneitten tutkimusten lopputulokset ovat yhteneväiset: kasviperäiset rasvat parantavat olennaisesti ihmisten yleistä terveydentilaa. Viimeksi viime viikolla tätä kysymystä pohdittiin YK:n järjestämässä kansainvälisessä seminaarissa, ja maailmanjärjestö antoi yksimielisen tukensa ravitsemustieteilijöitten edustamalle kevytlinjalle.

Ylipaino ja väärät ruokatottumukset ovat hyvinvoivan väestön suurin terveysriski tänä päivänä. Kaupallisten tai henkilökohtaisten syiden vuoksi on helppo lietsoa kansalaisten keskuuteen epäluuloa tieteen yleistä linjaa vastaan internetin, television ja muitten tiedotuskanavien välityksellä. Aina löytyy joku, joka ottaa “toisenlaisen totuuden” todesta.

Enemmistön pitäisi kuitenkin pitää päänsä kylmänä ja luottaa ravitsemustieteilijöiden ja lääkäreiden ylivoimaisen enemmistön havaintoihin ja tutkimustuloksiin. Laajojen joukkotutkimusten tulokset eivät ole huijausta, vaan selkeää matematiikkaa.

Kommenttini:

Savolaisten ei ole syytä unohtaa yhtä asiaa: Puskan ja THL:n suositukset ovat satukirjan varassa. Suomessa ei ole uskallettu nostaa kissaa pöydälle mutta Ruotsissa tapahtuu:

http://lchf3356.blogit.fi/tyydytetn-rasvan-turha-pelko/

Asiasta on rutistu pidempään mutta ei asia siitä miksikään muutu. Niitä tuhansia tutkimusraportteja joihin esim. THL viittaa tyydytetyn rasvan vaaraallisuuden kohdalla vaikuttaa olevan vaikea löytää. Niistä ei löydy ensimmäistäkään.

Kaikki moderni ravintotutkimus kertoo päinvastaista kuin mitä THL on jauhanut lääketehtaiden ja elintarviketeollisuuden riemuksi kymmeniä vuosia.

Samoihin suosituksiiinperustuva diabeetikon ruokavalio on täydellinen katastrofi:

http://lchf3356.blogit.fi/juttu-kulkee-selvasta-asiasta/

Mistä kaikki lähti Ruotsissa diabetikon kohdalla ja mihin se johti:

http://lchf3356.blogit.fi/diabeteksesta/annika-dahlqvistin-tarina/

Itse olen hoitanut D2:seni pelkällä ravinnolla LCHF/VHH kohta 3 vuotta. Hengissä ollaan ja kaikki arvot, serensokeri ja veren rasvaarvot lääkärien mukaan OK.

Tässä ehkä pientä hauskaa siitä mitä kansa tykkäsi Ruotsissa jo vuosia sitten:

http://lchf3356.blogit.fi/menneita-muistellen/