Syy 24. 2011

Uusitupa: Rasvakohussa ei ole päätä eikä häntää

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistyksen järjestämä yleisöluento torstaina 22.9. Kuopiossa oli tänä vuonna poikkeuksellisen ajankohtainen. Yleisöstilaisuuden luennoitsijana ravitsemusgenomiikan ja -genetiikan professori, Sydänliiton puheenjohtaja Matti Uusitupa vastasi viime päivinäkin esillä olleisiin kysymyksiin: Täytyykö hiilihydraattien syöntiä rajoittaa? Tarvitsemmeko kuituja? Minkälainen rasva on terveellistä?

Matti Uusitupa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä sekä tieteellisten tosiasioiden tunnustamista ravitsemuskeskustelussa mm. rasvan, kolesterolin ja hiilihydraattien osalta. Suomen Sydänliiton ohje rasvojen suhteen on Uusituvan mukaan hyvin selkeä: korvaa kova eläinperäinen rasva pehmeällä kasviperäisellä rasvalla.

Ohje on selkeä mutta mutta pelkkää puutaheinää.

– Pehmeä rasva on terveellistä eikä sitä pidä jättää pois eikä korvata kovalla rasvalla eikä nopeasti imeytyvillä ns. huonoilla hiilihydraateilla kuten paljon sokeria tai valkoisia vehnäjauhoja sisältävillä tuotteilla, Uusitupa toteaa. Hän korostaa samalla hyvien eli kuitupitoisten ja hitaasti imeytyvien hiilihydraattien terveellisyyttä. Hyvillä hiilihydraateilla tarkoitetaan kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita, joita Suomessa syödään edelleen liian vähän.

Kovan rasvan, ellei nyt herra tarkoita keinotekoisia transrasvoja, terveyshaitoista ei ole mitään näyttöä. Yhtään tieteellistä tutkimusta ei löydy mikä näyttäisi että animaalisen, tyydyttämättömän rasvan vaihtaminen tyydytettyihin olisi terveydelle edullista.

Matti Uusitupa ei ymmärrä rasvakohua ja korostaa sitä, että hyvään terveyteen liittyvät kysymykset eivät ole äänestyspäätöksiä, niitä ei ratkaista poliittisilla areenoilla eikä Facebookissa. Uusitupa korostaa, että tiede korjaa aina itseään ja täydentää tietämystään. Kunakin aikana oleva tieteellinen totuus on käynyt läpi tarkan ja tiheän seulan. Niin ovat myös nykyiset ravitsemussuositukset. Viime syksynä alkanut kohukeskustelu, jossa puhutaan kovien rasvojen puolesta ja väheksytään hiilihydraatteja, on Uusituvan mielestä kansanterveydellisesti huolestuttava ja se näyttää karanneen käsistä.

Ainoa mikä Uusituvalla on karannut käsistä on totuus. THL:n ravintosuositusten takana ei ole mitää tutkimustietoa.

– Julkisessa keskustelussa on unohtunut se, että mielipiteet ja tutkittu tieto ovat eri asioita eikä esimerkiksi yksittäisiä tutkimustuloksia pitäisi liiaksi korostaa. Pieni osa ihmisistä on nyt ryhtynyt suosimaan kovia rasvoja ja laiminlyömään kohonneen kolesterolin hoitoa, mikä on mm. sydänterveyden kannalta huono asia, Uusitupa toteaa.

Suosittelen seuraavaa: http://lchf3356.blogit.fi/kolestroli/modernia-tietoa-kolestrolista/

Mitä on hyvä syödä?

Suomen Sydänliitto suosittelee ruokapöytään yhteensä puoli kiloa hedelmiä, vihanneksia ja marjoja joka päivä ja kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Päivittäiseen perusruokavalioon kuuluvat myös täysjyväviljatuotteet, rasvattomat tai vähärasvaiset maitotuotteet sekä sopivasti pehmeää kasvirasvaa ja haluttaessa vähärasvaista lihaa. Sydänmerkki auttaa tekemään parempia valintoja rasvan laadun ja määrän sekä suolan suhteen. Myös Sydänliiton, Diabetesliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemusasiantuntijoiden viime vuoden lopulla julkaisema Itämeren ruokakolmio auttaa terveellisen ruokavalion hahmottamisessa.

Sekä painon hallinnan että hampaiden terveyden kannalta oleellista on myös säännöllinen ruokarytmi (ruokailu 3-4 kertaa päivässä ja napostelun välttäminen).

Lisää täysin perustelematonta roskaa. Missä perusteet??

Matti Uusitupa tekee itse niin kuin opettaa

– Omaan liikunnalliseen elämäntapaani kuuluu myös monipuolinen ruoka. Syön runsaasti erityisesti kokojyväviljatuotteita, varsinkin leipää. Sen päälle laitan kasviöljypohjaista margariinia. Nautin paljon myös kasviksia, hedelmiä ja kalaa. Salaatissa käytän kasviöljyä, joka puuttuu edelleen monen suomalaisen ruokapöydästä.

– Kovia rasvoja vältän. Niiden haitallisuus on luotettavasti toteen näytetty jo kauan aikaa sitten eikä tätä kumoavaa uutta tieteellistä tietoa ole tullut. Tosiasia on, että juuri nykyisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ja tupakoinnin vähentyminen selittävät suurimman osan 1990-luvun puoleenväliin asti tapahtuneesta työikäisten suomalaisten sydänsairastavuuden laskusta.

Siitä eteenpäin suotuisaa kehitystä on tukenut varsinkin kliinisen lääketieteen ja lääkehoidon, erityisesti kolesteroli-, diabetes- ja verenpainelääkityksen kehittyminen.

– Dieettejä tulee ja menee, mutta tieteellisen arvion läpikäyneisiin ravitsemussuosituksiin voi luottaa, Uusitupa toteaa.

On aivan yhden tekevää miten Uusitupa itse tekee. On paljon tärkeämpää tiedostaa se että hän valehtelee kansalle.

http://lchf3356.blogit.fi/tyydytetn-rasvan-turha-pelko/

http://lchf3356.blogit.fi/korkea-aika-muuttaa-ravintosuosituksia-thl/

—————–

Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys on Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin alueellinen jäsenjärjestö, joka on perustettu 1916. Sen toiminta-alue on Pohjois-Savo ja kotipaikkana Kuopio.

Lähde