Jos pelkäät epäterveellistä transrasvaa niin olet oikeassa. Muutama gramma teollista transravaa päivässä nostaa sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa.

Transrasva joka on osoittautunut vahingolliseksi on keinotekoinen rasva jota saadaan margariinin valmistuksen yhteydessä. Luonnollinen transrasva jota esiintyy märehtevien eläinten rasvassa ei ole vahingillista, pikemminkin päinvastoin. On valitettavaa että molempia transrasvan tyyppejä kutsutaan samalla nimityksellä.

Jos haluat välttää vahingollista transrasvaa niin valitse animaalisia, luonnollisia rasvoja. Valitse voi ja ehdottomasti ei margariineja. Huomaa että Bregott (Oivarin) on yhtä luonnollinen kuin luonnollinen voi sekoitettuna 30% rapsiöljyä (rapsiöljyä luonnollisessa muodossa. Bregott on OK vaikka voi on yhä parempi.

Margariinit sisältävät enemmän monityydyttämättömiä rasvoja. Onko se hyvä?

Kasvisperäiset monityydyttämättömät omega 3 rasvat margariineissa ovat sen laatuisia että ihmisellä on vaikea käyttää niitä hyväkseen. Animaaliset omega3 rasvat toimivat paljon paremmin.

Margariinit sisältävä aivan liian paljon monityydyttämättömiä omega6 rasvoja jotka suurina pitoisuuksina ovat epäterveellisiä ja tulehduksiaaiheuttavia. Immuunipuolustuksesi laskee. On suositeltavaa vähentää omega6:den saantia-toisinsanoen älä syö margariineja. Sama koskee juoksevia margariineja, leivontamargariinia ja pöytämargariinia.

Margariinia valmistetaan esteroimalla juoksevia kasvisrasvoja, kovettamalla tai muuten kemiallisesti käsittelemällä. Prosesseja jotka poistavat kasvisöljyistä suurimman osan ravintoaineista. Tuloksena on pestyjä (hajunpoisto) ja värjättyjä luonnottomia rasvoja joiden terveysvaikutuksista ei tiedetä mitään.Miksi meidän pitäisi syödä niitä??

Mistä eri ruokarasvat koostuu:

Voi: Kerma, suola 1,2%, ja maitohappokulttuuri.

Bregott (vrt.Oivarin): Kerma, rapsiöljy, suola 1,2%, maitohappokulttuuri, vitamiini A ja D

Kevytmargariini LÄTTA: Vesi (57%), kasvisrasvaa, kasvisöljyä, piimää, modifioitua tärkkelystä, suola 1,5%, emulgointiaine soijalesitiini ja E471 kasvisrasvasta, säilöntäaine, aromia, A- och D-vitamiini.

Margariini saa Elintarvikelaitoksen määräysten mukaan sisältää jäänteitä; extraktiobensiinistä, fosforihaposta, lipeästä, valkaisuaineesta, nikkelikatalysaatoorista, natriummetylaatista, acetoonista, kemikaaleista (laivan tankeissa), ja keltaisesta väristä E160b.

Margariinin kasvisrasva on luonnoton prosessoitu teollisuusrasva ja kevytmargariinin valmistuksessa tarvitaan myös emulgointiainetta niin että rasva saadaan sekoittumaan veteen. Säilöntäainetta lisätään yllämainitun seoksen homehtumisen estämiseksi. Kevytmargariini on suurimmaksi osaksi vettä. Mikä sanooo että esim. Koululaisten tulee syödä sitä?

Huomaa, että voi ei saa sisältää mitään lisäaineita sillä silloin se ei enää ole voita.

Osittainen käännös.

Lähde