Uusi jännittävä ruotsalainen tutkimus antaa jälleen meille vahvoja johtolankoja siitä kuinka diabeetikon tulee syödä. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus joka yksityiskohtaisesti näyttää kuinka verensokeri vaihtelee riippuen siitä kuinka diabeetikko syö.

Tutkimuksen takana mm. Professori Fredrik Nysrtröm.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kuinka kolme erilaista ruokavaliota vaikuttaa 19 D2 diabeetikon verensokeriin ja insuliinitasoon. Ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kaloreita mutta erot olivat seuraavat:

Perinteellinen vähärasvainen ruokavalio (45-56% hiilihydraatteja)

Välimerenruokavalio jossa nautittiin ainoastaan kahvia aamiaiseksi (paasto 16:8) ja sitten reilu lounas (32-35% hiilihydraatteja)

Maltillinen vähähiilihydraattinen ruokavalio (16-24% hiilihydraatteja)

Huomaa että useissa välimeren maissa (Italia, Kreikka, Portugal) usein jättää aamiaisen syömättä.

Tulos

Tulos päivän aikana näytti tältä:

fasting=paastoarvo

after breafast= aamiaisen jälkeen

before lunch= ennen lounasta

after lunch= lounaan jälkeen (1 tunti ?)

late after lunch= myöhemmin lounaan jälkeen (2 tuntia?)

before dinner= ennen illallista

Punainen linja on vähärasvainen ruokavalio. Ruokavalio mitä useimmille diabeetikoille tarjotaan tänä päivänä. Sillä saavutettiin huomoimmat verensokeriarvot päivän aikana. Tulos oli täysin odotettu koska vähärasvainen ruokavalio sisältää enemmän hiilihydraatteja joka kohottaa verensokerin. Koska liian korkea verensokeri on suurin ongelma diabeteksen yhteydessä niin voidaan jo nyt todeta että vähärasvainen ruokavalio oli luokan heikoin.

Vihreä linja on hieman enemmän rasvaa sisältävä välimerenruokavalio. He jättivät aamiaisen syömättä ja sen sijaan söivät reilun lounaan. Lounas sisälsi saman määrärn kaloreita kuin muiden ryhmien aamiainen ja lounas. Kuten näkyy on aamun verensokeri loistava. Lounaan jälkeen samalla tasolla kuin vähärasvaisella ryhmällä.

Huomaa että useissa välimeren maissa (Italia, Kreikka, Portugal) usein jättää aamiaisen syömättä.

Sininen linja on maltillinen vähähiilihydraattinen ruokavalio. Vain pieni nousu verensokerissa aamiaisen ja lounaan jälkeen. Testin matalin keskiarvoinen verensokeri päivän aikana.

Insuliini

Myös insuliinitaso mitattiin päivän aikana. Linjojen värit kuten aikaisemmin.:

Vähärasvainen ruokavalio sisälsi eniten hiilihydraatteja ja tulos oli odotusten mukainen, korkein keskiarvoinen insuliinitaso päivän aikana. Tämä on huono uutinen diabeetikolle jolla on insuliiniesistenssi ja vaikeuksia tuottaa sitä määrää insuliinia mitä vaadittaisiin (D2). Tämä, testin huonoin, on myös ruokavalio jota useimmille diabeetikoille suositellaan tänä päivänä.

Matalin insuliinitaso, paras rasvanpoltto.

Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla saavutetaan selvästi matalimman insuliinin päivän aikana, samalla kalorimäärällä, huolimatta siitä mitä jotkut insuliinin kieltäjät tapaavat väittää. Tulos on samalla toistoa aikaisemmin tehtyjen testien tuloksista. Vähähiilihydraatinen ruokavalio antaa matalimmat insuliinitasot, piste. Tämä on suuri etu heille jotka haluavat poltaa enemmän rasvaa ja varastoida vähemmän kehon rasvaa.

https://www.kostdoktorn.se/visst-sanker-lchf-mat-ditt-insulin-kraftigt

Johtopäätös

Tämä on todellä jännittävä tutkimus. Kuten odotettua saavutetaan vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (rasvan osuutta nostettu vastaavasti) hienon tuloksen. Jopa aamiaisen väliin jättäminen (välimeren malliin) vaikuttaa antavan hyötyä.

Mitä tapahtuu jos yllämainitut yhdistetään, jätetään aamiainen väliin ja syödään rasvaisempaa vähähiilihydraattista ruokaa? Olisiko tulos vielä myönteisempi diabeetikolle? Ehkä 1+1=3 ? Tehoa voidaan varmaankin nostaa noudattamalla tiukempaa vähähiilihydraattista ruokavaliota kuin mitä testissä tehtiin, esim. Tiukaa LCHF ruokavaliota.

Lopuksi: Onko yksi syistä siihen että välimerenruokalio on yhdistetty hyvään terveyteen juuri siinä että aamiainen jätetään usein väliin? Olisiko syytä nähdä jaksottainen paasto kuten 16:8 osana terveellistä välimerenruokavaliota?

Tutkimusraportti

Lue ilmaiseksi verkosta

Lisäys

Lähetin (kostdoktorn) meilin professori Nyström:ille tutkimuksesta ja hän huomautti mielenkiintoisesta asiasta:

“Huolimatta melkein kaksinkertaisesta määrästä eritetystä insuliinista on glukoosin nousu noin kaksinkertainen vähärasvaisella ruokavaliolla verrattuna” runsasrasvaiseen.”

Vähärasvainen ruokavalio pakotti siis kehon tuottamaan kaksinkertaisen määrän insuliinia verrattuna vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Siitä huolimatta verensokeri nousi uomattavasti enemmän. Tämä osoittaa sen että vähärasvainen ruokavalio on katastrofi diabeetikolle,

Lähde