Liikalihavat lapset ovat suuri ongelma tänäpäivänä. Kuinka antaa lapselle hyvää/hyödyllistä ruokaa ilman suurta määrää hiilihydraatteja? Kysymystä on pohtinut vanhempien lisäksi myös Lilly jenkinson, Farmaseutti ja kolmen lapsen äiti sekä ditchthecarbs.com perustaja. Ditchthecarbs.com on tärkein VHH- verkkosivu Uudessa Seelannissa ja Australiassa.

Lilly jenkinson, Farmaseutti ja kolmen lapsen äiti

LCHF lapsille

Hyvä ja ravintorikas ruoka on kulmakivi lapsen terveydelle ja kehitykselle. Kaikki lappset voivat paremmin kun vähennetään sokeria ja nopeita hiilihydraatteja, erityisesti niitä mitkä tulevat prosessoidusta roskaruoasta.
Lasten ruoan tulee olla runsaasti ravintoa sisältävää ja sen lisäksi hyvän makuista. Perustana ruoanlaitossa ei tule olla sokeri, viljat ja nopeat hiilihydraatit. Kun puhutaan LCHF (VHH) ruokavaliosta lapsille niin tarkoitetaan paluuta terveelliseen ruokaan-lihaa, vihanneksia, sopivasti hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä ja terveellistä rasvaa. Toisinsanoen oikea ruoka on yksinkertaista/helppoa ruokaa.
Vastaanväittäjät yrittävat yhdistää LCHF ruokavalion täysin ilman hiilihydraatteja olevaan ruokaan. Siitähän ei suinkaan ole kysymys. Kyseessä on vähähiilihydraatinen ruokavalio (low carb). Suurimpana hiilihydraatin lähteenä on vihannekset, pähkinät, meijerituotteet ja marjat, täynnä mineraaleja, vitamiineja kuitua ja antioxidanttia. Lasten kasvava keho tarvitsee ravintoa mutta selviää todella hyvin ilman niitä hiilhydraatimääriä jotka tänäpäivänä kuuluvat länsimaiseen elämäntapaan. Jo pelkästää poistamalla roskaruoan lapsen ruokavaliosta niin lähestytään LCHF ruokavaliota vahvasti.

Vertailu, runsaasti tai vähän

Runsaasti hiilihydraatteja 165gr

Poistamalla lapsen ruokavaliosta prosessoidun ja hiilihydraattirikkaan ruoan luot samalla hyvät edellytykset sille että lapsesi ei tarvitse sairastua diabetekseen (D2) ja tulla ylipainoiseksi tai saada muita elitapasairauksia. Samalla paranee lapsen ravinnonsaantikyky, keskittymiskyky, mielenalan ailahtelu, immuuninen puolustuskyky ja energiataso nousee. Lapsesi oppii arvostamaan roskaruoan sijasta oikeaa ruokaa.

Oikea ruoka, opetella laittamaan ruokaa, ravinteet ja terveys

Ovat tärkeintä mitä voit antaa lapsellesi.Se mitä lapsemme syö tänään on ratkaisevaa heidän keholleen ja myös terveydelle tulevaisuudessa. Krooniset sairaudet eivät kehity yhdessä yössä vaan siitä että lapsi syö runsaasti sokeria, nopeita hiilihydraatteja, epäterveellisiä öljyjä ja tulehduksia aiheuttavia ruokia jatkuvasti.

Miksi vähentää hiilihydraattia?’

Lapsi joka syö ravintorikasta ja vähähiilihydraattista ravintoa voi välttää verensokerin ailahtelusta johtuvan vuoristoradan mielenalassaan ja mikä tärkeintä välttää ne tulehdussairaudet jotka johtuvat nykyisestä länsimaisesta ruokavaliosta. Lapsi ei tarvitse nykyisin normaaliksi laskettuja tolkuttomia määriä hiilihydraattia. Useimmat vanhemmat ovat tietämättömiä siitä kuinka paljon sokeria on piilotettuna siihen ruokaan mitä lapset syövät tänään. 77% ravinnosta mitä ostat kaupasta puolivalmistein sisältää lisättyä sokeria. Katso kuvien ruokapakkauksia ja vertaile hiilihydraatti=sokerisisältöä.

Nopeat hiilihydraatit aiheuttavat korkean verensokerin ja samlla vievät tilaa aidolta ravinnolta. Esimerkiksi kaba/broilerivoileivässä on päällinen. Leipä on pelkkää vatsantäytettä josta ei paljon ravintoa löydy. Ne ravintoaineet joita mainoksessa väitetään ruoasta löytyvän ovat kadonneet valmistuksessa. Voit parantaa asiaa humattavasti poistamalla leivän/pastan/riisin annoksesta ja korvaamalla ne tuoreilla vihanneksilla, terveellisillä rasvoilla ja hyvä laatuisilla proteiineilla.

Miksi rasvaa? Terveelliset rasvat ovat tärkeitä ja tarpeellisia hormoonituotannolle, aivojen kehitykselle, nälän tunteen hallinnalle ja rasvaliukoisten vitamiinien, A,D,E ja K liukenemiselle. Silmien ja aivojen normaalille kehittymisseksi on lapsilla erikoisen suuri tarve omega3 rasvahaposta. Vältä vähärasvaisia tuotteita. Useimmiten ne sisältävät lisättyä sokeria maun ja koostumuksen parantamiseksi. Valitse terveellisiä rasvoja kuten oliiviöljy, aitoa voi, kokosöljy, rasvainen kala, pähkinät, siemenet, kananmunat ja liha. Heitä roskiin siemenöljyt, ne aiheuttavat tulehduksia ja ovat vahvasti prosessoituja.

Hedelmät ja vihannekset? Lapsen tärkeimmät hiilihydraatilähteet tulee olle hedelmät ja vihannekset. Ne ovat hyviä kuitujen, vitamiinien, mineraalien ja antioxidanttien lähteitä. Huomaa kuitenkin ero hedelmien ja vihannesten välillä. Hedelmät sisältävät suuria määriä fruktoosia. Valitse pääasiassa marjoja ja siinäkin rajoita niiden syönti kertaan pariin päivässä.Varovaisesti trooppisten hedelmien, kuten melooni ja ananas, kanssa. Vältä kokonaan kuivattuja hedelmiä. Hedelmämehuissa on tavallisesti yhtä paljon sokeria kuin limsoissa. Lasillisen appelsiinimehua juominen ei ole sama asia kuin syödä kuusi appelsiinia. Sitävastoin saa lapsesi sokerin kuudesta appelsiinista. Kokonaisen hedelmän syöminen automaattisesti rajoittaa ruoan määrä hedelmässä olevien kuitujen avulla. Jos juot mehun et tule siitä kylläiseksi samalla tavalla. Monet hedelmämehuista ovat pelkkää sokerivettä johon on lisätty hedelmän maku.

Miksi ei viljoja? Älä anna pettää itseäsi väittellä että kokojyvä on terveellistä. Nykyinen vehnä ei ole sama kuin se mitä esiisämme viljelivät ja söivät. Vehnä ja muut viljat muodostavat pääosan melkein kaikessa prossessoiduissa elintarvikkeissa ja monet syövät viljoja melkein jokaisen ruokailun yhteydessä. Vijat aiheuttavat tulehduksia, korkeita verensokereita ja toimii vatsan täytteenä jollioin valitset pois enemmän ravintoa sisltävät elintarvikkeet. Eläimiä syötetää usein viljalla jotta ne lihoisivat, hanhia pakkosyötetään viljalla niin että ne saavat rasvamaksan ennen teurastusta. Syömällä vihanneksia korvaat täysin ne kuidut ja vitamiinit jotka saat täysjyvätuotteista. Viljan korkea hiilihydraattipitoisuus muuntaa sen nopeasti elimistössä sokeriksi ja aiheuttaa täten verensokerin- ja insuliinitason nousun. Heitä roskaruoat pois ja rohkaise lastasi syömään enemmän vihanneksia, lihaa, pähkinöitä, siemeniä ja tervellistä rasvaa. Anna kiitosta lapsellesi kun hän maistaa jotakin uutta. Rohkaise ja kannusta lastasi opettelemaan ruoanlaittoa. Auta lastasi huomaamaan ruoanlaiton ilo ja pitäkää hauskaa keittiössä. Oikealla johdatuksella opetat lapsesi syömään terveellistä ja oikeaa ruokaa.

Vihjeeksi

1. Askel kerrallaan – on ehkä vaikeaa tehdä suuri muutos kerralla. Vaihda tai ota pois yksi asia kerrallaan. Ota pois (tai vähennä) pahimmat sokerilähteet, karkit, leivonnaiset ja jäätelö. Vähennä sitten leivän, pasta ja muun runsaasti hiilihydraattia sisältävän ruoan määrää. Ole ylpeä muutoksista joita saat aikaan. Pyri laadun parantamiseen mielummin kuin täydellisyyteen.

2. Suunnittele – Ruokien suunnitelussa voit olla askeleen edellä. Pidä huoli siitä että kotona on aina hyviä elintarvikkeita. Keitettyjä kananmunia jääkaapissa, edellisen päivän ylijäänyt pakkasessa, paloiteltuja vihanneksia, säilykkeitä ja tonnikalaa (jääkaapissa/kylmiössä). Tee huomisen eväät valmiiksi jo tänäiltana.

3. Laita isompia annoksia ruokaa– ylijäävä on helpotus sinulle. Säilytä pakkasessa ja juomaat että pakastin on ystäväsi. Laitat helposti uuden ruoan siitä. Makkaraa (ei yli 5% hiilih.) leikkeleitä, piirakkaa, lihapullia ja kananmunia, kaikki ruokaa josta lapset tykkää.

4. Vähemmän leipää – jätä leipä ensin pois pari kertaa viikossa ja vähennä sitten edelleen kunnes sitä ei parhaassa tapauksessa tarvita ollenkaan. Yksi tapa on leikata ohuempia siivuja laittaa runsaasti päälistä. Käytä aina aitoa voita.

5. Lapsi valitsee– laita tarjolle useampia terveellisiä vaihtoehtoja niin että lapsi tuntee itse saavansa päättää ja valita.

6. Lapsi päättää– Salli lapsesi jättää osa ruoasta syömättä. Jos laitat hieman tavallista isomman annoksen niin tiedät että lapsi on saanut riittävästi ravintoa ja samalla saanut itse “päättää”.

7. Lapsi mukana ruoan suunittelussa – verkosta löydät vähähiilihydraattisia (LCHF) reseptejä joita voit näyttää lapsellesi. Tee oma leikekirja suosikeista.

8. “Vaikea tapaus”– lapset haluavat valita useammasta tarjolla olevasta. Tee “seisova pöytyä” vihanneksista, leikkeleistä ja juustoista välipalaksi. Osta eväslaatikko jossa on useampia lokeroita joihin voit laittaa ruokaa eriteltynä.

9. Terveellisiä rasvoja– Tarjoile joka ruoalle. Rohkaise lastasi syömään vihannekset voin kera, juustoraastetta (raasta itse) salaattikastiketta ja terveellisiä öljyjä. Maut vahvistuvat ja vitamiinien imeytyminen helpottuu. Laita myös eväslaatikkoon dippejä, salsaa, ja rasvaisia kastikkeita vihanneksille.

10. Juotavaksi– Vettä. Älä ostaa kotiin hedelmämehuja ja limsoja. Ne ovat tavallisesti lapsen suurin sokerilähde.

11. Tarkkana!– opettele lukemaan erikoisesti lapsille suunnatujen tuotteiden sisällysluettelo. Rusinat, myslipatukat, hedelmäjugurtit, ja aamiasmurot ovat suuria sokeriansoja tavallisesti. Laita itse vaihtoehtoja joissa on vähemmän sokeria, silloin tiedät mitä lapsesi syö.

12. Värejä lautaselle– useita eri värejä sisältävä ruoka lautasella kasvattaa ruokahalua ja on ravintorikasta.

13. Älä tilaa lastenannoksia – Monet lastenannokset ovat prosessoituja roskaruokia, täynnä tulehduksia aiheuttavia siemenöljyjä, viljaa ja sokeria. Pizza, nuggetit, pasta, hot dogit, spagetti esimerkkeinä. Tilaa puolet aikuisen annoksesta tai anna sisarusten jakaa kokonainen.

14. Tärkein: Älä anna periksi – lapelle terveellisen ruoan syömisen opettaminen voi olla todella haasteellista. Se ei onnistu yhdessä päivässä mutta tulee onnistumaan pidemmällä tähtäimellä. Jatka itsepäisesti terveellisen ruoan tarjoamista ja vähemmän terveellisen vähentämistä lapsesi lautaselta.

Aloita rohkeasti. Sinä tulet onnistumaan. Laita pois roskaruoat, pidä hauskaa lapsesi kanssa ruoanlaitossa. Monet perheet ovat kertoneet kuinka he nyt laittavat terveellistä, itse laitettua ruokaa ja ovat oppineet arvostamaan sitä. He tietävät myös kuinka terveelline ravinto vaikuttaa terveyteen tulevaisuudessa.

Lapsesi ei menetä mitään roskaruoan kadotessa. He oppivat sen mikä on terveellistä ruokaa ja että se pitää heidät terveenä. Antamalla lapsellesi ruokaa joka sisältää riittävästi terveellisiä rasvoja ja hienoja proteiinin lähteitä annat heille sen mitä kasvava pieni ihminen todella tarvitsee.

Evääksi kouluu, retkelle jne.

Kääryleitä – Ohuita siivuja leikkeleitä kääritynä salaatinlehteen. Seuraksi juustoa ja sekoituksia (esim. cole slaw)

Vihanneksia – leikkaa hienoiksi ja laita mukaa erilaisia dippikastikkeita

Leivo itse vähähiilihydraattista. Ilman sokeria ja viljaa. Reseptejä verkosta.

Pähkinävoi (varo runsaasti sokeroitua, esim. Nutella. Huom. Veijo)

Smoothies – Riittävästi rasvaa ja terveellisiä elintarvikkeita. On uskomatonta kuinka paljon voit kätkeä juomaan.

Tonnikalaa tai makrillia purkissa

Keitettyjä kananmunia

Piirakkaa– annospaloja runsailla vihanneksilla

Erilaisia pähkinöitä

Juustoa – leikattuna kuutioiksi, sauvoiksi, siivuiksi

Kuivattua lihaa

Avokadoa

Vanhemmilla riittää tekemistä joka päivälle. Jokainen voi tehdä vain parhaansa omista edellytyksistään. Onnistuminen lapsen ruoan kanssa ei kuitenkaan ole mahdottomuus. Haluat antaa lapsellesi oikeaa ja ravintorikasta ruokaa. Ruokailujen ei tarvitse olla monimutkaisija tai vaikeita, päinvastoin se voi olla väririkasta, yksinkertaista ja hauskaa.

Tee näin:

1. Älä osta kotiin karamellejä, sokeroituja juomia tai leivonnaisia.

2. Osta pelkästään prosessoimattomia raakaaineita.

3. Varo siemenöljyjä ja mahdollisia transrasvoja.

4. Syö itse ja anna lapsellesi runsaasti ravintoa sisältävää ruokaa

5. Lisää omega3:n saantia. Rasvaisesta kalasta, avocadosta, pähkinöistä ja ekologisesta lihasta.

6. Laita itse ruoat kotona. Syö yhdessä lasesi kanssa. Ja Muista: LOW CARB ei tarkoita NO CARB. Painopiste on terveellisissä rasvoissa, aidossa ruoassa, tuoreissa vihanneksissa ja aidoissa korkealuokkaisissa proteiinin lähteissä.

lähde1
lähde2