Niin se aika vaan kuluu. Kohta seitsemän viikkoa salolla, Itä Suomen korvessa, ja huomenna on sitten aika pakata tavarat ja lähteä katsomaan kuinka Ruotsissa voidaan.
Täällä tippuu lehdet koivuista kiihtyvällä vauhdilla ja aamulla oli 3,5 astetta “lämmintä ulkona.
Puolukat, tyrnit (kiitos lähimmät naapurit), suolasienet (kiitos velipoika ja velipojan parempi puolisko), Herkkumaan maustekurkut (siitä ei maustekurkku parane, hh 3%) ja mahdollisesti myös pieni annos suolamuikkuja, jos kalakauppias on kylän torilla, ovat lähdössä mukaan. Niin ja tietenkin myös vaimo.
Saunamökkiä on tullut korjailtua siinä sivussa ja ensi kesänä jatketaan. Muuten aika on kulunut luonnosta nauttiessa ja saunoessa sekä kalastaessa. Välillä tuli syötyä kalaa niin että alkoi melkein kyllästyttämään. On kuitenkin yhä edelleen todettava että kyllä muikku on kalojen kuningas. Savolaisille siitä syntyy mm. todellinen terveysruoka-rantakala.

Rantakala

  • 1 kg tuoreita muikkuja tai silakoita
  • 400 g voita
  • 2 sipulia
  • maustepippuria
  • suolaa
  • (vettä)

Perkaa kalat ja huuhtele ne kylmässä vedessä. Sulata voi padan pohjalla. Lado peratut kalat ja sipulirenkaat kerroksittain pataan. Lisää muutama kokonainen maustepippuri. Anna kalan kypsyä miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia. Savolaiset eivät kuulemma lisää yhtään vettä tähän keitokseen, vaikka muualla Suomessa sitä harrastetaan. ( Savolaista viisautta. vettä löytyy juotavaksi kaivosta joten sitä ei tarvitse lisäillä niinkuin margariinien ja kevyttuotteiden valmistajat-savolainen syö terveellisesti)

Siitä vaan sitten terveyttä ammentamaan. Ei pahemmin nosta verensokeria eikä taatusti lihota.

(Terve voi tietenkin halutessaan ottaa palan kylä leipurin ruisleipää keiton seuraksi mutta diabeetikolle ja laihduttajalle maistuu ja on parhaaksi ilman.)

Pian alkaa myös emailini toimia normaalivauhdilla. Pyydän anteeksi näiden viikkojen aikana olleita pieniä viivytyksiä.

Osoite on sama kuin ennenkin:
kysyveijolta@gmail.com

Hyvää syksynjatkoa kaikille.

Ystävällisin terveisin Veijo