Hel 20. 2011

Täältä Ruotsista on helppo ennustella keskustelun ja asian kehitystä Suomessa koska minun mielestäni Ruotsi, maailman johtavana VHH maana, on noin 2 vuotta VHH kehityksessä edellä Suomea.

Syynä etumatkaan on median pelko (mediatuki?) nostaa kissa pöydälle. Asiasta keskustellaan vielä niin kesysti että keskustelujen tulokset joutuvat lähinnä THL:n kannattajien riepoteltavaksi. Mitä tarvitaan on samanlainen THL:n suositusten ja Diabeetesliiton käypähoidon puolueeton tarkistus kuin Ruotsissa missä tuloksena oli suositusten täysi kaatuminen. Mitään tieteen tukea ei löytynyt kummallekaan suositukselle.

Tällä Ruotsissa yritetään epätoivon vimmalla vielä vaikeuttaa itsensä VHH ruokavaliolla itsensä hoitavan diabeetikon elämää. Oma hoitajani on yrittänyt saada minut uskomaan että D2:lle jotka hoitavat itsensä ravinnolla ei anneta mittatikkuja samassa määrin kuin lääkityksessä oleville.

Kun hoitaja yritti puolustella kantaansa sillä että yhden tikun hinnalla hän voi kirjoittaa 5 erilaista pilleriä niin minulla oli todella vaikeaa olla purskahtamatta nauruun. En ole kiinnostunut pillereistä, OLEN KIINNOSTUNUT TERVEYDESTÄNI!

Kun kysyin montako käypähoidon ohjeilla toimivaa diabeetikkoa on ilman lääkitystä yritti hän selittää että noin 30%. Pyysin seuraavaksi kerraksi ottamaan esille potilastapauksen jossa D2:n jolla oli samat mittaustulokset ennen ruokavalion aloittamista ja joka tänä päivänä on ilman lääkitystä. Seurasi pitkä hiljaisuus jonka aikana hän naputteli esille sairaskertomukseni ja totesi sitten että ”kyllä olet hyvin onnistunut noin korkeista arvoista”. Ennen LCHF ruokavalion aloittamista olivat mittausarvoni 8-24mmol. Toisin sanoen en odota että hänellä on näyttää yhtään potilastapausta käypähoidon puolelta.

Onneksi VHH tieto on jopa lääkäreiden ja hoitajien parissa niin laajasti levinnyt täällä että vaikka hoitajani kieltäytyisi antamasta tikkuja niin minulle riittää lähettää tietoni VHH-ystävälliselle lääkärille ja saan asiallisen, riittävästi tikkuja sisätävän reseptin. Mikä on sitten mielestäni riittävä määrä esim. minulle joka olen jo kokenut LCHF ruokavalion kohdalla? Matkustan aika paljon joten ravintoloissa syönnin jälkeen on täysi syy tarkistaa mitä ruoassa oikeastaan oli. Muuten sanoisin että 2x viiko ja siihen lisäksi 10 mittaussarjaa (10 mittausta/sarja) vuodessa. Tästä kertyy minimimäärä noin 220 tikkua/vuosi.

Kun viime tarkistuksessa hoitajani aluksi totesi että koetulokset kokoajan vaan paranevat ja seuraavaksi sanoo ”mutta me emme voi suositella LCHF ruokavaliota” näyttää pelkästään sen että Ruotsin Diabetesliitto ei vaivaudu kertomaan hoitajille eikä edes lääkäreille että LCHF ruokavalio on Sosiaalihallituksen ”tieteeseen ja käytännön kokemukseen perustuva hoitomuoto D2:ssa ja painonhallinnassa” joten heillä ei ole mitään esteitä suositella LCHF ruokavaliota.