Huh 15. 2011

”Tyhjennä jääkaappi kevyttuotteista”

Hälyyttäviä raportteja raportin jälkeen. Nyt tahtoo yhä useammat asiantuntijat varoittaa makeutusaineista, jättämään pois niiden käytön.

Jotkut meistä mahdollisesti saavat sukralosin varastoitumaan aivoihin, maksaan tai rasvakudokseen loppuiäksi, sanoo Charlotte Erlanson-Albertsson, lääketieteellisen- ja fysiologisen kemian professori Lundin yliopistosta.

Viime vuosina on tullut useita hälytyksiä. Muun muassa että sukralos, jota käytetään esim. virvoitusjuomissa, hajoaa heikosti luonnossa ja että tavallinen makeutusaine aspartaami aiheuttaa syöpää.

Tutkimuksen luotettavuus ja taso on kuitenkin epäselvä. Jotkut raportit kaipaavat vahvempaa tieteellistä tukea. Kuitenkin yhä useammat asiantuntijat ovat alkaneet suosittelemaan makeutusaineista luopumista. Yksi syistä on se että makeutusaineet harhauttavat kylläisyyden tunteen ja että ne aiheuttavat riippuvuutta.

Andreas Eenfeldt, yleislääkityksen asiantuntija ja ”kostdoktorn”, ajankohtainen kirhansa ”Ruokavallankumous” (suomennos tulossa) takia sanoo: ”Syö itsesi kylläiseksi aidolla ruoalla”.

”Moderni keksintö”

Hän kirjoittaa että on parasta tyhjentää jääkaapista kaikki kevyttuotteet.” Se että kaikki pitää maistua makealta on moderni keksintö. Mielestäni on syytä olla epäileväinen kaikkia makeutusaineita kohtaan koska ne hämäävät elimistömme systeemiä”.

Gunnar Iilbäck, toxikologosen laitoksen (Elintarvikelaitos) professori sanoo että kaikki makeutusaineet on hyvin tutkittuja ja että niiden markkinoille saattamiseen ja hyväksymiseen tarvitaan mittava varmuuden dokumentointi.

Riippuu siitä kuinka niitä käytetään.

Onko makeutusaineet hyödyllisiä? Kysymykseen ei ole tyhjentävää vastausta. Se riippuu siitä kuinka niitä käytetään. Niistä tulee olla hyötyä kuluttajalle ja teknologinen tarve täytyy olla olemassa. Tässä mielessä makeutusaineet täyttää vaatimukset. Gunnar Iilbäckin mukaan ei makeutusaineet imeydy vaan menevät suoraan läpi elimistön. Mitään ei varastoidu eikä keräänny.

Kuitenkin niillä joilla on tulehdus suolistossa on riski että elimistä varastoi makeutusaineen, sanoo Charlotte Erlanson-Albertsson, lääketieteellisen- ja fysiologisenkemian professori Lundin yliopistosta.