Hel 21. 2011

Käytävällä eteenpäin Ruotsissa!

http://www.unt.se/uppsala/storstudie-om-vara-kostvanor-1256137.aspx

Nyt käy valtion oma elin tutkimaan millä ruokavaliolla on paras laihduttaa. Kun Elintarvikelaitoksen (vrt Suomen THL) ravintosuositus joutui tarkastettavaksi se kaatui rymisten. Sama elin mikä nyt alkaa tutkia laihdukseen parhaiten sopivaa ruojavaliota on sama mikä tarkisti diabetesruokavalion äskettäin (SBU). Tulos, ei mitään tieteen tukea löytynyt.

Professori Berne joka aikana antoi lausunnon Elintarvikelaitokselle LCHF ruokavaliosta. Lausunto aiheutti sen että LCHF ruokavalio on tänä päivänä hyväksytty tieteeseen ja kokemukseen perustuvana hoitomuotona Ruotsissa.

”En detalj som Christian Berne själv säger sig vara nyfiken på är att se vilket vetenskapligt stöd som finns för kost med extremt lågt kolhydratinnehåll. Förespråkarna för den typen av kost, ofta benämnd som LCHF-kost, har hårt angripit Livsmedelsverkets kostråd, som dock är rekommendationer för friska människor och som hittills inte varit fokuserade mot övervikt och fetma.”

Yksityiskohta johon Berne aikoo erikoisesti kiinnittää huomiota on millainen tieteellinen tuki löytyy tiukalle VHH ruokavaliolle. Tämän ruokavalion kannattajat, jotka käyttävät ruokavaliosta nimitystä LCHF, ovat kiivaasti käyneet Elintarvikelaitoksensuositusten kimppuun. Elintarvikelaitoksen suosituksethan ovat terveille ihmisille ja niitä ei ole tarkoitettu painonhallintaan.

On mielenkiintoista nähdä mitä nyt tapahtuu erikoisesti ajatellen että LCHF on jo nyt todettu “tieteeseen ja kokemukseen perustuvaksi” painonhallinnassa.

Minusta koko homma vaikuttaa vähän kiertelyltä mutta kun tulos tulee niin ehkä siinä vaiheessa asia on kypsynyt edellees ja vanhat uskot on helpompi kaataa kuin tänä päivänä.

Asia on nimittäin niin että kun SBU sanoo jotain niin sairaanhoitojärjestelmä kuuntelee.

Tulosta odotetaan keväällä 2013.