Maa 23. 2011

Rasva oli kauan vaarallista – nyt terveellistä.

Varo rasvaa— vai? 30 vuotta ovat tutkijat varoittaneet meitä rasvaisesta ruoasta-tulemme lihaviksi ja saamme sydänsairauksia. Nyt kuitenkin professori toisensa jälkeen tekee täyskäännöksen. Syö rasvaa ja tulet solakaksi ja terveeksi!

Mitä on tapahtunut matkan varrella ?.

Lääkäreitä jotka eivät pelänneet / pelkää rasvaa

THOMAS LATIMER CLEAVE (1906–83), brittilaivaston lääkäri, joka totesi että uudet sairaudet, liikalihavuus ja diabetes länsimaailmassa johtuivat uudesta sokeria ja tärkkelystä sisältävästä ruoasta. Julkaisi vuonna 1974 kirjan ” The saccarine disase”.

JOHN YUDKIN (1910–95) armeijan lääkäri ennenkuin hänetä tuli fysiologian professori Lontoon yliopistossa. Hänen tutkimuksiensa mukaan sokerilla ja sydänsairauksilla on selvä yhteys. Kirjoitti kijan ”Puhasta, valkoista ja tappavaa” (1972)

ROBERT ATKINS (1930– 2003) oli amerikkalainen sydänlääkäri joka 60-luvun alussa pudotti painoaan VHH-ruokavaliolla. Julkaisi ”Dr. Atkins’ diet revolution”/”Tohtori Atkinsin ruokavaliovallankumous” (1972)

ANNIKA DAHLQVIST (1948–) lääkäri joka kärsi ylipainosta vaikka söi vähärasvaista. Testasi VHH ruokavaliota talvella 2004, pudotti liikapainon ja parani muistakin sairauksistaan. Alkoi suositella samaa ravintoa potilailleen joilla oli ylipainoa ja/tai diabetes, kirjoitteli yleisönosastoihin ja aloitti blogin levittääkseen sanomaa LCHF ruokavaliosta.

Näin söi mies joka antoi meille sanan banta (suomeksi, laihduttaa)

Sana ”banta” ei ole aina tarkoittanut kalorien laskemista, päinvastoin. Ilmaisu tulee William Banting:ista, ylipainoisesta hautausurakoitsiasta Englannissa 1800 luvun keskivaiheilla. Hän kokeili kaikkea laihtuakseen mutta hänen painonsa vain nousi. Lopulta hän tapasi Ranskassa opiskelleen lääkärin joka suositteli hänelle uutta menetelmää.
William Banting alkoi välttää sokeria, leipää, perunaa ja olutta ja sen sijaan söi itsensä kylläiseksi lihasta ja kasviksista. Sen lisäksi hän joi jonkun verran viiniä ja saattoi ottaa paukut ennen nukkumaan menoa. Hänen painonsa putosi vuodessa 21 kg. Auttaakseen muita hän kijoitti vihkosen ”Letter on corpulence”, josta tuli erittäin suosittu. Bantaamisen (laihduttamisen) alkuperäismerkitys on siis välttää hiilihydraatteja ja syödä enemmän rasvaa.

Olet vamaan kullut tämän aikaisemmin: Jos syöähemmän rasvaa, vähemmän kaloreja, kuiturikasta ruokaa, paljon hiilihydraatyteja ja harrastat liikuntaa niin tulet solakaksi ja terveeksi. Tämä totuus on 30 vuotta vanha.

Illoin tulivat tutkijat , terveysjärjestöt ja poliitikot siihen tulokseen että rasva on vaarallista. Että rasva, ennekaikkea tyydytty, kohottaa kolesteroolia ja johtaa mm. diabetekseen ja sydän ja verisuonitauteihin. Unohtamatt että se tekee meidät lihaviksi. Niin meille kerrottiin.

Tarinassa oli kuitenkin jotain joka ei pitänyt paikkaansa. Näiden 30 vuoden aikana-vallitsevilla ravintoohjeilla- kaksinkertaistui liikalihavien määrä ja diabeteksen voidaan nähdä tänä päivänä olevan luonnolinen vaiva vamhemmalla iällä joka sitäpaitsi ilmestyy kuvaan nykyisin aikaisemmin ja aikaisemmin.

Luonnollinen rasva on parempi terveydelle.

Se mikä äskettäin vaikutti itsestään selvältä ei olekkaan sitä enää. Yhä useammat lääkärit, tutkijat ja muut terveydestä kiinnostuneet protestoi. Nyt on toinen ääni kellossa:

Rasva on sekä hyödyllistä että hyväksi meille. Mitä meidän sen sijaan tulee varoa on kaikki makea, verensokeria kohottavat hiilihydraatit.

-Tyydytettyä rasvaa on pidetty vaarallisena. Et kuitenkaan tule sen kummemmin terveeksi tai solakammaksi vähärasvaisista kevyttuotteista kuten aikaisemmin uskottiin, sanoo Andreas Eenfeldt, kostdoktorn (tohtori Kosti). Nimi jonka hän on saanut suositun samannimisen bloginsa mukaan. Oikea ruoka kuten liha ja kala luonnollisine rasvoineen on parempi terveydelle kuin sokeri ja tärkkelys.

Hiilihydraatit tekee nälkäiseksi

-Rasva ja proteiini pitävät sinut kylläisenä ja tyytyväisenä, hiilihydraatit tekevät sinut nälkäiseksi ja halukkaaksi syömään usein.

Vasta ilmestyneessä kirjassaan (suomennoksesta sovittu) ”Matrevolutionen” (Bonnier Fakta) kirjoittaa Andreas Eenfeldt että veidät on täysin johdettu harhaan ravintokysymyksessä aina tähän päivään saakka mutta ”vallankumous” on tulossa. Hänen mukaansa oli suuri erehdys poistaa rasva ruokavaliosta ja korvata se hiilihydraateilla-sokerilla ja tärkkelyspitoisilla ruokatavaroilla kuten peruna, riisi, pasta ja leipä.Tukimus mihin vähärasvainen ruokavalio perustuu on näyttäytynyt riittämättömäksi ja jopa vääristeellyksi, erikoisesti se tutkimus mihin perustuen rasvasta tehtiin pelottava peikko 30 vuotta sitten. Rasvan vahingollisuutta ok yksinkertaisesti liioteltu ja uusien hiilihydraattien merkitystä kehollemme ja terveydellemme aliarvioitu.

-Perimmältään kysymys on tavallisesta fysiologiasta. Paljon hiilihydraatteja ravinnossasi saa aikaan epätasaisen verensokerin joka vaihtelee ylös ja alas. Insuliinin taso nousee ja se ei ole hyväksi verisuonillesi. Meidän olisi pitänyt ajatella enemmän fysiologisesti, sanoo Johan Frostegård, ylilääkäri ja lääketieteen professori Karolinska instituutista ja Karolinska yliopiston sairaalasta.

-Ihmiselle ovat nopeat hiilhydraatit uutta. Vanhoissa lääkärinkirjoissa suositellaan diabeetikoille VHH ruokavaliota. Sitten kuitenkin lopetettiin ajattelemasta sitä kuinka keho toimii ja luotettiin enemmän tutkimuksiin.

“Rasvan vaarallisuudelle ei löydy mitään katetta”

1984. Time-lehti kirjoittaa että tyydyttynyt rasva ravinnossa johtaa korkeaan kolesterooliin ja sydän- ja verisuonitauteihin. (Liikalihavien määrä on on juuri alkanut nousta ennen tasaisesta13 prosentista). 2011 Reader´s Digest (Valitut Palat) tekee ”Timen” mutta päivastoin. Nyt on rasva terveellistä. (Vanha tieto ei auttanut, liikalihavien määrä USA:ssa on nyt 34 prosenttia).

Jotkut näkevät VHH:n muotidiettinä vaikka se on juuri se ravinto mitä söimme ennen kuin asetuimme paikallaan asuviksi ja aloimme viljellä viljaa, sokerijuurikkaita ja perunaa.

-Nyt on todettu että sille että tyydytetty rasva on vaarallista ei ole koskaan löytynyt perusteita. On valitettavaa että niin huonoilla perusteilla lepäävä asia on saanut niin suuren vaikutuksen, sanoo Johan Frostegård. -Elintarvikelaitos ja Sosiaalihallitus ovat alkaneet muuttaa mielipidettään, leipäsuositus (6-8 palaa/pv) on poissa ja VHH ruokavalio on hyväksytty hoitomuotona diabeetikoille. Mutta heidän tulee myös tunnustaa se että heidän ravintosuosituksensa lepäävat epävarman tiedon varassa ja että lisää tietoa tarvitaan

Artikkeli on käännös Elin Gunnarsson:in artikkelista Expressen lehdessä.

sondag@expressen.se