Maa 22. 2011

Mitä löytyy rasvanpelon ja ravintosuosituksen takaa:

1953:

Amerikkalainen tutkija Ancel Keys julkaisee tutkimuksensa joka näyttää yhteyden rasvan syönnin ja vaaran kuolla sydänsairauteen välillä. Muutamaa vuotta myöhemmin toinen tutkija paljastaa että Keys on vääristellyt tutkimusraporttinsa valitsemalla 22 maan joukosta 6 maata jotka tukivat hänen teoriaansa maksimaalisesti. Kun kaikki 22 otettiin mukaan ei hänen väittämäänsä vahvaa yhteyttä enää löytynyt.

1958:

Ancel Keys aloittaa Seitsemän maan tutkimuksensa, jossa seurataan 12000 keskiikäistä miestä Suomessa, Hollannissa, Italiassa, Kreikassa, Jugoslaviassa, Japanissa ja USA:ssa useiden vuosikymmenien ajan. Seurataan mitä he syö, heidän kolesterooliarvojaan ja saavatko he sydänsairauksia.

1961:

Amerikkalainen Framingha-tutkimus julkaisee tuloksen joka näyttää että korkea kolesterooli nostaa sydänsairausriskiä. Tytkimuksen perusteella luo American Heart Association uuden ruokavalion, syö vähän rasvaa ja paljon hiilihydraatteja. Tutkimusta on jälkeenpäin kritisoitu siitä että yhteys ei koskenut koko ryhmää.

1971:

Sosiaalihallitus laatii Ruotsin ensimmäisen ravintosuosituksen: Vähärasvainen ja hiilihydraattirikas ravinto.

1974:

Yhteistyössä Sosiaalihallituksen kanssa laatii KF:n koekeittiö ravintopyramidin. Sen mukaan meidän tulee syödä etupäässä leipää ja muita viljatuotteita, perunaa, maitoa, juustoa ja ruokarasvoja.

1977:

USA:ssa kirjoittaa poliittinen komitea ”Ravintosuunnan USA:lle”. Vähärasvaista ja enemmän hiilihydraatteja tulee ravinnon olla. Ruotsissa Sosiaalihallitus suosittelee yhteistyössä Leipäinstituutin kanssa että kansalaisten tulee syödä 6-8 palaa leipää päivässä.

1980:

Ancel Keys julkaisee tuloksensa Seitsemän maan tutkimuksesta. MITÄÄN YHTEYTÄ RUNSAAN RASVAN SYÖNNIN JA SYDÄNSAIRAUKSIEN VÄLILLÄ EI LÖYTYNYT. Keys muuttaa hypoteesinsa koskemaan vain tyydytettyä rasvaa. Professori John Judkin tulee tulokseen että hyvinvointisairaudet ilmestyivät kuvaan mukaan kun aloimme syödä prosessoitua, tärkkelyspitoista, länsimaista ruokaa.

1984:

Time-lehti julkaisee artikkelin jossa kerrotaan että korkea kolesterooli aiheutuu tyydytetystä rasvasta ja nostaa sydäsairauksien vaaraa. Perusteena on tutkimus joka näyttää että kolesteroolia alentava lääkitys vähentää sydaninfarktin vaaraa. Tutkimuksesta ei löydy mitään näyttöä siitä että tyydyttynyt rasva aiheuttaisi korkeamman kolesteroolin ja johtaisi sydän- ja verisuonisairauksiin.

1989:

Elintarvikelaitos luo ”nyckelhålsmärkningen” (avaimenreikämerkki=terveellinen tuote). Merkki näyttää mitkä tuotteet ovat vähärasvaisia mutta myöhemmin on lisäksi tullut että tuote on kuiturikas ja sisältää enemmän täysjyvää ja vähemmän sokeria ja suolaa kuin verrattavat tuotteet.

1992:

Elintarvikelaitos luo LAUTASMALLIN. Tarkoituksena on näyttää kuinka paljon mitäkin ravintoainetta meidän tulee syödä. Lautasmallin mukaan jaetaan lautanen kahteen suurempaan ja yhteen pieneen osaan. Toinen suurista osista tulee täyttää tärkkelyspitoisella ruoalla kuten riisi, pasta tai peruna. Toinen suuri osa vihanneksilla, juureksilla ja hedelmillä. Pieneen osaan tulee lihaa, kalaa ja kananmunaa.

2005:

Elintarvikelaitoksen viimeisin versio Ruotsin ravintosuosituksista. Ravinnon tulee koostua korkeintaan 30E% rasvaa, 50-60E%hiilihydratteja ja 10-20E% proteiinia. Ruotsissa alkaa kuitenkin kuin kansanliikkeenä blogeissa ja foorumeissa leviämään VHH ruokavalio LCHF (Low Carb High Fat=Vähän hiilihydraatteja, paljon rasvaa)

2008:

Foto: Robin Nordlund

On lääkäri Annika Dahlqvistin ansiota että lääkärit tänäpäivänä voivat suositella VHH (LCHF) ruokavaliota potilailleen. Kaksi dietistiä teki Sosiaalihallituksen ilmoituksen ”rasvatohtorista” vuonna 2005 koska hän hoiti potilaitaan juuri kyseisellä ruokavaliolla. Sosiaalihallitus joutui kuitenkin toteamaan että LCHF on tehokas menetelmä painonhallinnassa ja diabeteksessä ”Tieteeseen ja käytännön kokemukseen perustuva”. Pari vuotta kestäneessä tarkistuksessa ei myöskään löytynyt mitään terveyshaittoja (oma lisäys/Veijo, Sosialihallituksen lausunnosta)

2010:

Yhä useampi lääkäri ja professori taistelee tänään Ruotsin virallisen ravintosusosituksen muttamisen puolesta.

2011:

Lääkäri Andreas Eenfeldt julkaisee kirjan ”Matrevolutionen” (Ruokavallankumous, suomennoksesta on jo sovittu) jossa hän käy läpi tieteellisen löytyvän tutkimusmateriaalin eri ruokavalioiden tueksi- ja suosittelee niin kutsuttua”rasvadieettiä”. Valitut palat kirjoitta nyt että rasva onkin hyväksi. Pitkä haastattelu amerikkalaisen tiedejournalistin Gary Taubesin kanssa. Taubes joka on kirjoittanut useita kirjoja rasvaisen, alkuperäisen ruoan terveellisyydestä, mm. ”Why we get fat and what to do about it”. Ruotsinkielinen versio tulee keväällä.

Artikkeli on käännös Elin Gunnarsson:in artikkelista Expressen lehdessä.

sondag@expressen.se