Hel 23. 2012

Keskustelussa VHH ruokavaliosta on perunat ja porkkanat niin iloisesti sekaisin että tunnen tarpeelliseksi palata ruutuun A.

Mistä siis on kysymys minun ja modernin ravintotutkimuksen mielestä:

Meille on vuosikymmenet tuputettu terveellisiä ravinto-ohjeita viranomaisten taholta. Näissä ravinto-ohjeissa on tyydyteystä rasvasta tehty hengenvaarallinen ravintoaine josta syystä rasvan ja nimenomaan tyydytetyn, luonnollisen rasvan osuus on ravintosuosituksissa tiputettu nostamalla tilalle hiilihydraattia (yksinkertaistettuna sokeria).

Seurauksena on ollut räjähdysmäinen liikalihavuus- ja diabetesongelman kasvu jonka hoito pitäytymällä vallitseviin ohjeisiin ei toimi. Lihaavuutta ei saada kuriin sokerin syönnillä ja nääntymiskuureilla (syö vähemmän-juokse enemmän) vaan seurauksena on jojoilua joka lannistaa kovempisisuisemman laihduttajan. Moderni ravintotutkimus näyttää että tyydytetyn rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä ei ole mitään yhteyttä. Kun diabetikon ruokavaliosuositukset on sopeutettu viralliseen ravintosuosituikseen, ”syö niinkuin muutkin” niin tuloksena on nouseva lääkintäkierre. Diabeetikon ravintosuositus perustuu täysin siihen että lääkitystä ei voi saada vähemmäksi tai jopa pois kokonaan. Nykyinen ravintotutkimus kertoo aivan muuta. D2:nen, muuttamalla ruokavalionsa riittävän vähän hiilihydraattia sisältäväksi voi päästä lääkityksestään/lääkityksistään kokonaan eroon. D1:lle hyöty hiilihydraattien minimoimisesta on tietenkin matalampi ja tasaisempi verensokeri vuorokauden ympäri (heittelevä VS-arvo on vaarallinen, niin liian korkeat kuin liian matalat arvot. D1:nen ei sairauden luonteen takia pääse koskaan kokonaan eroon lääkityksestään.
Muulla kuin metformin-lääkityksellä olevien on syytä tutustua seuraavaan:

http://lchf3356.blogit.fi/diabeteksesta/diabeetikon-keittokirja-1917/lchf-ruokavalion-vaikutuksesta-diabeeteksessa/

Viranomaisten ja VHH-ruokavlion vastustajien puolelta levitetään täysin perättömiä ja perustelemattomia väitteitä, jopa professoritaholta, uhkaillaan jopa kuolemalla. Yrityksistäni huolimatta (3vuotta) en ole löytänyt yhtään todistettavaa tapausta missä kontrolloidusti voidaan todistaa VHH-ruokavalion aiheuttavan terveysriskiä puhumattakaan kuolemantapauksista. Luku sinällänsä on myös dietistit ja urheilupuolen ravintoneuvojat jotka sotkevat perusteellisesti ravintokysymyksen silloin kun puhutaan tavallisen pulliaisen terveellisestä ruokavaliosta. Dietisteille/ravintoneuvojille ei tietenkään ole helppoa todeta koulutuspohjansa perustuvan ilman tieteellistä perustetta oleviin teorioihin. Urheilupuolella toimivilta palaa päre kun urheilumaailmasta tulee tietoa joka ei enää tuekkaan pastalla läträämistä. Tavallinen pulliainen ei hyödy tippaakaan liikunnassaan huippuurheiluun ja kehonrakennukseen tehdyistä sovellutuksista. Tavallisen pulliaisen kohdalla on kysymys terveyden ylläpitävästä ja sitä parantavasta liikunnasta omaksi iloksi. Melkein pahimpia ovat “asiantuntijat” jotka pyrkivät luomaan ikiomia sekoituksiaan nykyisestä ravintosuosituksesta ja VHH:sta. Pahimpia ovat tietenkin keskustelusivujen asiasta yhtään mitään tietämättömät “räkäkänokat” jotka ovat käsittäneet avoimen keskustelun täysin väärin.

VHH ruokavaliota pyritään monimutkaistamaan ja kutsutaan yksitoikkoiseksi koska joitakin elintarvikkeita ei suositella. On itsestään selvää että ne ”jäljelle jäävät” elintarvikkeet riitävät maittavan ja monipuolisen ruoan valmistukseen. On myös yhtä itsestään selvää että kestää aikansa totutella niin kaupasa käydessä kuin hellan ääressäkin. VHH:lla suositellaan terveellisiä, luonnollisia elintarvikkeita ja pois karsitaan epäterveelliset, esim kevyttuoteet (kallista silmänlumetta) ja margariinit (tulehduksia aiheuttavia teollisuusrasvoja paljon omega6 sisällön vuoksi). Vastustajat yrittävä leimata VHH-ruokavalion “ääri-ilmiöksi” ja lapsille sopimattomaksi mutta onnistuvat vain näyttämään sen että eivä ole tutustuneet kunnolla asiaan.

Niin kauan kuin THL ja muut liitot ei pysty kumoamaan Ruotsissa tehtyjä suositusten tarkastuksia (Elintarvikelaitos ja Diabeetikon ruokavalio-ei mitään tieteen tukea), LCHF/VHH ruokavalion suositusta diabeteksen hoidossa (perustuen tieteeseen ja käytännön kokemukseen) ja omaa kolmevuotista kokemustani LCHF-ruokavalion vaikutuksesta (paino alas yli 30kg 7kk:dessa ja D2:nen ilman lääkitystä samoin kaikki muutkin arvot lääkärintarkastuksissa OK) tulen jatkamaan entiseen malliin. Samaan aikaan seuraan päivittäin tutkimusraportteja aiheesta, kysymyksessähän on oma terveyteni.