Lok 28. 2012

– varsinkin jos syöt roskaa mikä valmistetaan täällä.

Tältä näyttää Unileverin margariinitehtaalla Helsingborgissa. Täällä valmistetaan Becel, Flora, Lätta ja Milda (millä nimillä Suomessa?). Työntekijän, joka oli sitä mieltä että on kaikille hyväksi tietää miten heidän lemmikkimargariininsa valmistetaan, salaa valokuvaama. Juttu julkaistiin Asaftonbladet:issa tänään.

Helsingborg:in satamaan tulee palmuöjyllä lastattu alus. Lasti on menossa monikansalliselle yritykselle, Unilever:ille, margariinin valmistusta varten.

Aluksen tankin tyhjennys kestää vuorokauden.

Jottei aluksen tarvitsisi matkata tyhjänä takaisin Aasiaan saadaan samat tankit täyttää sadoilla erilaisilla kemikaaleilla kuten acetooni, hexaani, heptaani, glykooli, metanooli, fosforihappo ja rikkihappo.

– Perussääntö on että elintarvikkeita saadaan kuljettaa ainostaan elintarvikkeita kuljettamaan tarkoitetuissa tankeissa mutta ruokaöljyjen kohdalla on EU:n elintarvikelaissa poikkeus, sanoo Lars-Börje Croon, Elintarvikelaitoksen tarkastaja.

Kun kemikaalit on sitten purettu lastista Aasiassa tankit puhdistetaan ja sen jälkeen ne voidaan jälleen täyttää ruokaoljyllä. Mahdollisten kemikaalijättöjen lasketaan häviävän öljyn raffinoinnin yhteydessä margariinitehtaalla.

Palmuöljyn osuutta peitellään

Palmuöljy on tärkeä margariinin aineosa. Harvoin sitä kuitenkin sisällysluettelossa näkee. Yleensä sisällöksi ilmoitetaan kasviöljy. Palmuöljyllä on huono maine koska sademetsiä on raiskattu tilan saamiseksi palmuöljyn viljelemiselle. Palmuöljy jota Unilever käyttää Ruotsissa on ympäristöluokiteltu.

– Kun margariiniteollisuus haluaa valmistaa jotai voita muistuttavaa käytetään palmuöljyä koska se sisältää paljon tyydytettyä rasvaa. Ja se on halpaa, sanoo Göran Petersson, kemiallisen ympäristötieteen apulaisprofessori Chalmersin korkeakoulusta. Hän on tutkinut elintarvikkeita 10 vuoden ajan.

Kuvissa näkyy varoituskylttejä, palovaarallisia aineitasuurissa säiliöissä ja sammuttimia. Vaikuttaa enemmän kemian laboratoriolta kuin elintarviketehtaalta. Mainoksen aaltoilevat rapsipellot ovat kaukana.

Rasvat ”lyödään hajalle”

Margariini koostuu erilaisista öljyistä, vedestä, lisäaineista ja aromiaineista. Mutta silloin sitä ei vielä voi leivällensä levittää. Jotta olemus saataisiin voita muistuttavaksi täytyy massa käsitellä useissa kemiallisissa prosesseissa.

– Rasvan hajalle lyömiseen käytetää natriummetulattia, 10kg 10 tonniin palmuöljyä, lähteemme kertoo.

”Luonnoton muutos”

Kemiallista prosessi kutsutaan esteröinniksi (transesteröinti?).

–Kyseessä on luonnoton rasvojen muuttaminen. Kysyä voidaan mitkä ovat seurauksetl tulevaisuudessa, sanoo Göran Petersson.

Suurin osa tutkimuksista ei näytä vahingollisia vaikutuksia ihmisille. On kuitenkin hyvin vähän tutkimusta siitä mitä esteröity rasva aiheuttaa pitkällä tähtäimellä.

– Alue on melko tuntematon joten on syytä seurata sitä. Erikoisesti jos käyttö nousee sanoo Irene Mattisson apulaisjohtaja riskin ja hyödyn arviointi osastolla Elintarvikelaitoksessa.

Rasva valkaistaan valkaisusavella

Rasva on ensivaiheessa ruskeahkoa. Se käsitellään fosforihapolla ja neutralisoidaan lipeällä lecitinin ja vapaiden rasvahappojen poistamiseksi. Sitten se valkaistaan valkaisusavella neutraalin värin saamiseksi, samoin maku neutralisoidaan vesihöyrynmalla avulla.

Göran Petersson on huolissaan siitä että tärkeitä aineita katoaa prosessissa.

– Luonnoliset antioxidantit joita tuotteessa on alunperin katoavat. Tämä voi olla terveyden kannalta vakavaa ja samalla johtaa tärkeiden siemenissä löytyvien antioxidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden katoamiseen prossesoidusta tuotteesta (valmiista margariinista).

Unilever selittää kuitenkin että hyvin suoritetun puhdistuksen jälkeen ovat sekä E-vitamiini että antioxidantit jäljellä.

Massa värjätään keltaiseksi jotta se muistuttaisi voita ja voiaromi, diacetyl, lisätään. Diacetyl on viime aikoina niittänyt mainetta popcorn-keuhkon aiheuttajana. Amerikkalainen Wayne Watson sai 47 miljoona kruunua korvauksena hengitettyään synteettistä voiaromia.

Tehdas tuottaa sen margariinin mitä lapsille kouluissa olisi tarjolla jos voi ja Bregott (Voimarin) kiellettäisiin.

Artikkeli

lähde