seuraamalla isoisia

Kes 27. 2012

Iltalehti on tietenkin pakotettu loikkkimaan muiden (ruotsalaisten) lehtien skandaaliuutisoinnin perästä. Kun taitoa käsitellä ”tutkimusraportteja” ei löydy toimituksesta niin samahan se on millä roskalla lehteä myydään, kuten ennenkin.

Artikkeli

Katsotaampa mitä asiansa osaavat sanovat kyseisestä ”tutkimuksesta”:

Uusi uudelleenlämmitetty LCHF/VHH varoitus.

Samaan tahtiin kun VHH-ruokavalion suosio kasvaa kasvaa myös viranomaispuolen epätoivoiset yritykset mustamaalata kyseistä ruokavaliota, keinoja kaihtamattta. Tällä kertaa, kuten ennenkin, perusteeksi on otettu runsaalla mielikuvityksella tulkittu HAASTATTELUTUTKIMUS ja nyt ainoastaan yksi.

Kyseessä on haastattelututkimus vuodelta 1991 (!) ja jonka perusteella ”tutkijat” nyt yrittävät saada aikaan virallista ruokavaliota tukevaa tulosta. Koko homma perustuu siis Uppsalan alueen naisille tehtyyn kyselyyn. Puolet heistä vastasi ja sen jälkeen heitä on seurattu julkisesta sairaalaraportoinnista
.

Tutkimusraportti:

Vale-emävale-statistiikka

Näiden sairaalaraporttien perusteella on sitten statistiikkanisset laskeneet riskin sairastua sydänsairauksiin heidän kohdallaan jotka söivät enemmän proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja. Lopulta, tietyillä korjauksilla saatiin aikaan jotain mikä näytti hieman suurentuneen riskin.

Kuinka paljon hiilihydraatteja söivät nämä sirastumisalttiit naiset? Sitä ei kerrota suoraan mutta viimeisestä taulukosta päätellen noin 40%. Vastaa Big Mac&Co ateriaa MacDonaldsilla.

Toisinsanoen ei oikein LCHF!

Mainittu tutkimus on sama jolla meitä peloteltiin vuonna 2007, perustuen juuri samaan haastattelututkimukseen ja melkein samojen ruudinkeksijöidem luomus. Tutkija tuntuvat luottavan journalistien huonoon muistiin joka kai on tällä kertaa ainoa asia missä he ovat oikeassa.

Kostdoktorn:in johtopäätös asiassa:

Jos olet nainen ja vuonna 1991 söit noin 40% hiilihydraatteja (=esim.roskaruokaa) niin sinulla on suurentunut riski sairastua sydänsairauksiin kuin väestöllä keskimäärin. Tutkimus ei kuitenkaan sano yhtään mitään siitä mitä tapahtuu jos olet noudattanut LCHF ruokavaliota. Selvyyteen pääsemiseksi siinä asiassa täytyy vain tehdä tutkimus henkilöistä jotka noudattavat LCHF-ruokavaliota, sen vaikeampaa se ei ole

http://www.kostdoktorn.se/dagens-ateruppvarmda-lchf-larm/

Itse omaltakohdaltani voin kai jälleen toistaa ihmettelyni siitä kuinka vaikeaa muutamilla tutkijoilla ja journalisteilla on käsittää muutamia perusasioita, esim:

LCHF-ruokavaliolla ei nosteta proteiinin vaan rasvan määrää. Kirjoitin hyvin hitaasti joten yllämainituilla luki-vaikeuksineen pitäisi olla hyvä mahdollisuus lukea. Ymmärtäminen on sitten asia erikseen.

P.S

Raportista on Ruotsin televisiossa huomenna 28/6 (TV4, Nyhetsmorgon) jännittävä keskustelu dosentti Ralf Sunbergin ja professori Claus Marcuksen välillä. Suora lähetys LCHF-ruokavaliosta.

Claude Marcus on lastenlääkäri mutta istuu myös SNF:n (Swedish Nutrition Foundations) hallituksessa.. SNF koostuu 44 jäsenyrityksestä ja käsittää koko elintarvikkeiden valmistajien joukon. Vimeisin tutkimusprojekti käsitteli sokeria. Johtopäätöksenä saatiin se että sokerilla ei ole mitään yhteyttä liikalihavuuteen, sokeririippuvuus on myytti ja rasva on syyllinen sydän- ja verisuonitauteihin. Sokerintuottaja danisco oli yksi tutkimuksen rahoittajista. Hän on myös toimitusneuvonantaja Wasabröd:ille jonka omistaa Barilla, maailman suurin hiilihydraatti-rikkaan ruoan valmistaja.

Ralf Sundberg on kirurgi, tutkija, kantaaottava keskustelija ja kirjailija. Hän on kiinnostunut ravintokysymyksistä, niin yhteiskunnalliselta kuin luonnontieteelliseltä näkökulmalta. Hän on kirjoittanut kirjan Forskningsfusket-så blir du lurad av kost och läkemedelindustrin (Tutkimushuijaus-näin elintarvike- ja lääketeollisuus vetää sinua nenästä)

linkki

Keskustelu jäi liian lyhyeksi (6min)

http://www.kostdoktorn.se/inslaget-om-lchf-i-nyhetsmorgon/

Mikään ei kuitenkaan muuttunut mielestäni tutkimusraportin suhteen.Rolf totesi että tämän tyyppisistä tutkimuksista ei ole mitään hyötyä. Tiutkimusta ei ollut designattu (suunniteltu) tutkimuksen johtopäätöksen tutkimiseen, tutkijat katsoneet täysin vääriä asioita. Absoluuttiset luvut näyttävät täysin muuta. Tämän tyyppisillä tutkimuksilla ai pystytä osoittamaan syy-yhteyttä.Tutkimus ei koskenut LCHF-ruokavaliota ja satistiikalla esiin saadut erot voivat olla täysin sattumanvaraisia.

Marcus koetti väittää että LCHF on hyväksi niille jotka onnistuvat pudottamaan painoaan LCHF-ruokavaliolla mutta hengenvaarallinen niille joiden paino ei putoa. Tietenkin ilman minkäänlaisia muita tutkimusraporttiviitteitä kuin kyseinen tutkimus. Ensimmäinen nimi tutkijajoukossa kärsii myös siitä että hänellä on ollut tehtäviä mm. Coca Colalle, McDonaldsille ja Pfiserille. Marcus, tunnettu profiili kautta vuosien LCHF-ruokavalion vastustajana, ei näytä vieläkään oppineen mitä LCHF ruokavaliolla tarkoitetaan. Kirjoitanpahan sen tähän vielä kerran. LCHF-ruokavaliolla ei nosteta proteiinin vaan rasvan määrää. Toisinsanoen Marcus on täysin hakoteillä sanoessaan että tämä tutkimus näyttää sitä tai tätä LCHF-ruokavalion suhteen.

Tänä päivänä on Aftonbladet kehitellyt lisää sensaatiouutisia. Niitä en katso edes tarpeelliseksi kommentoida. Väsyttävää kun lehdistö ei pysty parempaan