(Hienoa, määrä kasvaa koko ajan)!

Syy 30. 2013

Monikaan asia ei minussa herätä niin paljoa kunnioitusta kuin se että tutkija uskaltaa vaihtaa mielipidettään. Tällä kertaa vaikutusvaltainen tanskalainen tutkija Arne Astrup.

Hän on nyt vaihtanut mielipidettään. Aikaisemmin hän väitti että rasva on vahingollista ja hiilihydraatti (jopa ne joilla on korkea GI) hyödyllistä. Syynä mielipiten muutokseen on suuri DIOGENES-tutkimus jonka hän julkaisi New England Journal of Medicine:issä

raportti

Tutkimus osoittaa että ravinto jossa on enemmän proteiinia ja vähemmän hiilihydraatteja samoin matalampi GI on hyväksi painonhallinassa. Elintarvikelaitoksen nykyinen ravintosuositus oli veratailussa hännänhuippuna.

Hiilihydraatti ja liikalihavuus.

Astrup on aikaisemmin ollut eri mieltä Gary Taubesin kanssa. Taubes on jo kauan sanonut että hiilihydraatti on syyllinen liikalihavuusepidemiaan.. Nyt ei Astrupilla kuitenkaan ole enää mitään sitä vastaan, hän on muuttanut mielipidettään. Kun he papasivat ASBP:n liikalihavuuskonfernsissa San Diegossa niin Astrup myönsi Taubelle:koskien hiilihydraatteja ja liikalihavuutta ”Minä olin väärässä, sinä olit oikeassa”.

Astrup on yhä edelleen sitä mieltä että tiukka vähähiilihydraattine ruokavalio ei välttämättä sovi kaikille. Ehkä riittää vähemmän ja parempia hiilihydraatteja. Hänellä ei kuitenkaan ole mitään tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota vastaan liikalihavuuden hoidossa jne..

Tyyydytetty rasva

Luulin että Astrup yhä edelleen pelkäsi tyydytettyä rasvaa mutta hän on päivittänyt tietonsa myös siinä. Kaikkien viimeaikojen tutkimusten näyttö siitä että raffinoidut hiilihydraatit ovat ovat enemmän vaaraksi sydämelle kuin rasva sekä että monityydyttämätön omega6 on pahempi osoittaa että tyydytetty rasva on väärä puu haukuttavaksi.

Tyydytetyn rasvan vaihtaminen kertatyydyttämättömään tai omega3 rasvaan on pienimerkityksinen. On tärkeämpiä asioita joita voi tehdä, varoa raffinoituja hiilihydraatteja, sokeria ja valkoisia jauhoja, katsoa että saa riittävästi proteiinia ja varoa transrasvoja. Tyydytetystä rasvasta on turha välittää, se olisi kuin siivilöidä pois hyttyset ja niellä kameleita.

Kun Astrupin kaltaiset henkilöt pystyvät muuttamaan mielipidettään uuden tiedon perusteella niin voidaan sanoa että tulevaisuus näyttää valoisammalta. Nyt odotellaan vaan että jotkut ruotsalaiset ja huonosti kehitystä seuraavat asiantuntija tekevät saman.

linkki

Nyt on Astrup myöntänyt että LCHF toimii:

linkki

Kaikki täsmää hyvin SBU:n uuteen mullistavaan raporttiin josta voit lukea blogissani. Nyt alkaa jättiläismäinen työ ravintoasiantuntijoiden ja neuvojien sekä lääkäreiden uudelleenkuoluttaminen niin että Sosiaalihallituksen määräys :”Hoidon ja lääkityksen on perustuttava tieteeseen ja perusteltuun käytännön kokemukseen” toteutuisi.