Mar 2. 2011

Varoitus karppaajille: ”Tästä alkavat ongelmat”

Linkki

”Jos ensin syö pelkkää pekonia ja munia, ongelmat alkavat, kun siirtyy kohti normaalimpaa ruokavaliota, ravitsemusterapeutti varoittaa.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Tuula Heikkinen ottaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan kantaa paljon keskustelua herättävään karppaukseen.”

Jälleen yksi ”laillistettu ravintoterapeutti” joka on täysi umpimetsässä ja puhuu asiasta johon ei ole edes malttanut omien ”tietojensa” kaatuessa tutustua. Kohti normaalimpaa ruokavaliota? Kohti THL:n hiilihydraattipommia joka lepää täysin satumaailman varassa?

”Heikkinen toteaa, että rajusti karpanneen henkilön ongelmat alkavat siinä vaiheessa, kun hän siirtyy kohti normaalimpaa ruokavaliota. Tässä yhteydessä Heikkinen puhuu sellaisesta karppauksesta, jossa keskitytään voin, pekonin ja kananmunien nauttimiseen.

Niin sanotussa ketoosissa keho alkaa hajottaa kehon rasvakudoksia. Heikkinen toteaa, että ihminen laihtuu karppaamalla sitä tehokkaammin, mitä vähemmän hiilihydraatteja ruoassa on.”

Jotain on kuitenkin opittu. Ehkä syynä on vahva tieteen näyttö ja näyttävät käytännön kokemukset.

”Silloin on aivan sama, syökö voita vai ruokaöljyä, koska rasvaa ei kuitenkaan imeydy kuin hitusen. Laihtuminen ei siis johdu esimerkiksi voin tai pekonin laihduttavasta vaikutuksesta, Heikkinen muistuttaa.”

Jospa nyt kuitenkin katsottaisiin hieman mikä sisältää mitäkin: Omega3 ja Omega6, ja missä muodossa ne tarjotaan kuluttajalle. Tunnetusti näitä Omega3 rasvoja väitetään olevan esim. tunnetussa huijarimargariinissa. Niitä vaan ei ihmisen elimistö pysty käyttämään hyväkseen.

”Karppaajan ongelmat alkavat, kun hän kyllästyy ruokavalioonsa ja lisää hiilihydraattien syöntiä. Silloin alkaa rasvakin imeytyä. Jos silloin käyttää voita, pekonia ja munia säännöllisesti, sekä paino että veren haitalliset rasvat lisääntyvät varmasti, Heikkinen toteaa.”

Kappas vaan, Heikkinen löysi helmen ymmärtämättä edes mitä hän itseasiassa sanoo. Toistetaan: Lisäämällä hiilihydraatteja saadaan aikaan se että haitalliset rasvat veressä lisääntyvät varmasti.” Tänään TIEDETÄÄN että tyydytetyn rasvan ja sydän- ja verisuonitautien valillä ei ole mitään yhteyttä. TIEDETÄÄN myös että hiilihydraatti aiheuttaa huonon kolesteroln nousun.

”Heikkisen mukaan karppaajan pitäisikin tässä vaiheessa alkaa syödä virallisten ravintosuositusten mukaisesti eli kasviksia, täysjyväviljaa ja pehmeitä rasvoja suosien”.

Ei löydy ensimmäistäkään tieteellistä tutkimusta joka osoittaisi että tyydytetyn rasvan vaihtaminen monityydytettyyn antais terveysetuja.Muu osa lausunnosta on niin vailla perusteita että ei tarvitse enempää kommentointia.

”Vaativan laihduttamisen alussa terve henkilö voi käyttää karppaamista jonkin aikaa, mutta alun rajunkin laihtumisjakson jälkeen on aina kuitenkin opeteltava syömään suomalaista superruokaa eli ruisleipää, täysjyväpuuroja, marjoja ja rasvattomia hapanmaitovalmisteita monipuolisesti ja kohtuudella, Heikkinen kirjoittaa.”

Täyttä puutaheinää. LCHF/VHH ei ole mikään kuuri vaan elämämtavan muutos. Loppuosa lausunnosta kaatuu JÄLLEEN olemattomiin perusteluihin.

”Suositusten mukaisella ruoallakin voi Heikkisen mukaan laihtua ja voida hyvin. Lasten ja murrosikäisten ei hänen mielestään tulisi karpata.”

Ottaen huomioon ylipaino- ja diabetesongelman räjähtävän kasvun näiden ”suositusten” käytön aikana on lausunto lähinnä naurettava.

Lasten karppaus on lähinnä sitä että jätetään pois kaikki margariinit ja kevyttuotteet samoin vähennetään sokeroitujen virvoitusjuomien ja karamellien käyttöä. Meinaako ”laillistettu” että luonnollinen ruoka on lapsille vaarallista?

Mihin unohtui diabeetikot, kuten minä, jotka menestyksellisesti hoitavat diabetestaan LCHF/VHH ruokavaliolla? Kyllä LAILLISTETUN ravintoneuvojan pitäisi näin tärkeä asia ottaa huomioon suositellessaan hiilihydraatin=sokeria liiallista ahmimista kansalaisille mediassa.

(Milloin nämä Virallisen satukirjan puolustajat oppivat sen että rintamalle on turha lähteä jos pyssyt on ruosteessa tai unohtuneet kotiin?)