Tou 31. 2012

Katso täältä

Kuinka kauan kannattaa karpata?

Yhä useampi suomalainen haluaa hoikistua luopumalla hiilihydraateista ja syömällä sen sijaan lihaa ja rasvaa. Karppaaminen on vakiinnuttanut asemansa ruokavalioiden trendikartalla, mutta mitä mieltä ravitsemustieteen professori on viljojen ja perunan karttelijoista?

– Jos joku haluaa laihtua nopeasti, se on ihan hyvä tapa. Pidemmän päälle se ei ole terveellinen vaihtoehto, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toteaa.

”Ei ole terveellinen vaihtoehto”??

Herra professori. Olisikohan pienet perustelut ja viittaukset sekä tutkimus- että tapausraportteihin paikallaan. Herra professorin taholta on tullut jo aikaisemmin niin paljon puutaheinää että jos tavattaisiin ja herra professori toivottaisi hyvää huomenta niin tarkistaisin ajan niin kellosta kuin kalenterista.

– Tutkimukset osoittavat, että se on tehokasta. Kyllä kilot karisevat, jos 3–6 kuukautta odottaa.

Aivan oikein, kilot karisevat ja pysyvät poissa kun jatkaa samalla terveellisellä ruokavaliolla.

Puolen vuoden karppaamisesta ei ole todistettu seuraavan mitään ongelmaa, Fogelholm vakuuttaa. Kaksi vuottakaan karppaajana eivät olisi vielä terveydelle haitallisia.

No mutta herra professori, montako vuotta tarvitaan että perinteellinen terveellinen, kautta aikojen nautittu ravinto joka jo aikojen alusta on luonnollista ravintoa meille ihmisille osoittautuisi vaaralliseksi?? Kaipaan sitten myös perusteita. Anteeksi, niitähän ei tietenkään löydy.

Karppaus yhteydessä kuolleisuuteen

Useamman vuoden aikajänteellä karppauksen tulokset eivät kuitenkaan Fogelholmin mukaan enää erotu edukseen. Lihaa ja eläinrasvaa suosiva dieetti ei pidemmän päälle ole hyväksi terveydelle, vaan pikemminkin päinvastoin.

No mutta herra professori, Sieltä nenän alta tuntuu hyppäävän ulos pelkkiä sammakkoja.

– Karppauksessa on sellaisia elementtejä, jotka ovat yhteydessä huonoon painonhallintaan ja jopa kuolleisuuteen, Fogelholm varoittaa.

Elementtejä? Kuulostaa hienolta mutta paska on paskaa vaikka sen kuinka paketoisi. Suosittelisin herra professorille suun kautta nautittavaksi peräpukamapuikkoja. Tuntuu oleva suuri riski että peräpukamat ilmestyvät suun seudulle.

– Puhutaan kuitenkin todennäköisyyksistä. Jotkut voivat karpata vaikka satavuotiaiksi, ja niin voi joku tupakoidakin.

Voi luoja varjele! Ensin on tietoa ja nyt vaan todennäköisyyksiä.

– Jos jonkun ajankohdan, vaikkapa puolen vuoden jälkeen siirtyy järkeviin elintapoihin, karppaus voi olla hyvä tapa lähteä hoitamaan ylipainoa.

Täysin pieleen taas herra professori ja täysin ilman mitään perusteita. Miksi ihmisen pitäisi olla niiin tyhmä että siirtyisi aikaisemmin pelkkää harmia aiheuttaneelle ”järkeville elintavoille” (lue: virallinen ravintosuositus).

Kuinka pitkälle riittää alan ”asiantuntijoiden” omatunto, tietäen tutkimusraporttien kertoman, valehtelemaan kansalle, vain siitä syystä että pelko viran menetyksestä tai pettymys siitä että on tullut oltua väärässä muutama vuosikymmen. Ehkä joidenkin kohdalla satuilua ohjaa myös taloudelliset edut. Sitten on tietenkin joitakin paikalleen jäykistyneitä, uutta oppimaan kykenemättömiä jotka mielummin lepäävät laakereillaan.

Hävetkää!