Mar 11. 2012

Diabetesruokavalio

Opas terveyden- ja sairaanhoidolle

Sosialihallitus

(osittainen käännös)

Eskilstunassa hoitohenkilökunnalle pitämäni luennon yhti pelkästään tieteestä vaan myös hemkilökunnalle suunnatuista ohjeista ja mahdollisista kielloista ravintoneuvonnan kohdalla.eydessä olivat monet myönteisiä vähähiilihydraattisen ruokavalion suhteen mutta samaan aikaan oli osa heidän työtovereistaan yhä epäilevällä kannalla. Mielenkintoinen keskustelu. Ei pelkästään tieteestä vaan myös henkilökunnalle suunnatuista ohjeista ja mahdollisista kielloista ravintoohjeiden annossa.

Kuulemani mukaan uskomus siihen että olisi virkavirhe antaa neuvoja LCHF ruokavaliosta sairaanhoidossa elää yhä joidenkin mielessä. Tämä uskomus on titenkin väärä.

Sairaanhoito-henkilökunnan työn täytyy perustua tieteeseen ja käytännön kokemukseen. Sosiaalihallitus on vuonna 2008 tehdyn selvityksen jälkeen päättänyt että neuvot LCHF ruokavalion kohdalla perustuvat tieteeseen ja käytännön kokemukseen.- ja vapauttanut lääkärin joka oli ilmoitettu Sosiaalihallitukselle neuvojen anatamisesta. Sosiaalihallituksen päätös on yhä edelleen voimassa. Tieteen tuki on 2008 jälkeen edelleen vahvistunut.

Ei ole olemalla minkäänlaista lain vaatimusta siitä että pitäisi noudattaa jo sammaloituneita neuvoja vähärasvaisesta ruokavaliosta. Laskuista voidaan täysin jättää pois Elintarvikelaitoksen (vrt THL) ravintosuositus joka on tarkoitettu ainoastaa terveille. Elintarvikelaitokselta ei löydy lääketieteellistä osaamista. Tätä ei tietenkään Elintarvikelaitos mielellään myönnä, mutta myöntää asian olevan näin kysyttäessä. Sairaiden ruokavaliosta on vastuussa Sosiaalihallitus josta myös osaaminen löytyy.

Diabeetikolle ravintoneuvoja annettaessa on täysin mahdollista nojautua Sosiaalihallituksen tuoreimpaan suositukseen: Siinä suositellaan lämpimästi ainakin maltillista vähähiilihydraattista ruokavaliota.

Ravinto koostuu lihasta, kalasta,äyriäisistä, munista, vihanneksista, palkokasveista ja kasvisperäisestä proteiinista samoin rasvasta joka tulee oliiviöljystä ja voista. Ravintoon kuuluu vähemmän sokeria, leipää, muroja, perunaa, juurikkaita ja riisiä verrattuna perinteiseen diabetesruokavalioon.

Vähähiilihydraatista ruokavaliota suositellaan erikoisesti ylipainon ja vähentyneen insuliiniherkkyyden kohdalla. Toisin sanoen juuri niissä tapauksissa mikä koskee suurinta osaa diabetespotilaita (D2). Vähähiilihydraattista ruokavaliota voidaan siis Sosiaalihallituksen mukaan suositella useimmille diabeetikoille.

On korkea aika jättää uskomukset pois ja alka antamaan uudenaikaisia, tehokkaita ravintoneuvoja sairaanhoidossa. Niillä neuvoilla autetaan potilaita terveemmiksi ja päästään tehokkaampaan painonhallintaan.

Lähde