Jou 20. 2011

Artikkeli

Karppauskuuri ei sovi liikkuvalle

Lari Vesander

Karppaamisesta on puhuttu viime aikoina paljon, mutta kuinka moni tietää, miltä karppaaminen tuntuu? Savon Sanomien karppaustestissä neljä ihmistä päätti jättää hiilarit sivuun ja katsoa, miltä maailma näyttää karppaajan silmin.

SavonSanomat tekemässä ravintotutkimusta? Eiköhän olisi parasta ensin hankkia palvelukseen joku joka ymmärtää edes vähän nykyisestä TODELLISESTA ravintotutkimuksesta.

Karppaustestiin osallistui kolme miestä ja yksi nainen. Testi tehtiin kahdessa neljän päivän jaksossa, joiden välissä kokelaat söivät normaalisti.

Tiedoksi kotipaikan lehdelle että voisi yrittää edes välttää joutumasta täysin roskalehtiensarjaan. Yksi tapa olisi kirjoittaa asiallisa artikkeleita joissa myös asiantuntemus on mukana eikä pelkästään huhuihin perustuvia, sinänsä useasti virallisen tahon levittämiä, satuja.

Testi jakso on, tiedoksi edelleen, mitättömän lyhyt minkäänlaisten johtopäätösten vetämiseen. Jos vähänkän ymmärtää VHH ruokaliosta niin tiettää että ylimenoongelmat ovat tunnettuja. Toisaalta tietää myös että kyseisellä ravinnolla pärjää oikein hyvin joppa eliittitasolla aina olympialaisten kultamitalia myöden (ampumahiihto, Björn Ferry, Ruotsi)

Testiin osallistuneet olivat yhtä mieltä siitä, että karppausdieetti teki liikunnan harrastamisesta täyttä tuskaa. Liikkuva keho tuntui huutavan nopeita hiilihydraatteja.

Testiin osallistuneet TIESIVÄT että keho ”huusi nopeita hiilihydraatteja”. Naurettavaa.

Tuskaa lisäsi se, että testattavilla oli valmiiksi energiavajetta.

Mistä moinen energiavaje?? LCHF/VHH ruokavaliolla ei podeta energiavajetta.

– Jos on saanut vain 1 400 kilokaloria päivässä, niin ei siinä jaksakaan liikkua, ravitsemusterapeutti Sari Voutilainen huomauttaa.

Soppa mikä soppa. Kuka pärjää 1400kcal ja mitä tekemistä sillä nyt on VHH ruokavalion kanssa.

Huomionarvoista kuitenkin, että liikunnan koki raskaaksi myös testissä “epäonnistunut” 43-vuotias mies. Hän vähensi hiilihydraatteja hieman, mutta noudatti muuten Voutilaisen mukaan “aika tavallista suomalaisen miehen ruokavaliota” suurilla energiamäärillä.

– Heijahoo! SavonSanomat, aika palata todellisuuteen.