Hel 9. 2012

Huolimatta kolesterolia alentavien myynnin kolminkertaistumisesta Ruotsissa ei sydäninfarktien tai kuolemaan johtaneiden sydäninfarktien määrässä ole nähtävissä minkäänlaista muutosta. Lääkitys sinällään ei ole vaaraton eikä ilman sivuvaikutuksia. On korkea aika kyseenalaistaa vaarallisen lääkkeen, josta ei ole mitään hyötyä, määräminen potilaille, kirjoittaa mm.Uffe Ravnskov.

On hyvä pitää mielessä se että ei ole pystytty missään osoittamaan sitä että korkea kolesteroli olisi vaarallinen naisille. Missään kokeessa ei myöskään ole pystytty osoittamaan sitä että naisten elinikä olisi pidentynyt kolesterolia laskevalla lääkinnällä. Useimmat tutkimukset osoittavat että korkea kolesteroli ei ole vaarallinen vanhoille ihmisille. Itse asiassa yli 20 tutkimusta kertoo sen että he joilla on korkea kolesteroli elävät pisimpään.

On totta, että kolesterolin laskeminen statiineilla voi keski-ikäisillä infarktin saaneilla miehillä pienentää riskiä kuolla aikaisemmin, mutta voitot ovat vaatimattomia. Pääasiassa, kaikki suuret kokeet osoittavat että riski kuolla lähimmän 5 vuoden aikana pienenee korkeintaan kolmella prosentilla, useimmissa tapauksissa vähemmän.

Kolesterolin alentaminen ei ole vaaratonta. Kaksi vuoptta sitte julkaisi englantilaiset tutkijat tutkimuksen johon osallistui neljännesmiljoona sydäntervettä ihmistä joiden kolesterolia oli alennettu lääkityksellä. Neljälle prosentille heistä kehittyi vakavia lihas- ja maksavaurioita, huonontunut näkö ja munuaisten vajaatoiminta.

Riippumattomat tutkijat ovat raportoineet että lihashaittoja tulee noin 20% ja yhtä moni kehittää impotenssin.

Japanilaiset tutkijat olivat löytäneet paremman tavan syöpäriskin tutkimiseksi statiini-lääkinnän yhteydessä. He määräsivät pienen annoksen simvastinia (Zocord) yli 40000 potilaalle joita seurattiin 5-6 vuotta. He havaitsivat että heistä joiden kolesteroli oli laskenut eniten oli 4 kertaa enemmän kuollut syöpään verrattuna heihin joilla edelleen oli normaali tai korkea kolesteroli.

Ymmärrämme että tutkijoille, jotka koko ikänsä ovat uskoneet tiettyyn hypoteesiin, on vaikeaa tunnustaa olleensa väärässä. Tästä erehdyksestä on kuitenkin vakavia seurauksia kansanterveydelle, erityisesti ihmiselle jolle määrätään vaarallinen lääke josta ei ole hyötyä.

Siitä että 800000 ruotsalaista joka vuosi saa statiinireseptin ei ole hyötyä kansanterveydelle. Hyödyn saa teollisuus joiden kanssa kolseterolitutkijat ovat yhteistössä.

Uffe Ravnskov

Lääket.tohtori, dosentti, riippumaton tutkija. Lund

Karl E Arfors

professori emeritus, aikaisemmin tutkimusjohtaja Pharmacia AB, Uppsala

Christer Enkvist

Ylilääkäri, tidigare medlem av SBU, Trollhättan

Tore Persson

erikoislääkäri, riippumaton tutkija, Stockholm

Tore Scherstén

professor emeritus,

aikaisemmin Valtion lääketieteellisenneuvoston pääsihteeri. Båstad

Ralf Sundberg

Lääket.tohtori, dosentti, författare till Forskningsfusket, Malmö

Jørgen Vesti Nielsen

ylilääkäri, Karlshamn

UNT 6/12 2012

Osittainen käännös.

Lähde