Elo 25. 2012

Vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on tehty useita tutkimuksia ja jos et ole todella kiinnostunut aiheesta niin voi olla hyväksi että joku on tehnyt yhteenvedon siitä mitä näissä tutkimuksissa kerrotaan. Kyseinen yhteenveto on tehty äskettäin tieteellisessä meta-analyysissä joka kertoo millainen vaikutus vähähiilihydraattisella ruokavaliolla on kliinisten tutkimusten perusteella.

Raportti

Samana päivänä kun havaitsin ylllämainitun meta-analysin löysin seuraavan artikkelin lääkärilehdestä (ruotsiksi):

Artikkeli

Siinä käsitellään ennaltaehkäiseviä menetelmiä sydän- ja verisuonitautien osalta. Artikkelissa, koskien ravinto-osuutta, kirjoittaa Joep Perk:in :” Dokumentissa ei näy innokas kirjoittelu ruokavaliosta mediassa, LCHF ruokavalio ei saa tukea”.

Miksi, ihmettelen? Onko viimeisimmät tieteelliset tutkimusraportit vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta menneet ohi silmien? Luen edelleen ja huomaan että Joep Perk on itse vastuussa ravinto-osasta ja hän viittaa vanhoihin jo pölyyntyneisiin seurantatutkimuksiin jotka Keys aikanaan teki. Pateettista.

Joten siis, niin Joep Perp:ille kuin todennäköisesti monelle muullekkin jotka luulevat että vähähiilihydraattinen ruokavalio on jotain mitä ainoastaan käsitellään mediassa, voi kyseinen meta-analyysi toimia silmien avaajana.

Meta-analyysissä on mukana kaikki kliiniset tutkimukset vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta joissa on ollut mukana vähintään 100 osanottajaa ja joiden kesto on ollut 3-24kuukautta. Sen perusteella on tarkasteltu mitä vaikutuksia ruokavaliolla on ollut sydän- ja verisuonisairauksiin. Diabeetikot eivät ole tutkimuksessa mukana vaan tutkimus keskittyy ylipainoisiin henkilöihin. Mukana analyysissä on 19 korkealuokkaista tutkimusta, 13 tutkittavien ryhmää ja kaikkiaan 1141 henkilöä.

Tulokset osoittavat että vähähiilihydraattisellaruokavaliolla saavutettiin merkittäviä painonpudotuksia niin lyhyissä kuin pitkissä tutkimuksissa. Myös BMI, vyötärömitta ja verenpaine aleni edullisella tavalla.Veren rasva-arvojen kohdalla havaittiin selvä HDL-kolesterolin kohoaminen ja triglyceridien madaltuminen. LDL:n kohdalla jaettiin tulos kahteen ryhmään ja havaittiin että tutkimuksissa jotka olivat max 6kk LDL nousi ainostaan hieman ja pieneni tutkimuksissa joiden kesto oli 12-24kk. Paastoglukoosi, HbA1c ja paastoinsuliini alentuivat edullisella tavalla vaikka kyseessä ei ollutkaan diabetespotilaat.

Vaikka kaikki mitatut riskitekijät osoittavatkin oikeaan suuntaan tässä meta-analyysissä toistavat artikkelin kirjoittajat (lääkärilehdessä) se tavallisen kommentin ” however the effects on long-term health are unknown”. Tämmöinen kommentti koskien epävarmuutta siitä mitä tapahtuu pidemmällä tähtäimellä 2 vuoden hoidon jälkeen voidaan tietenkin liittää kaikkiin ruokavalioihin, jopa kehoitukseen harrastaa liikuntaa.

Mielestäni kyseinen meta-analyysi antaa hyvän tuen kaikille jotka määräävät vähähiilihydraattisen ruokavalion potilailleen joilla on ylipainoa. Ruokavalion voidaan odottaa antavan myönteisiä vaikutuksia tunnetuihin sydän- ja verisuonitautien riskitekijoihin.

lähde