Jou 20. 2011

Artikkeli

Suomen Sydänliitto ei anna periksi rasvakannastaan

19.12.2011 09:00, Päivitetty: 19.12.2011 09:16 Kommentoi

Suomen Sydänliiton puheenjohtaja Matti Uusitupa peräänkuuluttaa maalaisjärkeä sekä tieteellisten tosiasioiden tunnustamista ravitsemuskeskustelussa rasvan, kolesterolin ja hiilihydraattien osalta. Sydänliiton ohje rasvojen suhteen on Uusituvan mukaan hyvin selkeä: korvaa kova eläinperäinen rasva pehmeällä kasviperäisellä rasvalla.

· Ohje on ehkä selkeä mutta se ei tarrkoita sitä että se on oikein.

– Pehmeä rasva on terveellistä eikä sitä pidä jättää pois eikä korvata kovalla rasvalla eikä nopeasti imeytyvillä niin sanotuilla huonoilla hiilihydraateilla kuten paljon sokeria tai valkoisia vehnäjauhoja sisältävillä tuotteilla.

· Meinaako Uusitupa että myös pehmeät rasvat jotka tulvivat Omega6:sta ovat terveellisiä?

Uusitupa korostaa samalla hyvien eli kuitupitoisten ja hitaasti imeytyvien hiilihydraattien terveellisyyttä. Hyvillä hiilihydraateilla tarkoitetaan kasviksia, hedelmiä ja täysjyväviljatuotteita, joita Suomessa syödään edelleen liian vähän.

· Missä niiden terveellisyys on todistettu. Ymmärrän että virallisen suosituksen mielettömän hiilihydraattimäärän täyttymiseen tarvitaan yhtä sun toista.

Uusitupa ei ymmärrä rasvakohua ja korostaa, että hyvään terveyteen liittyvät kysymykset eivät ole äänestyspäätöksiä, niitä ei ratkaista poliittisilla areenoilla eikä Facebookissa

– Tiede korjaa aina itseään ja täydentää tietämystään. Kunakin aikana oleva tieteellinen totuus on käynyt läpi tarkan ja tiheän seulan. Niin ovat myös nykyiset ravitsemussuositukset. Viime syksynä alkanut kohukeskustelu, jossa puhutaan kovien rasvojen puolesta ja väheksytään hiilihydraatteja, on kansanterveydellisesti huolestuttava ja näyttää karanneen käsistä.

· Tiede korjaa ityseään mutta Uusituvallä ei näytä olevan kykyä korjata omia käsitylsiään tieteen mukaan. Se mikä karkasi aikanaan käsistä oli THL:n todistettavasti täysin tarpeeton tyydytetyn rasvan pelko.

Uusituvan mukaan julkisessa keskustelussa on unohtunut se, että mielipiteet ja tutkittu tieto ovat eri asioita eikä esimerkiksi yksittäisiä tutkimustuloksia pitäisi liiaksi korostaa.

· Olisi edes yhden kerran mukava tietää mihin tutkittuun tietoon Uusitupa viittaa.

– Pieni osa ihmisistä on nyt ryhtynyt suosimaan kovia rasvoja ja laiminlyömään kohonneen kolesterolin hoitoa.

· Kuten kollegani joka ensin pääsi irti diabeteslääkityksestään ja sitten jätti pois kolesterolilääkityksen (kirje lääkäriltä tuli tällä viikolla, kaikki arvot erinomaisia). Miten? LCHF/VHH ruokavaliolla, vähän hilihydratteja, paljon tyydytettyä rasvaa.

Uusitupa toimii itse niin kuin opettaa.

· Minulle on aivan yksi hailee miten Uusitupa toimii. TIEDÄN että hän on harhateillä joten jos hän hyppää kaivoon niin en aio hypätä perästä. Maksaako joku margariininvalmistaja bonusta miehelle koska noin sulavasti puhuu teollisuusmönjän puolesta?

– Omaan liikunnalliseen elämäntapaani kuuluu myös monipuolinen ruoka. Syön runsaasti erityisesti kokojyväviljatuotteita, varsinkin leipää. Sen päälle laitan kasviöljypohjaista margariinia. Nautin paljon myös kasviksia, hedelmiä ja kalaa. Salaatissa käytän kasviöljyä, joka puuttuu edelleen monen suomalaisen ruokapöydästä, Uusitupa kertoo.

– Kovia rasvoja vältän. Niiden haitallisuus on luotettavasti toteen näytetty jo kauan aikaa sitten eikä tätä kumoavaa uutta tieteellistä tietoa ole tullut. Tosiasia on, että juuri nykyisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio ja tupakoinnin vähentyminen selittävät suurimman osan 1990-luvun puoleenväliin asti tapahtuneesta työikäisten suomalaisten sydänsairastavuuden laskusta.

Siitä eteenpäin suotuisaa kehitystä on tukenut varsinkin kliinisen lääketieteen ja lääkehoidon, erityisesti kolesteroli-, diabetes- ja verenpainelääkityksen kehittyminen.– Dieettejä tulee ja menee, mutta tieteellisen arvion läpikäyneisiin ravitsemussuosituksiin voi luottaa, Uusitupa kiteyttää.

· Professoreja tulee ja professoreja menee ja Uusituvan tapauksessa toivoisin pikaista menemistä eläkkeelle niin että joku toinen asiansa osaava ja kehityksessä mukana pysyvä, modernia ravintotiedettä seuraava pääse tilalle.