Mar 18. 2011

(Ehkä ajattelemisen paikka Suomessakin. Lähde on ”Ruotsin kuluttajien yhteistyöjärjestö”)

Lasten terveys vaarassa kun koulut pakoitetaan tarjoilemaan kallimpia kevyttuotteita

Nykyisin on kouluissa tarjolla ainoastaan kevytmargariineja ja kevytmaitoa, valinnanvapaus on kadonnut. Tämä perustuen Elintarvikelaitoksen (Suomessa THL) perusteettomaan rasvanpelkoon.

Luulisi että kunnallispolitiikoilla jotka päättävät hankinnoista kouluihin on edes jonkunlainen vastuu veronmaksajille. Koulualueella missä on 10000 oppilasta he kuitenkin käyttävät 1 514 500 kruunua ylimääräistä antaakseen lapsille terveyshaitallisia kevytmargariineja ja rasvaköyhiä maitoja. Laskelma perustuu välipalaan ja lounaaseen, 1,8dl maitoa ja 10gr rasvaa per ateria.

Lapset tarvitsevat enemmän maitoa eivätkä enemmän vettä jaksaakseen koulutyönsä kanssa. Kevyttuotteilla he kuitenkin saavat 67kcal vähemmän kuin esim. Bregottilla ja täysmaidolla. (Bregott vastaa esim. Valion voi ja öljy seosta). Verrattuna siihen mitä lapsi tarvitsee (600-700kcal) on tuloksena 10% liian vähän energiaa. Lapsi tulee nälkäiseksi 20 minuuttia aikaisemmin. Kuinka usein asia hoidetaan limpparilla ja karkeilla?

Tämä on verovarojen tuhlausta jota emme voi hyväksyä. Lasten energiatarpeen vähättely vaikuttaa heidän terveyteensä ja koulusaavutuksiin. Sitäkään emme voi hyväksyä.

Vanha myytti rasvan vaarallisuudesta ei enää päde, Sen sijaan on tärkeää varoa ylipainoa – syyllisinä karkit, limsa, nopeat hiilihydraatit ja liikunnan puute. Animaalisten rasvojen ei enää nähdä olevan syyllisiä sydä- ja verisuonisairauksiin, ylipainoon tai diabetekseen . Kolesteroli-kummitus on myös tutkijoiden toimesta saatu aisoihinsa.

Kouluruoata päättäjät ottavat täysin tarpeettoman riskin alistaessaan lapset kevytmargariineille joissa on tunnetusti suuria määriä tulehduksia aiheuttavia Omega-6 rasvahappoja, emulgointiaineita kuten soijalecitiini ja E471 samoin kaliumsorbaattia säilöntäaineena, aromia (diacetyl-tuotannon yhteydessä käytettävä suojalaseja ja käsineitä). LÄTTA (millä nimellä Suomessa? Unilever) sisältää 40% rasvaa josta 43% on tyydytettyä (!) joka suurimmalta osalta tulee palmuöljystä. Monityydetetyistä (15% rasvan määrästä) on noin 12% Omega-6. Huono suhde Omega-6 ja Omega-3 välillä, 15/5. Monet margariinit sisältävät suuria määriä Omega-6, esim. Becel Gold joka sisältää 46% Omega-6 laskettuna kokonaisrasvamäärästä.

Margariinit ovat terveysriski ja niitä tarjotaan kouluissa ilman sen suurempaa huolta lasten hyvinvoinnista. Täysin tarpeeton kokeilu jossa panoksena on lasten terveys. Täysin tarpeetonta koska sitä ei voi puolustaa edes halpuudella.

Kaiken lisäksi vielä ympäristöongelma. Margariinit sisältävät usein yhtä paljon tyydytettyjä kuin tyydättämättömiäkin rasvoja. Palmuöljy liittyy sademetsien raiskaukseen. Ehkä sekin on tarpeellista sylyttää lastemme kannettavaksi.

Lähde