Hel 8. 2013

Uusi merkintä margariinirasiassa?

Turhan luonnollisen tyydytetyn rasvan vaarallisuuden arkkuun iskeytyi uusi suuri naula aikaisempien tutkimusraporttien lisäksi. Kerta kerran jälkeen ovat nämä raportit osoittaneet että minkäälaista terveyshyötyä ei saavuteta voin käyttöä välttelemällä. Yhä useammat ruotsalaiset ovat asian ymmärtäneet ja se näkyy minimaidon, kvytmargariinin ja muiden kevyttuotteiden myynnissä joka viime vuosina on romahtanut.

Tämä uusi suuri piikki on raportti joka kertoo aikaisemmissa raporteissa piiloiteltujen tulosten valossa sen että margariinit eivät pelkästään ole tarpeettomia vaan voivat jopa olla vaarallisia sydämelle.

Katastrofaalinen tulos.

Tutkimukseen osallistui noin 500 sydänsairaudesta kärsivää miestä. Puolet ryhmästä (arvottu) söi runsaasti monityydyttämättömiä omega6 rasvoja, mm. margariinin (samaa tyyppiä kuin Becel) ja sai neuvon vältää tyydyttynyttä rasvaa (kuten voita). Toinen puoli ryhmästä sai rauhassa jatkaa syömistään kuten aikaisemmin.

Kun tutkimus keskeytetiin 3 vuoden kuluttua oli huomattavasti enemmän kuollut ryhmästä joka söi omega6 rikkaita margariineja. Kupleman riski tutkimuksen aikana kohosi 62%! He jotka eivät olleet saaneet neuvoa syödä margariinia elivät selvästi keskiarvoa pidempään.

Myös riski kuolla sydänsairauteen oli margariini-ryhmällä kokonaista 74% suurempi kuin vertailuryhmällä.

”In an accompanying editorial, Professor Philip Calder from the University of Southampton says the new analysis of these old data “provides important information about the impact of high intakes of omega 6 PUFAs, in particular linoleic acid, on cardiovascular mortality at a time when there is considerable debate on this question.”

Calder says the findings argue against the “saturated fat bad, omega 6 PUFA good” dogma and suggest that the American Heart Association guidelines on omega-6 PUFAs may be misguided. They also “underscore the need to properly align dietary advice and recommendations with the scientific evidence base.”

To coincide with publication of this paper, the BMJ is pulling together examples of missing data it has uncovered, as part of its “open data” campaign. We are also asking researchers to tell us about any other documented examples of missing data, to build a picture of the full extent of the problem which is undermining evidence based medicine worldwide.”

linkki

Hyvää yötä rasvan pelko.

Kun yllänmainitun tutkimuksen katastrofaalinen tulos lisätään aikaisempiin tutkimustuloksiin niin ei löydy pienintäkään todistetta siitä että omega6 rikkaat margariinit olisivat hyväksi sydämelle. Päinvastoin. Tulokset osoittavat että ollaan erittäin lähellä tulosta (p=0,06) joka osoittaisi statistiikkaan perustuvalla varmuudella että margariinit ovat vahingollisia. Todennäköistä on että sydänsairausriski nousee kun käytetään omega6 rikasta margariinia voin sijaan.

Aikuisilla on tietysti helppoa välttää riski jättämällä roska hyllyyn. Kaikki eivät kuitenkaan saa valita. Ravintosuositusten nojalla on margariinit ainoana vaihtoehtona monissa esikouluissa ja kouluissa.

Olisikohan aika herätä Elintarvikelaitos (koskee myös THL:lää)?

*/ Becel kevytmargariinissa on 14gr omega6 mutta ainoastaan 3gr omega3 100 grammassa margariinia.

lähde