Hei 8. 2012

linkki

Monique Forslund on kirjoittanut kirjan ”LCHF koko perheelle”. Hän työskentelee esikoulussa ja hänellä on kolme omaa lasta.

Itse hän oli 5 vuotta sitten kokeillut kaikki laihdutusmenetelmät kunnes tutustui LCHF-ruokavalioon, tulokksena painonpuddotus 40kg.

Monigue on tänään todellinen energiapakkaus (”noudatan LCHF-ruokavaliota joten energiaa riittää”) ja ennättää sekä pienten lasten äitinä, kirjailijana, liikunnanohjaajana, ravintoneuvoantajana ja bloggaajana. Niin ja tietysti esikoulun opettajana, työssä joka on anatanut hänelle 20 vuoden kokemuksen pienistä lapsista. Työpaikalla on käynnissä lasten esikouluruoan parantamisprojekti jossa mukana ovat kaikki opettajat. Monigue ja toinen LCHF-ruokavaliota itse noudattava opettaja sekä loput opettajista koska he ovat kiinnostuneita siitä että lapset saavat hyvää ja terveellistä ruokaa. Asiaan kuuluu myös se että marjoja käytetään enemmän kuin hedelmiä.Tuloksena tästä ovat lapset huomattavasti harmoonisempia ja rauhallisempia. Konflikteja ja mielentila-heilahteluja esiintyy harvemmin.

Kotona noudatetaan tiukkaa LCHF-ruokavaliota ( myös lasten osalta mutta koulussa ja esikoulussa he syövät tarjottua ruokaa.) Täma tarkoittaa kotona: riitävästi rasvaa mutta perunaa, juurikkaita eikä hedelmiä suljeta kokonaan pois, toisin sanoen lasten kohdalla ei ole tarvetta olla täysin tiukalla ruokavaliolla. Vaikutuksena on kuitenkin se että lapset ovat rauhallisempia ilman turboenegiaa joka tulee sokerista ja liioista hiilihydraateista ja jaksavat istua rauhallisesti koulussa.. Moniguen näkemys on se että LCHF ruokavalilla optimoidaan lapsen terveys.

Hän kertoo myös huomiostaan soppa ja pannukakkupäivien kohdalla: lapset olivat rauhattomia, ei osanneet istua paikallaan ja konflikteja oli runsaasti.

Terveellisellä ruokavaliolla joka ei kohota verensokeria (sokeri, hiilihydraati) ovat lapset huomattavasti rauhallisempia.

Ylipainoisten lasten vanhemmat saavat useimmiten neuvon antaa lapsilleen vähemmän ruokaa mutta lapselle on vähintään yhtä vaikeaa ellei vaikempaa kuin aikuisella olla jatkuvasti nälkäisenä. Lapset liikkuu ja leikkii paljon joten he tarvitsevat ravinnon joka sisältää ravintoa ja energiaa oikeassa suhteessa.

Moniguen mielestä LCHF-lapsille tarkoittaa mm:

– ej vellejä (lasten ruokia pusissa tai purkissa)

– kaikki E600 numerot pois ravinnosta, aiheuttavat migreeniä, pahoinvointia, väsymystä jne.

– ei makeutus aineita

– juustoa,voita tai voimarinia, kermaa, täysrasvaista jugurttia (ei makeutettuja), mieluiten marjoja hedelmien sijaan, lihaa, kalaa, broileria ja kananmunia. Tietenkin myös täysrasvaista maitoa kevytmaidon sijasta. Voileivälle (jos tarpeellinen) paljon voita ja esim. rasvaista salamia.

Monet tulkitsevat Elintarvikelaitoksen suosituksen lasten ravinnoksi laiksi. Sitähän se ei ole joten vanhemmille ja kuten tässä tapauksessa esikoulun opettajille jää paljon itse päätettäväksi.

Kaikki lasten vanhemmat eivät tietenkään ole Moniguen kanssa samaa mieltä ja kuten Monigue itse sanoo ”vanhempien päätöstä täytyy seurata”.

Hastattelevalla Andreaksella (kostdoktorn) on itsellään 10kk vanha tyttölapsi ja perheessä noudatetaan hyvin paljon Moniguen ajatuskantaa. Hänen vaimonsa noudatti LCHF-ruokavaliota koko raskauden ajan ilman pienintäkään ongelmaa.

Video on ruotsinkielinen.