Syy 27. 2013

Kirje lukijaltani (katso lähde):

”Olen lukenut kirjasi kahteen kertaan ja mmielestäni se on fantastinen. Toista kertaa lukiessani se tuntui dekkarin veroiselta. Olen 82 vuotias ja ollut 2-tyypin diabeetikko 39 vuotta, melkein puolet elämästäni. Insuliinia olen käyttänyt viimeiset 12-13 vuotta.

Aloitin LCHF-ruokavalion 1/9 2010. Silloin söin kuten useimmat diabeetikot 8-9 eri tablettia ja vähintään 80-90 yksikköä insuliinia. Muutaman vuoden tauon jälkeen tehtiin silmänpohjankuvaus ja lääkäri varoitti minua tulevasta sokeudesta. Molemmat silmät olivat sokerivahingoittuneet mutta vasemmassa silmässä oli suuri ”sokerimöykky” keltaisen laikun (?) edessä. Sen jälkeen tuli LCHF kuvaan mukaan viimeisenä pelastuskeinona. Silmissäni ei ole mitää iän aiheuttamia muutoksia.

Pystyn lukemaan pientä tekstiä jälleen.

Kahden kuukauden jälkeen LCHF ruokavaliolla tapasin diabeteshoitajani. Vaikka arvoni olivat parantuneet niin hän ei ollut myötämielinen LCHF-ruokavaliolle. Kolme kuukautta LCHF-ruokavalion aloittamisen jälkeen oli aika tavata silmälääkäri. Hän hämmästyi muutoksista joita oli tapahtunut, kaikki vanhat arvet olivat parantuneet, silmät olivat kuivat ja hyvässä kunnossa jopa se suuri sokrimöykky oli pienentynyt. Kerroin LCHF-ruokavaliosta ja hän kiinnostui ja sen jälkeen on uusia tarkastuksia tehty neljännesvuosittain. Oikeasilmä on täysin kunnossa ja vasemmalla pystyn jälleen lukemaan pientä tekstiä vaikka en ole vaihtanut silmälaseja,

Olen jatkanut enemmän tai vähemmän tiukalla LCHF-ruokavaliolla. Nykyisin otan ainostaan kaksi tablettia korkeaan verenpaineeseen ja 30-40 yksikköä insuliinia. Lääkärin mukaan verensokeriarvoni ovat puolittuneet ja jopa protestoiminen ravintoni johdosta on perheen taholta vähentynyt.

Jopa vanha keho voi parantua

En voi olla ihmettelemättä kehon tahtoa ”selviytyä”. Minun iässäni ja niin monen , väärällä ravinnolla eletyn, vuoden jälkeen se yhä edelleen onistui lääkitsemään itsensä. Hitaasti mutta varmasti tunne yhä yhden jos toisen asian tulevan paremmaksi. Ei mitään isompia asioita tai jotain mitä voisi kuvata mutta kärsivällisyydellä ja jatkamalla oikealla ravinnolla olen vakuuttunut siitä että terveysmatkani LCHF-ruokavaliolla jatkuu. Näin vanhalla iällä kaikki vie kuitenkin aikansa joten varovasti eteenpäin.

Lähde

Kirjoittaja on tieteisjournalisti ja kirjailija. ”Sötare blod”, ”Makeampi veri” on ehkä hänen tunnetuin kirjansa.