Syy 23. 2013

Lupasin jossakin kääntää valittuja paloja SBU:n uudesta raportista ”Ravinto liikalihavuuden hoidossa” mutta tyydyn kirjoittamaan suuresti kunnioittamani lääkärin Andreas Eenfeldt:in keskusteluartikkelin Dagens Nyheter:issä.

Miksi suuresti kunnioittamani:

Lääkäri joka katsoo potilaittensa parasta

Rauhallinen kuin viilipytty ja asiallinen

Asiansa osaava, tieteen hermolla koko ajan ja osallistuu suurimpiin konferensseihin jotka käsittelevät ravintoa ja ravinnon vaikutusta terveyteemme.

Suuri ”syyllinen” siihen että nyt 5 vuotta LCHF ruokavaliota noudattaneena diabeetikkona (D2) olen yhä täysin ilman lääkitystä ja terveysarvoni loistavat (lääkärini mielipide).

Sitten itse artikkeliin:

LCHF haastaa sairaanhoidon huonot neuvot.

RAVINTOSUOSITUKSET. Kysymys on siitä kuinka tulee syödä painon pudottamiseksi ja siitä on keskusteltu vuosikausia. Tänään tuli asiantuntijaryhmän vastaus. Vähähiilihydraattinen ruokavalio, kuten LCHF, johtaa nopeampaan painonputoamiseen ja parampiin terveysarvoihin. Raportii haastaa Ruotsin sairaanhoidon joka yhä edelleen pitää kiinni siitä että rasvaa ja kaloreita tulee välttää. On korkea aika että sairaanhoito ottaa käyttöön tehokkammat, tietoon perustuvat ravintoneuvot kirjoittaa Andreas Eenfeldt, lääkäri ja terveysbloggaaja.

Mitä sitten tulisi syödä kun halutaan pudottaa painoa? Millaisia neuvoja sairaanhoidon tulee antaa potilaalle?

Asiasta on keskusteltu vuosia. Tänään julkaistiin SBU:n raportti, asiantuntijalausunto, perusteineen, ”Ravinto liikalihavuuden yhteydessä”. Raportti on tulos 2 vuoden työstä jossa yli 16000 tutkimusraporttia aiheesta käytiin läpi. Asiantuntija ryhmää koostui useista johtavista ruotsalaisista asiantuntijoista.

Yhteeenvetona esittää asiantuntijaryhmä että tiukka vähähiilihydrattinen ruokavalio,kuten LCHF, johtaa nopeampaan painonpudotukseen liikalihavuuden yhteydessä. Sen lisäksi paranevat yleensä terveysarvot kun liikalihavat noudattavat LCHF ruokavaliota vastaavaa ravintoa. Mitään, joka viittaisi kolesteroolivaikeuksiin ei tehdyistä tutkimuksista ole löytynyt.

Pidemmällä tähtäimellä (1 vuosi tai kauemmin) on vaikeaa nähdä eroja vertailuissa eri ruokavalioiden välillä. Tämän asiantuntijaryhmä uskoo johtuvan huonosta seurannasta. Useimmat tutkimusryhmissä mukana olleet palaavat takaisin vanhoihin tottumuksiinsa. Verrattavissa tuakoinniin lopettaneeseen jka alkaa jälleen tupakoida.

Sairaanhoidon suuri haaste tulevaisuudessa on auttaa potilaita kestävään elämäntyylin muutokseen. Aluksi on hyväksi tietää minkä tyyppinen elämäntyylin muutos toimii parhaiten. Sen kertoo meille päivän SBU-raportti. Raportin sisältö on varminta löydettävissä olevaa tietoa.

Raportti on suuri haasta Ruotsin sairaanhoidolle. Nykyiset neuvot ovat : vältä rasvaa ja kaloreita. Raportin mukaan ovat kuitenkin neuvot (paljon keskustellut) vähähiilihydraattisesta ravinnosta tehokkaampia.

Aikooko sairaanhoito jatkaa neuvojen, jotka ovat testeissä selviytyneett huonoiten, jakamista potilaille jotka kärsivät liikalihavuudesta? Se ei tietenkään ole hyväksyttävää. Laillistetun sairaanhoitohenkilökunnan tulee seurata tiedettä ja todettua käytännön kokemusta ja siitä syystä tämänpäiväinen raportti on syytä ottaa todella vakavissaan.

Asiantuntijaryhmän johtaja (projektin johtaja) SBU.n raportin kohdalla sanoo esim. medialle tänään että sairaanhoidon tulee nyt tarjota vaihtoehtona vähähiilihydraattinen ruokavalio liikalihavuudestä kärsiville potilaille. Svenska Dagbladet:issa kirjoittaa tieteisjuornalisti Henrik Ennart että tämänpäiväinen raportti pyyhkäisee pois viimeisenkin pelon vähähiilihydraattisen ravinnon ympäriltä ja aukaisee ovet maan sairaaloissa levälleen.

Liikalihavuus on kasvava ongelma teollistuneessa maailmassa. Ruotsissa on liikalihavien määrä 80 luvulta enemmmän kuin kaksinkertaistunut (nykyisin 14%). Lisää siihen ylipainoiset ja silloin yli puolella kansasta on painoongema. Koska ongelma on pahentunut vuosi vuodelta ei aikaisemmat toimenpiteen ole olleet riittäviä.

Uusi SBU-raportti näyttää täysin selvästi että on olemassa parempia ravintoneuvoja.Näiden neuvojen sisällyttäminen hoitoohjelmiin ja hoitohenkilökunnan kouluttaminen koskien tehokasta ravintoneuvontaa on jättiläismäinen tehtävä sairaanhoidolle.

Tavoittena on tietenkin että neuvot jotka tutkimuksien mukaan ovat tehokkampia liikalihavuuden hoidossa saavat myös jalansijan todellisuudessa.

Sitten ei ole jäljellä kuin yksi vaikeus, elämäntyylin muutaminen pysyvästi.

Lähde

Veijon lisäys:

Raportti paljastaa myös sen joidenkin jo kauan tunteman tosiasian: Liikunta on hyväksi terveydelle mutta huono painonpudotusmenetelmä.

Tämän päivän televisiouutisissa (Raportti LCHF-ruokavlion erinomaisuudesta on uutisissa tunnin välein) on ollut sekä piinallista että hauskaa (röhönauruun saakka) seurata LCHF ruokavalion kiivaampien vastustajien kiemurtelua. Näiden kiemurtelijoiden kunnioitus on kadonnut jo kauan sitten eikä nyt uutisissa esiintyminen paranna asiaa millään lailla.

Olisi hauskaa tietää kuinka Suomessa (jos yleensä missään mainitaan) SBU:n raportti väännetään THL:n ja muiden liittojen tarpeita vastaavaksi.