Syy 26. 2013 – lchf3356

Voi, oliiviöljy, kerma ja pekoni eivät ole haitallisia terveydellesi.Päinvastoin. Rasva on paras jos haluat pudottaa painoasi. Mitään yhteyttä runsaan rasvan syönnin ja sydän- ja verisuonitautien välillä ei ole löydetty (yli16000 tutkimusraporttia tarkastettu)

Uusi, maanjäristyksen aiheuttanut, tutkimusraportti SBU:lta (riippumaton) on juuri julkaistu. Kahden vuoden työn jälkeen raportti ” Ravinto liikalihavuuden hoidossa” kaataa täysin sairaanhoidon perinteelliset neuvot liikalihaville ja diabeetikoille.

Sairaanhoito on vuosikausia (vuosikymmeniä) kehoittanut välttämään rasvaa, erikoisesti tyydytettyä, ja kaloreita. Vähähiilihydraattisen ruokavalion, LCHF (ruotsalainen keksintö), on väitetty olevan hengenvaarallinen, humpuukia ja muotidieetti ilman tieteen tukea.

Sairaanhoito on kehoittanut diabeetikkoa syömään paljon hedelmiä (=sokeria) ja terveysmerkinnöillä merkittyjä tuotteita, vähärasvaisia mutta huomattavia määriä sokeria tai makeutusaineita sisältäviä. Makeutusaineet ovat vaarallisia koska pitävät yllä tai laukaisevat sokerinhimon sokeririippuvaisilla.

Uusi raporti kaataa entiset suositukset ja suosittelee rasvaista, vähähiilihyraattista ravintoa.

SBU:n asiantuntijaryhmässä on istunut kymmenkunta lääkäriä joista suurin osa oli epäilevällä kannalla tukimustyön alussa.

Yksi heistä joka on puhunut tyydytetyn rasvan (voi, kerma,pekoni) hyödystä jo 2006 alkaen on Linköpingin yliopiston professori Fredrik Nyström. Häntä on haukuttu ja halveksittu melkein samassa määrin kuin LCHF-ruokavalion ”äitiä”, lääkäri Annika Dahlqvistia.

Fredrik Nyströmmille uuden raporti sisältö on todellinen revanssi.

Tottka kai. Olen työskennelyt kysymyksen kanssa kauan. Nyt tuntuu hyvältä kun tukena on tämä uusi tieteellinen raportti ja kun kollegojen epäilykset ovat samalla kadonneet tutkimustyön aikana. Kun kaikki tieteelline materiaali on nyt tarkastettu nii johtopäätös on täysin selvä. Syväällä istuvalle rasvanpelolle ei löytynyt mitää tukea tieteestä. Et tule lihavaksi rasvasta, sen kummemmin kuin saat kalkkeutumia verisuoniisi kalkin syömisestä tai että tulisit vihreäksi jpos syöt vihanneksia.

Nyström on jo kauan suositellut voimakasta runsaasti hiilihydraattia, paljon sokeria ja tärkkelystä, sisältävien elintarvikkeiden karsimista terveellisen verenssokeritason, insuliinitason ja verenrasvojen tason ja hyvän kolesterolin tason saavuttamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä että pois jätetään sokeri, pasta, peruna, riisi, jauhot ja leipä. Tilalle otetaan oliiviöljy, pähkinät, voi, kerma, rasvainen kala ja liha jossa näet rasvaa.

Voit aivan yhtä hyvin syödä makeisia jos syöt perunoita. Peruna sisältää runsaan määrän glukoosimolekyylejä jotka muuttuvat suolistossa sokeriksi. Se saa aikaan sen että verensokeri nousee rajusti.

Viime kesänä tuli tutkimusraportti Välimerenruokavaliosta, paljon tyydyttämätöntä rasvaa (oliiviöljyä, avocadoa, pähkinöitä) joka myös on huomioitu SBU:n raportissa.

Todettiin että on vaarallisempaa syödä vähärasvaista kuin runsasrasvaista ravintoa. Tutkimuksessa tuli myös neuvo juoda viiniä välimeren ruokavalion yhteydessä. Olen itse jo kauan suositellut maltillista alkoholin käyttöä ja jopa tehnyt tutkimuksen joka näytti että veren rasvaarvot paranevat punaviinillä. Pienet määrät alkoholia ei siis ole pelkästään OK vaan myös hyödyllistä ja hyväksi.

On monia uskomuksia (mantroja) jotka olemme tottuneet hyväksymää totuuksina:

”Kalori on kalori, riippumatta millaiseta ravinnosta se tulee”

”Kysymys on pelkästään määrästä kaloreita sisään kaloreita ulos”

”Ihmiset ovat lihavia koska he eivät liiku tarpeeksi”

”Aamiainen on päivän tärkein ateria”

On itsestään selvää että yllämainitut väitteet eivät pidä paikkaansa. Kyseiset väitteet ovat pelkästään luoneet ylipainoisille ihmisille huonon omantunnon. Ikääkuin heillä olisi heikko luonne. Monille suuret määrät rasvaa ravinnossa tekee sen että he tulevat kylläisiksi ja ja pysyvät pitkään kylläisinä eikä tarvitse syödä yhtenään. Kylläiseksi ei tulla CocaColasta tai hydyllisksi merkityistä, mellkein rasvattomista hedelmäjugurteista jotka sisältävät suuria määriä sokeria. Liikunta on ilman muuta hyväksi monella tavalla mutta ravintotottumusten muuttaminen on se joka todella vaikuttaa painoon.

Raportista: ”Fyysisellä aktiviteetilla on erittäin mariginaalinen, jos mitään, vaikutusta painonpudotuksessa”.

No entäs se aamiainen?

Jätä väliin jos pystyt! Aamiainen on pelkkä tapa. Keholla ei ole mitään tarvetta saada ravintoa heti aamulla ylösnoustessamme jos olet syönyt runsaasti rasvaa ilallisella päivää ennen. Sokeria muodostuu varastoituneesta proteiinista ja siihen prosessiin kuluu jonkun verran kaloreita. Tämä voi olla osasyynä siihen että vähähiilihydraattisella ravinnolla saadaan hyviä tuloksia painonhallinnassa. Jätä pois välipalat ja kevyttuotteet. Jos tarkoituksen olisi ollut että napostelemme ruokaa koko ajan niin sappi olisi ollut täysin tarpeeton elin. Jos syöt kaksi ateriaa päivässä, vähän hiilihydraatteja ja runsaasti rasvaa niin selviät mainiosti. Tee kuten välimerenalueen asukkat, ota pelkästään kuppi kahvia aamulla.

Lääkäri Andreas Eenfeldt, kostdoktorn, jolla on yksi Ruotsin suurimpia blogeja on innokas vähähiilihydraattisen ruokavalion puolesta puhuja. Vuodesta 2007 lähtien hän blogannut ja keskustellut siitä kuinka diabeteetikko oikealla ravinnolla voi vähentää lääkinnän tarvetta tai jopa välttää lääkityksen kokonaan.

Diabetiker borde tänka på samma sätt som alla andra som får hälsoproblem av viss mat: undvik den. Mindre blodsockerhöjande mat gör att diabetiker behöver mindre blodsockersänkande medicin.

Diabeetikon tulee ajatella samalla tavalla kuin muutkin jotka eivät siedä tietynlaista ravintoa. Vähemmän hiilihydraattia, joka kohottaa verensokerin, ravinnossa ja diabeetikko selviää vähemmällä lääkityksellä.

Raportin julkaisupäivänä, jonka hän kuvaa historilliseksi tapatumaksi, oli kostdoktorn:in logissa 73000 kävijää!

SBU:n raportti on todellinen haaste sairaanhoidolle. On korkea aika lopettaa neuvojen, jotka ovat testeissä osoittautuneet huonoimmiksi, jakaminen liikalihaville ja diabeetikoille.

Sekä hän että Fredrik Nyström sanovat että nyt on korkea aika ruokavallankumoukselle.

Elintarvikelaitos ei ole kallistanut korvaansa pitkään aikaan sille mitä moderni tutkimus kertoo. Tämä vaikuttaa myös moniin ravintoneuvojiin, dietesteihin. Tilanne on todella huolestuttava. Sairaanhoito on velvollinen seuraamaan SBU raportin suosituksia. SBU:n suositus voidaan katsoa laiksi kunnes se vääräksi osoitetaan. Suositus on yhden tärkeimmistä viranomaisista antama. Nyt on kysymys siitä kuinka käytännössä koulutetaan eri tyyppisiä terveysneuvojia jotka suosittelevat vähemmän kevyttuotteita, leipää ja pastaa, se jää nähtäväksi sanoo Fredik Nyström.

Artikkeli

Professori Fredrik Nyström uusista suosituksista:

(SBU:n asiantuntijaryhmän jäsen)

Syö:

Rasvaista lihaa, rasvaisia kaloja, oliiviölyä, pähkinöitä, avocadoa. Tee rasvaisia kastikkeita voista ja creme fraiche:sta. Viini sopii ruokajuomaksi heille jotka sitä sietävät.

Älä syö:

Sokeri- ja tärkkrlyspitoisia tuotteita kuten pastaa, perunaa, jauhoja ja leipää.

”SBU:n (sairaanhoidon lääkitystä ohjaava instanssi) tehtävä on arvioida menetelmiä joita sairaanhoidossa käytetään, sekä jo käytössä olevia että uusia. Ajankohtaisen ja korkealuokkaisen tutkimuksen perusteella selvitämme eri menetelmien tehon ja jos menetelmä sisältää haittoja/riskejä sekä saadaanko menetelmällä paras mahdollinen hyöty taloudellisesti.SBU:n riippumattomia suosituksia tulee kaikkien, jotka työskentelevät eri tasoilla yhteiskunnassa ja päättävät terveyden- ja sairaanhoidosta, käyttää tukenaan päätöksiä tehtäessä.”