Ajattelin valaista hieman monesti kuvaamani seurausta liialliseta hiilihydraatista ravinnossa. Monet ovat kirjoittaneet sivulla vaikeudesta saada aamusokeri pysymää kurissa. Sama ongelma oli minullakin aloittaessani LCHF ruokavalion. Tein kaiken juuri niinkuin kyseisessä ruokavaliossa täytyy tehdä mutta se aamusokeri. Kaikki muut arvot asettuivat muutamassa päivässäkohdalleen mutta aamusokeri tahtoi olla hieman korkealla. Se mitä nyt aion kuvata poikkeaa ehkä tietyllä tavalla siitä kuinka aamusokeri käyttäytyy aloitettaessa LCHF ruokavalio verrattuna siine kuinka elimistö käyttäytyy 5 vuoden jälkeen kyseisellä ruokavaliolla. Asia on kuitenkin täysin selvä, diabeetikon polku hiilihydraattien kohdalla on todella kapea. Elimistösi on sen verran katala että se säästää osan sokerista heräämisen helpottamiseksi ja sen voit lukea verensokerimittaristasi. Kumpiko on parempi vaihtoehto, lääkitä se pois vai syödä niin että aamusokerikin on OK?

Aamusokerini ovat olleet täysin normaalit vuosikausia.

Se mitä tässä alla nyt kuvaan perustuu omaan testiin siitä mitä tapahtuu kun yhtenä päivänä syön hieman enemmän hiilihydraatteja niistä tavallisista lähteistä mihin usein törmään keskusteluissa:

・ Minulla on kova suklaan himo.

・ En voi olla ilman leipää.

・ Aloitan päiväni puurolla.

・ Ei kai se haittaa jos vähän

…………….

Kun tämän päälle laitetaan se mitä saat lukea Diabetesliiton sivulta (syö niinkuin muutkin) niin diabeetikon kohdalla homma on täysin selvä. Lisätään tähän se mitä Diabetesliiton olisi syytä väitteensä kohdalla sivullaan painottaa mutta sitä et sieltä löydä. RIITTÄVÄLLÄ LÄÄKITYKSELLÄ sivuvaikutuksineen.

Päivä 1.

Söin täysin kuten tiedän LCHF ruokavaliolla täytyykin jotta verensokerini pysyvät kurissa ja kaksi palaa hapankorppua. Mukaan tuli kuitenkin hieman välipalaa: rusinoita ja pähkinöitä, 1 omena, ½ appelsiinia ja pari piparkakkua samoin kaksi palaa (3cm) pandan lakritsaa

Päivä2

Aamusokeri 7.0mmol/l

Aaamiainen, pekoni/makkaramunakas

1tunti aamiaisen jälkeen 5,7mmol/l

15:40 5.3mmol/l

Ruokailu: paistetut silakat, salaatti kasviksista (sisältää porkkanaa) kastike majoneeesi/turkkilainen jugurtti, juustoa. Muutama pala tanskalaisten kansallisherkkua, paahdettua sianpintaa.

Tunti ruokailun jälkeen 6.4mmol

pieni pala banaania (3cm)

19:35 5.9mmol/l

Ruokailu 19:35 – 20:00 Salaatti kasviksista (sisältää porkkanaa) kastike majoneeesi/turkkilainen jugurtti, aamiaiseltä jäänyttä pekoni/makkaramunakasta, 1 purkki tomaattimakrillia, 15 hillosipulia

21:05 6.6mmol/l

22:00 6.1mmol/l

Päivä3

Aamusokeri 6.0mmol/l

Mitä tästä opimme?

On aivan turha luulla että jos kuten minä aikoo pitää lääkityksen poissa kokonaan (D2) kuten minä ja monet muut niin mainitsemaltani kapealta polulta ei ole paljoakaan poikkeamista. Harha-askeleita sattuu silloin tällöin mutta tietoisena seurauksista on helppo pitää ne hyvin pieninä. Itse en koe asiassa olevan pienintäkään hankaluutta. Olen 5 vuoden aikana syönyt 2 perunaa enkä niitä kaipaa koska perunaa korvaamaan löytyy huomattavasti maukkaampia vaihtoehtoja (esim,. Kukkakaali, kesäkurpitsa ja juuriselleri).

Makeanhimo on niin pitkälle poissa että joskus menee pari palaa suklaata (86% kaakao). Olin aikaisemmin ruisleivän ystävä, nykuisin tiedän että sokeria on todella paljon joten tyydyn ja olen tyytyväinen siivuun hapankorppua jossa päällä voita tai majoneesi, lihaa tai esim. matjessilliä.

En ole kirjoittanut listaan mikaan kahvia jota kohdallani kuluu 6-7 kuppia päivässä. Vaikutusta verensokeriin en ole havainnut.

Nyt sanoo ehkä joku järjestyksen ystävä että mitä nyt tämmöinen lyhytkestoinen testi sanoo. Useimmiten ei mitään mutta minulla on sama huomio useammalta kertaa matkan varrelta. Joitakin asioita joutuu joskus oppimaan kantapään kautta mutta pääasia että oppii.

Joku toinen voi tuumia että toimiihan se D2:selle mutta D1 on kokonaan toinen asia. Niinhän ei tietenkään ole. D1 ei koskaan pääse lääkityksestää eroon mutta lääkityksen mahdollisimman pienenä pitäminen , verensokerin kuitenkin pysyessä terveellisellä tasolla tasaisesti ympäri vuorokauden ei välttämät ole huono vaihtoehto.

Asiasta kiinostunut voi lukea täältä

Ja katsoa täältä