Kaikki ruokavaliot toimivat yhtä hyvin – Vai toimivatko?

Media jatkaa THL:n satulaitoksen mieleisiä kirjoituksia sotkeakseen Suomessa ennestään sekavaa keskustelua ja tietoisuutta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Artikkeli on hyvä seimerkki siitä että tutkijat ovat tutkineet jotain ja media tekee omia “johtopäätöksiään”. Katsotaanpa mistä on kysymys ja mitä tutkimus todella kertoo vähähiilihydraattisen ruokavalion tehosta verrattuna esim. viralliseen ravintosuositukseen (vähärasvainen/runsas hiilihydraattinen)

Artikkelista:

Erilaiset brändätyt dieetit toimivat jokseenkin yhtä tehokkaasti – jos niitä jaksaa noudattaa. Tällainen oli tulos amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa vertailtiin erilaisten ruokavalioiden seurauksia.

Koehenkilöiden paino putosi lähes saman verran vähärasvaisella ja vähän hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla. Enemmän eroja syntyi siitä, sisältyikö laihdutusohjelmaan henkistä tukea tai liikuntaa.

Tutkijat kävivät läpi 48 satunnaistettua koetta, joihin on osallistunut yli 7000 erilaisilla dieeteillä hoidettua ylipainoista ja liikalihavaa aikuista koehenkilöä. Tutkimuksessa seurattiin painon muutosta puolen vuoden ja vuoden kuluttua dieetin aloittamisesta.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattajat olivat puolen vuoden kohdalla laihtuneet kahdeksan kiloa enemmän kuin vertailuryhmä joka eivät ollut millään dieetillä. Vähärasvaisen ruokavalion noudattajat olivat laihtuneet seitsemän kiloa.

Artikkeli

Vertailu:

Ensimmäisen sijan jakoivat:

Keskiarvo kaikista VHH-ruokavalioista (?). Hiilihydraatteja jopa 40E%. GI ruokavalio.

Tiukka vähärasvainen ruokavalio kuten Ornish. Rasvaa alle 20 E%.

Mitenkäs suu pannaan tässä kohden U. Schwab (ItäSuomen Yliopisto) joka viimeisemmässä ravintokonferensissa luokitteli Ornishin kaltaisen ruokavalion hengenvaaralliseksi.??

Hieman epäreilu vertailu. Miten käy jos verrataan tiukkaa VHH-ruokavaliota kuten Atkins tai LCHF (alle 20E% hiilihydraatteja) tiukkaan vähärasvaiseen ruokavalioon? Sitäkin on tutkittu ja ylivoimaisesti suurin on Gardnerin tutkimus vuodelta 2007.

raportti

Tulos alla:

Diagrammi näyttää painonpudotuksen aikaa vastaan.

Kun katsotaan maltillisempia vähärasvaisia ruokavalioita on ero silmiinpistävä.-ne olivat tässä tutkimuksessa kaikkein huonoimmat. VHH-ruokavalio on voittanut niin monta vertailutestä vähärasvaista vastaan että on suorastaan naurettavaa ja piinallista kuvitella jotain muuta.

Kuvitteleminen on ehkä hauskaa lastenjuhlissa mutta ei silloin kun kyse on terveydestämme.

lue1

lue2

lähde

Milloinkahan Suomen median saadaan palkattua asiansa osaava tieteistoimittaja?Amatööreillä ei synny kyin naurettavia yrityksiä myydä irtonumeroita.