VHH-ruokavalio ei pelkästäan antanut parempia verensokeriarvoja vaan myös paremman fyysisen kunnon, yleisesti paremman terveyden ja vähemmän kipuja. Tämän osoittaa viimeisin tutkimus koskien diabetes2 potilaita.

Tutkimuksen kesto oli kaksi vuotta. Tutkimuksen johtaja oli sisätautilääketieteen professori Fredrik Nyström Linköpingin yliopistosta. Tutkimusraportti on julkaistu Diabetes Research and Clinical Practice:ssa.

Tulokset koskien verensokria on aikaisemmin julkaistu. Kun verrattiin VHH-ruokavaliota ja vähärasvaista (virallinen ravintosuositus) niin nähtiin että molemmilla ryhmillä paino putosi yhtä paljon mutta VHH-ryhmällä huomattiin parempi teho verensokerin laskemisessa ja insuliinin tarpeen vähenemisessä. Tutkimuksen aikana saivat potilaat vastata kyselyihin ja haastatteluihin. Kun materiaali on nyt analysoitu dosentti Margareta Bachrach-Lindström:in johdolla nähtiin VHH-ryhmän kohdalla parempia tuloksia koskien fyysistä kuntoa, kehon kipuja ja terveyttä yleensä. Vähärasvaista ruokavaliota noudattavilla ei vastaavaa havaittu huolimatta siitä että molemmat ryhmät pudottivat painoaan yhtä paljon. Psyykisessä terveydessä ei kummassakaan ryhmässä havaittu muutoksia.

Tulos on mielenkiintoinen ja tukee edelleen sitä että VHH-ruokavalio voi olla eduksi diabeteksessa. Aikaisemmat väittämät siitä että VHH-ruokavalio aiheuttaisi psyykisiä vaikeuksia osoittautui perättömäksi tässä tutkimuksessa sanoo Hans Guldbrand.

Haastatteluissa tuli esiiin se että oikean ruokavalion noudattaminen voi olla vaikeaa kun ollaan poissa kotoa. Ongelmana saattoi olla myös se että koko perhe ei noudattanut samaa ruokavaliota. VHH-ryhmän potilailla saattoi olla vaikeuksia olla syömättä mm. perunaa ja pastaa, mutta samalla he huomasivat olevansa kylläisempiä ja että makean himo katosi. Vä’härasvaisen ryhman jäsenet olivat sitä mieltä että ruokavaliota oli helppo noudattaa ja se oli suhteellisen halpaa.

Artikkeli: Randomization to a low-carbohydrate diet advice improves health related quality of life compared with a low-fat diet at similar weight-loss in Type 2 diabetes mellitus av H. Guldbrand, T. Lindström, B. Dizdar, B. Bunjaku, C.J. Östgren, F.H. Nyström och M. Bachrach-Lindström. Diabetes Research and Clinical Practice online 21 september 2014.

lähde