Lähde

Hoito

Aikuistyypin diabetestä hoidetaan ensisijaisesti muuttamalla elintapoja. Laihduttaminen, liikunta ja monipuolinen ja terveellinen syöminen ovat tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kulmakiviä. Jos ne eivät enää riitä normaalin verensokerin palauttamiseksi, on tabletti- ja/tai insuliinihoidon aloittaminen usein välttämätöntä. Myös tupakoimattomuus, maltillinen alkoholinkäyttö ja riittävä uni ja lepo ovat tärkeitä. Ylimääräistä stressiä pitäisi välttää ja kaikki tulehdukset (esimerkiksi suussa ja hampaissa) tulisi hoitaa huolellisesti. Verenpaineen ja veren rasva-arvojen pitäminen normaalina on osa hoitoa.


Mitä sitten tarkoitetaan yllämainitulla:

Ruokavalio kuntoon

Tyypin 2 diabetesta sairastavalle suositellaan ruokavaliota, joka sisältää niukasti kovaa rasvaa, kohtuullisesti pehmeää rasvaa, vähän suolaa ja runsaasti ravintokuitua ja hyvälaatuisia eli hitaita hiilihydraatteja. Jokaisella aterialla ja välipalalla kannattaa syödä kasviksia, hedelmiä tai marjoja, niin että yhteensä niitä kertyisi vähintään puoli kiloa päivässä. Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee ahmimista. Aterioiden sopusuhtaisessa kokoamisessa auttaa lautasmalli. Ylipainoisen täytyy pienentää ruoka- annosten kokoa ja “laimentaa” energian saantia kasviksilla.

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa arkijaksamiseen ja ehkäisee ja hoitaa myös muita ravintoperäisiä sairauksia.

(Kommentteja , Veijo)

Täysin turha tyydyttyneen rasvan pelko. “Kovaa rasvaa”, nimitys jolla kuluttajan ajatus yritetään ohjata nippuun transrasvat/tyydyttyneet eläinrasvat. Teolliset transrasvat ovat terveydelle haitallisia kun taas luonnolliset tyydyytyneet rasvat eivät sitä ole. Eivaät myöskään luonnolliset transrasvat. Jos katsotaa tilastoja siitä mikä elintarvike sisältää eniten transrasvaa nii sielläkin on perunat ja porkkanat (teolliset ja luonnolliset) sekaisin.

Hitaat hiilihydraatit ovat samalla lailla hiilihydraatteja kuin nopeatkin, ne nostavat verensokeriasi.

Kasviksia-hedelmiä-marjoja. Jälleen harhaanjohtavaa niputusta. Oikea listaus olisi vihanneksia-juureksia-hedelmiä-marjoja. Listalta diabeetikko valitsee maanpinnan yläpuolella kasvavia vihanneksia vapaasti. Juurekset-hedelmät (rinnastettavissa karamelleihin) ja marjat sopivat diabeetikolle silloin tällöi jälkiruokana pieninä annoksina. Hedelmät ja marjat jälkiruokana, pienenä annoksena. Mieluiten kermavaahdon (oikeasta kermasta) kanssa.

Ota huomioon että esim. omenoissa on 80E% sokeria. Hieman kuitua eikä sitten paljon muuta. Marjoissa sokeripitoisuus on myös korkea, vähiten vatuissa.

“Ylipainoisen täytyy pienentää ruoka- annosten kokoa ja “laimentaa” energian saantia kasviksilla.”

Verrattuna mihin ?? Todennäköisesti kyseessä on vanha kunnon toimimaton neuvo “syö vähemmän-juokse enemmän”. Ei toimi eikä tule toimimaan pitkällä tähtäimellä, NÄLKÄ voittaa aina.

“Aterioiden sopusuhtaisessa kokoamisessa auttaa lautasmalli.”

Eli puolet lautasella olevasta ravinnosta sokeria?? Alkoholistille paras hoito on kai sitten pullo päivässä ??


Vinkkejä ruokailuun:

– Hiilihydraattien kokonaissaannin ei ole todettu olevan yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin.

– Runsas kuitupitoisten täysjyväviljatuotteiden määrä ruokavaliossa on väestötutkimuksissa liittynyt pienempään tyypin 2 diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien vaaraan.

– Sokerilla makeutettujen juomien (virvoitusjuomat, mehut) runsas käyttö (useimmissa tutkimuksissa 1-2 annosta/vrk) liittyy lisääntyneeseen tyypin 2 diabeteksen ja metabolisen oireyhtymän vaaraan.

– Niukemmin hiilihydraatteja ja runsaammin eläinkunnan proteiinia ja rasvaa sisältävä ruokavalio liittyi miehillä korkeampaan tyypin 2 diabeteksen vaaraan.

– Ns. Välimeren ruokavalio näyttää liittyvän pienempään tyypin 2 diabeteksen vaaraan, mutta vaikutus on melko pieni.


Paino hallintaan liikunnan avulla


Tehokkain ja pysyvin laihdutusmenetelmä on tehdä elintapoihin pieniä, mutta pysyviä muutoksia pikkuhiljaa. Useimmille hyvä laihtumisnopeus on 1-4 kiloa kuukaudessa.


Liikunta kasvattaa insuliinin toiminnan kannalta hyödyllistä lihaskudosta sekä lihaskuntoa, joten sitä kannattaa harrastaa säännöllisesti, sekä painonpudotuksen että -hallinnan vuoksi. Päivittäin tulisi liikkua vähintään 30 minuuttia, jotta liikunnalla olisi tehokas vaikutus tyypin 2 diabeteksen hoitoon tai ehkäisyyn. Kestävyysliikuntaan kannattaa yhdistää lihaskuntoliikuntaa sekä lihasten ja nivelten notkeutta lisääviä venytyksiä ja rentoutumista.

Kommentteja, Veijo

Liikuntahan on meille terveyden kannalta hyväksi ja tarpeellista mutta painonhallinnassa todistetusti erittäin heikko keino. Viralliselta taholta käytetään pelkästään toimimattoman “syö vähemmän-juokse enemmän” teoria tukemiseksi.

Jos ihmettelet miksi täysin modernin tutkimuksen vastaisia väitteitä niin selitys löytyy artikkelin lähteistä. Ei yhtään korkeimman luokkaista tuttkimusta ja sitten myös viite laitoksiin jotka perustavat satunsa lähteissä mainittuihin tutkimuksiin. Virallinen karusselli, tavallaan ikiliikkuja monelle, pyörii erittäin huonosti rasvatuilla laakereilla.

lähteet:

Salminen V, Lindström J, Louheranta A, Rastas M. Ruokavalio- ja liikuntaneuvonta ehkäisevät diabeteksen puhkeamista. Diabetes Prevention Study, DPS. Suomen lääkärilehti 2000;57 (12): 1379-82.

Tuomilehto J, Lindström J, Eriksson J ym. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343-50.

Valtakunnallinen Diabeteksen Käypä hoito -suositus

Diabetesliitto ja THL

Tämän (alkuperäisartikkelin) on tarkistanut Diabetesliiton sisätautien erikoislääkäri, LT Pirjo Ilanne-Parikka 31.7.2013.

Diabetesliiton sisätautien erikoislääkäri, LT Pirjo Ilanne-Parikka, joka ei kovinkaan kauan sitten, ilmoitti että “diabeetikko päättää itse ruokavaliostaan”.

Tässä käsittelemäni, ja hänen tarkastamansa artikkelin perusteella tuskin näyttää siltä.