Vauhdissa Kirsi Pietiläinen, Lääkäri HUS, Lihavuustutkimusyksikkö

Esimerkki1.

Karppauksesta tuli rasvausta

“Vuonna 2011 söin voita. Söin myös margariinia. Söin hyötyhiilareita ja höttöhiilareita, ruista ja vehnää, näkkäriä ja mäkkäriä, kasviksia ja karamelleja. Söin perunoita kesäsillin ja joulukalan kanssa, mansikoita ja mustikoita, pirtelöitä ja piirakoita. Söin lähiruokaa ja luomua, teollisesti tuotettua ja monenlaista kamalan kaukaa tuotua. Söin kaikkea tätä ja paljon muuta, kuten suurin osa muistakin suomalaisista. En tiedä miten kolesterolien kävi, niin kuin ei moni muukaan suomalainen. Paino nousi vähän. Se ei ollut hiilareiden vika vaan minun.”

Ei mitään näyttöä siitä mitä olet syönyt tai et syönyt.

“Vuonna 2011 käytiin sotaa rasvasta ja noustiin barrikaadeille karppauksen puolesta. Samalla nämä kaksi asiaa yhdistettiin. Karppauksesta tuli rasvausta. Ei muistettu, että karppaus tarkoittaa vähähiilihydraattista, ja luultiin, että se on samaa kuin runsasrasvainen.”

Oletko sitä mieltä että vähennetty hiilihydraatti olisi pitänyt korvata proteiinilla? Vai olisiko pelkästään tyytyä vähentämää riittävästi hiilihydraatteja niin että ravintoa voisi kutua VHH-ruokavalioksi? “Syö vähemmän-juokse enemmän” ?

“Vuonna 2011 moni meni sekaisin. Televisiossa sanottiin, että voita pitää syödä. Todisteena näytettiin, kun ruotsalainen lääkäri paistoi pannulla kananmunaa. Todellisia asiantuntijoita, suomalaisia kolesterolitutkijoita ohjelmaan ei haluttu. Heidän lähettämiänsä tutkimustietoja ei kerrottu. Haluttiin myös unohtaa, että viimeisen 40 vuoden aikana sydäninfarktikuolleisuus Suomessa on laskenut 80 % samanaikaisesti, kun voin käyttö leivänpäällisenä väheni sattumalta sen samat 80 %. Muitakin muutoksia toki tapahtui. Tupakointi ja suolan käyttö vähenivät, kasvisten ja vihannesten käyttö lisääntyivät, verenpaineet ja kolesterolit laskivat. Pohjois-Karjala –projektia parjattiin, liattiin omaa pesää haukkumalla saavutuksia, jotka ovat Diabeteksen ehkäisytutkimuksen ohella kansainvälisten tutkijoiden mukaan suurimpia lääketieteellisiä ylpeydenaiheitamme. Sattumalta ruokavaliot näissä kahdessa mainetta niittäneessä tutkimuksessa ovat samankaltaiset. Suositusten mukaiset, vähän kovaa rasvaa ja runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, kalaa sisältäviä.”

Ei kai vaan sanottu että voita pitää syödä vaan sanottiin että voista ei tule mitään terveyshaittoja (mikä nykyisin on täysin todistettu).

Pohjois-Karjala –projekti on malliesimerkki siitä miten tieteellistä tutkimusta EI tule toteuttaa. Jopa P.Puska itse on suomalaisessa TV:ssä myöntänyt että ainoa hyöty oli tupakoinnin väheneminen, jos sekään, sillä tupakointi väheni muillakin alueilla samaan aikaan.

Syyskuu 2009: Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials. Genomgång av forskare från University of Otago, New Zealand.

Johtopäätös: ”Tyydyttyneiden rasvojen nauttimisella ei voitu osoittaa olevan selvää yhteyttä sepelvaltimosairauksiin”

Maaliskuu 2010: Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Genomgång av forskare från Children’s Hospital Oakland Research Institute, USA, och Harvard School of Public Health, USA.

Johtopäätös: ”Tyydyttyneen rasvan ja sydän- ja verisuonisairauksien välillä ei voitu osoittaa olevan selvää yhteyttä”

Maaliskuu 2014: Association of Dietary, Circulating, and Supplement Fatty Acids With Coronary Risk: A Systematic Review and Meta-analysis. Genomgång av forskare från bland annat University of Cambridge, Imperial College London, Storbritannien, och Harvard School of Public Health, USA.

Yhteenvedosta: ”Ei löydy todisteita jotka tukisivat sydänterveyden osalta neuvoja joissa neuvotaan vaihtamaan suurin osa tyydyttynyttä rasvaa monityydyttämättömiin”.

VHH-ryhmä sai myös paremmat kolesteroliarvot kuin vähärasvainen ryhmä. Paremmat HDL arvot ja vähemmän triglyceridejä sekä paremman kolesterolijakauman (kokonais/HDL). Kaiken hyvän päälle heidän sydänsairaus-riskinsä pieneni Framingham riskiarvion mukaan ja kehon tulehdukset vähenivät selvästi (mittausmenetelmä CRP)

http://annals.org/article.aspx?articleid=1900694

Ylläolevat lukuisien muiden tutkimusraporttien lisäksi. Ehkä olisi syytä tutustua myös SBU:n viimeisimpään raporttiin “Ravinnosta liikalihaville”

Pieni yhteenveto kyseisestä:

lue

Samoin prof. F. Nyströmin haastattelu:

lue

“Vuonna 2011 tilasin dieettikeittiöstä tutkimuspotilaillemme superrasvaista ruokaa ja pienpanimosta 1000 pulloa limonadia. Syötimme ja juotimme niitä tutkimuspotilaille. Karpattiin ja hörpättiin oikein urakalla. Tänä vuonna karpataan ja hörpätään lisää. Näistä tutkimuksista ei tule yhtä kuuluisia kuin Pohjois-Karjala –projektista, eikä näillä luultavasti estetä yhtään diabetesta. On silti mielenkiintoista katsoa mikroskoopin alla, mitä ihmisessä tapahtuu kun hän syö tai juo.”

Meinaatko vielä alittaa riman:

Pohjois-Karjala –projekti on malliesimerkki siitä miten tieteellistä tutkimustaEI tule toteuttaa. Jopa P.Puska itse on suomalaisessa TV:ssä myöntänyt että ainoa hyöty oli tupakoinnin väheneminen, jos sekään sillä tupakointi väheni muillakin alueilla samaan aikaan

Ei sinänsä, laadullisesti kuulostaa PK-projektin tasoiselta “superrasvaista ruokaa ja pienpanimosta 1000 pulloa limonadia. Syötimme ja juotimme niitä tutkimuspotilaille. Karpattiin ja hörpättiin oikein urakalla.” ;=)) (naurettavaa).

“Vuonna 2011 kohtasin kuolemia ja näin, kun henkiä pelastui. Näin miten huonosti käy, kun diabetesta ’hoidetaan’ vhh:lla, ja miten pian sepelvaltimotautipotilas saa sydäninfarktin, kun jättää kolesterolilääkkeet syömättä. Mottaisin, jos se ei olisi niin epäasiallista, kaikkia niitä, joiden mielestä nuo olivat oikeita tapoja hoidella suomalaisia kansansairauksia. Potilas, jonka diabetes runteli tai infarkti vei saattavat olla samaa mieltä. En kerinnyt kysyä.”

Nyt meni sitten todella törkeän valehtelun puolelle. Haluaisin mielelläni nähdä todellista näyttöä väitteestä. TIEDÄN että se on turha haave sillä sitä ei löydy. Mutta näin:

näiden “kuolleiden” ravintoraportit muutaman vuoden ajalta. Sama koskee raportteja heistä kenelle kolesterolilääkitys oli määrätty ja millä perusteilla (vai mentiinkö Becelin ja Benecolin mainoslauseilla?). Dokumentointia satutäti, sitä tarvitaa noin karkeiden juttujen ja huhujen vahvistamiseksi-JA SITÄHÄN SINULLA EI OLE.

Ruotsissa tapahtuu:

lue

lue

Diabetesliiton antautuminen:

lue

Modernia tietoa kolesterolista:

lue

“Vuonna 2011 opin paljon. Luin intohimoisesti ja yritin imeä tietoa. Olin hämilläni, miten moneen kysymykseen en saanut vastausta, ja yhä vakuuttuneempi, että hiilaritarina ei ollutkaan niin yksinkertainen. Kesäkuussa olin hirveän toiveikas. Ajattelin, että ne hyvät tulokset, jotka vähähiilihydraattisilla dieeteillä on näytetty painonlaskun suhteen, kääntyisivät eduksi terveydellemme ja auttaisivat painonhallinnassa. Uskoin, että höttö vähenee ja hyöty lisääntyy. Joulukuussa olin pettynyt, kun löysin samalla viikolla useita uusia lääketieteellisiä artikkeleita täysjyväviljan, kasvisten ja hedelmien hyödyistä syövän ehkäisyssä ja lööppejä siitä, kuinka suomalaiset ovat vähentämässä näiden käyttöä. Huomasin, että minulla on vielä paljon opittavaa. Kiinnostuin psykologiasta ja filosofiastakin. Mielenkiintoinen on ihmisen mieli. Mediasta minun ainakin pitää oppia lisää.”

Totta sinulla on paljon opittavaa mutta onko haluja oppia. Onko tullut mitään opittua sitten 2011? Koska kirjoitustasi ei ole päivitetty niin vastaus on tietenkin että EI.

THL:n ja Diabetesliiton suuntaan on pelkurin kumarretava syvään ja samalla pyllistettävä kansalle, varsinkin sairauksisita kärsiville.

Tässä tätä tulta nyt sitten oli. Odotan mielenkiinnolla vastaustasi.

Helpoimmalla pääåset kun vastaat seuraavaan kysymykseen:

Onko tyydytetty rasva todistettavasti terveydelle vahingollista vai ei?

Jos vastaus on kyllä, niin THL ja Diabetesliitto ovat oikealla tiellä.

Jos vastaus on ei, niin kyseessä on vuosikymmenien suurin terveyshoidon skandaali.

“Vuonna 2011 vanhenin ja kiinnostuin anti-agingistä. Innostuin uudestaan Okinawan saarella asuvista japanilaisista, maailman pitkäikäisimmästä kansasta. Perinteisessä okinawan dieetissä 80 % energiasta tulee hiilihydraateista ja tyydyttynyttä rasvaa on erittäin vähän. He ovat aina syöneet paljon juureksia, kasviksia, hedelmiä, soijaa ja kalaa, mutta vain pieniä määriä lihaa ja maitotaloustuotteita. Kaikkein tärkeintä lienee, että he ylipäätään syövät 15 % vähemmän kuin pääsaarella asuvat japanilaiset, jotka hekään eivät syö niin paljon kuin länsimaalaiset. Samassa ajassa, kun 193 amerikkalaista miestä saa sepelvaltimotaudin, okinawalaisista sen saa vain 33. Kun 33 amerikkalaisnaista on saanut rintasyövän, okinawalaisista vastaavasti vain 6 on sairastunut. Okinawalaisilla tuntuu järki leikkaavan, sillä dementiaa on vanhuksilla puolet vähemmän kuin Amerikassa. Mikä parasta, 100-vuotiaalla okinawalaismiehellä on yhtä paljon testosteronia ja naisella estrogeenia kuin 70-vuotiaalla amerikkalaisella. Aika haluttava vanhuus. Tutkijat kertovat siitä lisää sivuilla: okicent.org.”

Luettavaa Okinawan ruokavaliosta löytyy tietenkin luettavaksi:

(Jostakin syystä seuraava ei vastaa kuvaustasi)

And what do Okinawans eat? The main meat of the diet is pork, and not the lean cuts only. Okinawan cuisine, according to gerontologist Kazuhiko Taira, “is very healthy-and very, very greasy,” in a 1996 article that appeared in Health Magazine.19 And the whole pig is eaten-everything from “tails to nails.” Local menus offer boiled pigs feet, entrail soup and shredded ears. Pork is cooked in a mixture of soy sauce, ginger, kelp and small amounts of sugar, then sliced and chopped up for stir fry dishes. Okinawans eat about 100 grams of meat per day-compared to 70 in Japan and just over 20 in China-and at least an equal amount of fish, for a total of about 200 grams per day, compared to 280 grams per person per day of meat and fish in America. Lard-not vegetable oil-is used in cooking. Okinawans also eat plenty of fibrous root crops such as taro and sweet potatoes. They consume rice and noodles, but not as the main component of the diet. They eat a variety of vegetables such as carrots, white radish, cabbage and greens, both fresh and pickled. Bland tofu is part of the diet, consumed in traditional ways, but on the whole Okinawan cuisine is spicy. Pork dishes are flavored with a mixture of ginger and brown sugar, with chili oil and with “the wicked bite of bitter melon.”

Artikkeli

Loppuvuodatuksesi jätän omaan arvoonsa.

“Vuosi 2011 on ohi. Ei ole ollut monta yhtä herättävää vuotta. Ei monta yhtä antoisaa, eikä yhtä ottavaa. Vuoden vaihtuessa en ole tehnyt yhtään lupausta. En ole jaksanut. Jos piristyn, lupaan ottaa rennommin, nauttia, nukkua hyvin ja liikkua. Jos lepään, ehkä sitten jaksan piristyä niin paljon.

Jos vaikutin tässä jutussa jonkun mielestä tulistuneelta, suosittelen, että ette vastaa siihen tulella. Tehokkaampaa olisi varmaan käyttää vettä. Tai ei sen niin väliä. Totuus kun ei pala tulessakaan.

P.S. Kuulin, että jouluaattoaamuna 2011 klo 7 supermarketissa käytiin sellaista käsirysyä joulumakeisista, että ainakaan kaikki suomalaiset eivät karppaa. Ainakaan jouluna. Terveellistä vuotta 2012!”

Kirsi Pietiläinen, Lääkäri HUS, Lihavuustutkimusyksikkö

Kirsi Pietiläinen on myös Keventäjät-palvelun lääkäri ja vastaa jäsenien kysymyksiin painonhallinnasta ja terveydestä.

Liity nyt Keventäjiin!

“Liity keventäjiin, laihdut varmasti”

Mitenkähän senkään asian kanssa on kun asiantuntijalääkärikin valehtelee silmää räpäyttämättä. Sivun satu ei ole tarkoitettu pelkästään keventäjien jäsenille vaan kaikille ylipainosta kärsiville.

Täysin vastuuntunnotonta “asiantuntijalääkäriltä” syöttää köyttä sairaudesta (liikalihavuus) kärsivälle.

Onko keventäjiltä ssatava palkkio satutätinä toimimisesta niin runsas että voi tuumata “kunnia menee mutta maine eikuin kasvaa”??

Ysträvällisin terveisin Veijo Puustinen, Linköping, Ruotsi

Jo yli 6 vuotta LCHF ruokavaliolla. Vakava D2:nen täysin ilman lääkitystä. Kaikki terveysarvot OK (lääkärini mielestä loistavat).

Paino alas yli 30kg 7 kk. Aloitettuani LCHF ruokavalion ja siinä on pysytty, ilman nälkää ja kaloreita laskematta. Niin, ja kahdessa lääkärintarkastuksessa aikaisemmin todettu maksavaurio oli myös kadonnut.

Ravintoni:

rasvaa 65-70E%

hiilih. 5E%

loput proteiinia (suosituksen mukainen)

Siitä huolimatta en älyä kuolla tällä ruokavaliolla. Olenko tyhmä vai oletko sinä pudonnut kärryiltä täysin?

Esimerkki2.

Iltalehden artikkelista:

“Painavimmillani vuonna 2005 painoin 167 kg. Siitä laihduttelin pikkuhiljaa, mutta paino jäi vuosiksi junnaamaan 135-140 kiloon.”

“Tammikuussa 2014 havahduin, kun painoa oli 138 kg. Polvet olivat todella huonossa kunnossa ja verenpaine korkealla. Liikkuminen oli kivuliasta ja pelkäsin, että jäisin lopulta kotini vangiksi. Päätin, että nyt on tehtävä jotain.”

“Tein radikaalin ruokarempan. Jätin herkut ja iltasyönnit pois, pudotin hiilarit minimiin ja tarkistin ruokailurytmin. Söin 1000-1200 kilokaloria päivässä. Jonkin verran lisäsin liikuntaa, sen minkä polvilta pystyin, kun tuloksia alkoi tulla.”

Artikkeli

Ja totta kai mukaan on saatu myös päivän pas kapuhe “aisantuntijan”taholta:

Apulaisprofessori: “Poikkeuksellista itsekuria”

Apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen työskentelee HUS:n lihavuustutkimusyksikössä .

“- Monilla biologinen flashback on liian kova, eli tulee niin kova nälkä, ettei pysty hillitsemään itseään. Tällainen vaatii poikkeuksellista itsekuria. Normaali ihminen ei pysty tällaiseen kurinalaisuuteen, puhutaan jostain aivan extremestä, Pietiläinen kommentoi.”

Pelkästään naurettavaa Pietiläinen. Ensinnäkään et näytä edes tietävän mistä puhut. Se että tavallinen pulliainen ymmärtämättömyyttään sotkee nääntymisruokavalion ja VHH:n on yksi juttu mutta “asiantuntijan” nyt luulisi huomaavan mistä on kyse eikä yrittävän jälleen kerran ajaa satutalo THL:n sivuraiteelle. Mitä extreemiä on terveellisen, luonnollisen ruoan syömisessä. LCHF ruokavaliolla syödään kun on nälkä ja syödään itsensä kylläiseksi. “Extreemiä”?? Minusta mennään enemmän extremin puolelle kun pöydässä seisoo puolivalmisteita kaikkine lisäaineineen ja teollisuusrasvoja joiden, ilman pienintäkään perustelua, väitetään jopa olevan terveellisiä.

(Olen lähettänyt ylläolevan Keventäjien kautta Kirsi Pietiläiselle kommentoitavaksi mutta vastaus vaan viipyy.)