Painon putoaminen 6 kuukautta ja sitten taas ylös.


Low-fat diet=vähärasvainen ruokavalio

Mediterranean diet=Välimeren ruokavalio

Low-carbohydrate diet=Vähähiilihydraattinen ruokavalio


Mean Weight Chance (kg)=keskimääräinen painopudotus yllämainitussa vertailuryhmässä.


Months of intervention=tutkimuksen kesto (kk)


Katso tutkimusraportti


Kun katsotaan eri diettien vaikutusta pidemmällä tähtäimellä niin tehdyissä tutkimuksissa tulee yleensä esille se että kaikki toimii aluksi mutta sitten seuraa painonnousu. Tavallinen tulkinta, esim. THL:n mielestä, on se että kaikki dieetit toimii yhtä hyvin (tai huonosti) lyhyellä tähtäimellä mutta sitten dietti ei kummallista kyllä toimi.


(On ehkä myös huomion arvoista että THL:n suosittelema vähärasvainen ruokavalio antoi huonoimman tuloksen, kuten kaikissa muissakin vertailuissa.)


Yleinen (kuten myös THL:n tulkinta) on, uskaltaisin sanoa väärässä.


Yksinkertaisempi ja enemmän toivoa herättävä tulkinta.


Mielestäni yksinkertaisempi ja enemmän totuudenmukainen tulkinta on seuraava: Dieetit toimii jos niitä noudattaa. On erittäin helppoa kääntyä takaisin entisiin tottumuksiin. Nääntymisruokalioiden kohdalla mielestäni on itsestään selvää että ne ei toimi koska NÄLKÄ voittaa aina.


Mitä tapahtui todellisuudessa tutkimuksessa johon diagrammi liittyy:


Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat ohjattiin syömään vähemmän kuin 20gr hiilihydraattia/päivä. He saivat syödä niin paljon kuin halusivat, syödä itsensä kylläisiksi ilman kalorien laskemista niin kauan kuin he seutasivat hiiliuhydraattirajoitusta. Tulos? Kaikki eivät varmaankaan seuranneet neuvoa mutta ryhmän keskimääräinen painonpudotus oli kunnioitettavat 6,5kg 5 kuukaudessa.


Puolen vuoden jälkeen alkoi ryhmän keskipaino nousta jälleen. Eikö ruokavalio enää toiminutkaan? Selitys on kuitenkin erittäin yksinkertainen.


Kun ryhmän jäseniltä kysytiin 6kk tutkimuksen aloittamisen jälkeen niin he kertoivat että heidän ravinnossaan keskimäärin 41,4% energiasta tuli hiilihydraateista. Se vastaa 200gr/päivä. Ei siis lähelläkään tiukkaa vähähiilihydraattista ruokavaliota. Kun ryhmä lopetti ohjeen seuraamista niin ruokavalio “herkesi toimimasta”. Täysin järkeenkäypää?


Kuinka saat ruokavaliosi toimimaan myös pitkällä tähtäimellä.


Yksinkertaista, jatka sen noudattamista.


Jos dieettisi (ruokavaliosi) on tehty pelkästään hetkellisesti noudatettavaksi niin mielestäni voit unohtaa sen, se toimii hetkellisesti ja sitten tulee pettymys entisen painon tullessa ehkä jopa bonuksen kanssa takaisin. Myös kaloreiden kyttääminen ja esim. pisteiden laskeminen ruokavalion yhteydesä ei pidemmällä tähäimellä anna hyvää ja pysyvää tulosta. Tämän ovat monet esim. Painonvartijoiden jäsenet joutuneet kantapään kautta oppimaan.


Se mikä toimii on elämätyylin muuttaminen. Valitse ruokavalio jota voit noudattaa loppuikäsi. Valitse ruokavalio joka ei vaadi kaloreiden kyttäämistä, pisteiden laskemista tai nälissään olemista.

Kuinka onnistut vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisessa.


Vähähiilihydraattinen ei ole ainoa vaihtoehto mutta se toimii tieteellisten tutkimusten mukaan paremmin kuin muut. Tehokas painonpudotukseen, paremmat verensokeriarvot, parempi verenpaine ja parempi kolesterooli, korkea HDL, matalat triglyceridit ja suuremmat LDL-partikkelit.


Vähähiilihydraattsen ruokavalion noudattaminen on vertailutestien mukaan yhtä helppo noudattaa kuin muiden ruokavalioiden. Ehkä syynä on se että et tarvitse laskea kaloreita etkä tarvitse olla nälissäsi.


Matkassa on kuitenkin vähintään kolme mutkaa:


Monet niinkutsutut “asiantuntijat” väittävät vielä nykyisinkin perustuen vanhentuneihin luuloihin että LCHF ruokavalio on vaarallinen koska se sisältää luonnollisia rasvoja.


LCHF ruokavaliolle on erittäin vaikea löytää vastaavaa ruokavaliota ja että aikaa kuluu enemmän kuon ruoan laittaa itse.


Runsaasti hiilihydraatteja sisältävää roskaruokaa löytyy kaikkialla, maistuu hyvältä, on halpaa ja riippuvuutta aiheuttavaa. Kuitenkin minoien mielestä on täysin luonnollista syödä kyseistä roskaa.


Ennenkuin LCHF ruokavalio saa todella ansaitsemansa aseman täytyy yllämainitut esteet saada tieltä pois. Samalla saadaan esille se hyöty joka ruokavaliosta on terveydellemme, ensisijassa voidaan mainita ylipainoiset ja diabeetikot.


Toimii erinomaisesti minulle.

LCHF-ruokavalio toimii erinomaisesti minun kohdallani jo seitsemättä vuotta. Diabeetikkona (D2) käyn säännöllisesti lääkärintarkastuksessa ja tähän mennessä tulokset ovat lääkärini mielestä loistavat. Mainitsen tässä jälleen että painoni putosi aloitettuani LCHF-ruokavalion yli 30kg 7 kuukaudessa ja verensokerini asettuivat normaalille tasolle. Olen 66 vuotias pian ja uskon että LCHF antaa minulla diabeteksestani huolimatta monta lisävuotta nähdä lapsenlapsieni kasvavan.

Mikähän olisi sinulle hyväksi pitkällä tähtäimellä?

lähde