Becel jatkaa mielestäni kansan huijauslinjalla:

“Kaikki herkulliset Becel-tuotteet sisältävät ainutlaatuisen yhdistelmän luonnon kasviöljyjä. Nämä luonnolliset, siemenistä saatavat kasviöljyt sisältävät runsaasti omega-3- ja -6-rasvoja, jotka auttavat ylläpitämään sydämesi terveyttä. Päivittäin nautittuna 2 grammaa omega-3- tai 10 grammaa omega-6-rasvoja auttaa ylläpitämään normaalia kolesterolitasoa.

Becel-kasvirasvalevitteet ja -margariinit sisältävät runsaasti elimistölle tarpeellista tyydyttymätöntä rasvaa ja siksi ne sopivat hyvin sydänystävälliseen ruokavalioon osaksi terveellisiä elämäntapoja ja monipuolista ruokavaliota.

Becel-tuotteet ovat myös erinomainen tärkeiden rasvaliukoisten A-, D- ja E-vitamiinien lähde. A-vitamiini on hyväksi näkökyvylle, D-vitamiini vahvistaa luustoa, lihaksia ja hampaita ja E-vitamiini suojelee koko kehon soluja.”

http://www.becel.fi/becel/sydanystavalliset-becel-tuotteet/default.aspx

Olen lähettänyt kysymyksen becel.fi:lle ja pyytänyt perusteita sydäystävällisyysväitteille joiden uskon olevan jopa EU määräysten vastaisia.
Perusteilla tarkoitan puolueetonta, korkealuokkaista tutkimusraporttia.

Odotellaan ja katsotaan käykö niinkuin ennenkin eli vastaus on “hyvää päivää-kirvesvartta” luokkaa.

Kysymys on mennyt myös Rasvatiedolle http://www.rasvatieto.fi/. Kyseinen sivu on täynnä täysin vanhentuneita luuloja joss kumarretaan syvään THL:n suuntaa ja pyllistetään kansalle.

Vastaus tuli Unileveriltä (Becelin valmistaja). Kuten arvelinkin selitykset on vähissä.
Vastauksessa viitataan yhtiön kotisivulle.

Hei Veijo!

Kiitos kysymyksestä.

Becel Gold tuotteelle on myönnetty Sydänmerkki – Parempi valinta –symboli, joka on väiteasetuksen artikla 2 mukainen ravitsemusväite, jossa todetaan, että elintarvikkeella on erityisiä hyödyllisiä ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Symbolin tarkoituksena on edistää kansaterveyttä helpottamalla terveellisen ruokavalion koostamista.

Merkintäjärjestelmän rakentamisen pohjana ovat olleet suomalaisten kansanterveydellisyyteen liittyvät keskeiset ravitsemusongelmat. Viranomaiset ovat olleet mukana yhteistyössä merkkiä ja sen kriteeristöä laadittaessa. Merkki on myös kirjattu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositusten kuluttajaesitteeseen (Ravinto ja liikunta tasapainoon, 2006).

Becel Gold tuotteessa on myös sallittu terveysväite:
Omega-3 (alfalinooleenihappo) edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina
Tämän väitteen käytön edellytys on: ”Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka on alfalinoleenihapon lähde vähintään asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen ”Omega-3-rasvahappojen lähde” mukaisesti. Kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla 2 g ALA:ta”. Omega-3-rasvahappojen lähde –ravitsemusväitteen käyttö edellyttää, että ”tuote sisältää alfalinoleenihappoa vähintään 0,3 g/100g”. Becel Gold tuotteessa on omega-3 rasvahappoja 8,3/100g.
Tämän terveysväitteen käytön edellyttämät ehdot täyttyvät ja Becel tuotteissa on siis sallittua käyttää tätä terveysväitettä.

Becel Gold tuotteessa on myös mainita sydänystävällisyydestä.

Sydänystävällisyys termiä saa käyttää, jos niiden yhteydessä on esitetty terveysvaikutuksen täsmentävä hyväksytty terveysväite. Tämä täsmentävä hyväksytty terveysväite on esitetty Becel tuotteissa: 2 g alfalinoolenihappoa (omega-3) tai 10 g linolihappoa(omega-6) päivittäin nautittuna auttaa ylläpitämään normaalia kolesterolitasoa.

Becel Gold –tuotteessa on asianmukaiset ja EU lainsäädännön mukaiset ravitsemus- ja terveysväitteet.

Ystävällisin terveisin

Sara
Ravitsemusasiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti

Siis minkäänlaista puolueetonta ja korkealuokkaista tutkimusraporttia ei löydy Unileverin väitteiden tueksi.

Lähetin vastauksen:

Kiitos Sara!

Vastaus on juuri niinkuin arvelinkin-hyvää päivää – kirvesvartta.

” 2 g alfalinoolenihappoa (omega-3) tai 10 g linolihappoa(omega-6) päivittäin nautittuna auttaa ylläpitämään normaalia kolesterolitasoa. “

Naurettavaa. “Normaalia kolesterolitasoa”. Kokonaiskolesteroli joka ei sano yhtään mitään sydänterveydestä. Becelin keppihevonen kolesteroli korkeintaan 5. Kaikkein huonoin mittausarvo sydänterveydestä kertomaan.

No, mainoksella pelottelullahan saadaan aina joku täysin terpeettomasti syömään kolesterolia alentavalla aineella ladattua halpaa teollisuusrasvaa ja tuottamaan suuria voittoja.

Hävetkää jos ei parempia perusteita löydy. Minä tulen blogissani jatkamaan omaa valistustoimintaani.

Se että miljoonat kärpäset syö paskaa ei todista että sinunkin tulisi sitä syödä.

Lopuksi hieman uuttakin tietoa lähettämäsi “tiedon” sijaan:

Pelkkä kokonaiskolestooli sanoo useimmissa tapauksisssa melko vähän sairastumisriskistä (paitsi poikkeustapauksissa kuten geneettiset poikkeamat). Paljon varmempi riskinarviointi saadaan katsomalla veren rasvajakaumaa.

Ongelmana on tietenkin se että tämä on hankalampaa. On paljon helpompi ymmärtää että ”korkea kolesterooli on vaarallinen”. Rasvajakauman analysointi vaatii ehkä enemmän osaamista ja tietoa kuin mihin useimmilla on mielenkiintoa.

Kokonaiskolestérooli. Useimmissa tapauksissa aika huono mitta riskistä. Usein suositellaan arvoa alle 5 mikä oikeastaan koskee vain niitä joilla jo on sydänsairaus. Terveille se on sopimaton taso ­lääkittäväksi. 70% 30-50 vuotiaista ruotsalaista on korkeampi arvo samoin 90-95% ruotsalaisista jotka ovat yli 50 vuotiaita.

Vaikeasti tulkitttava ja huono arvo ilman suhteuttamista muihin kolesterooliarvoihin.

Triglyceridit. Matala arvo on hyvä. Korkeat arvot johtuvat useimmiten paljosta hiilihydraatista ravinnossa. >1,7 on huono arvo, se on merkki metabolisesta oireyhtymästä och tarkoittaa kasvanutta sydänsairaus riskiä. Suuimmalla osalla heistä jotka noudattavat LCHF/VHH ruokavaliota on erittäin matalat arvot, minun oli 0,5.

Matala on hyvä. Tulee olla ainakin <1,7.

HDL– korkea arvo on hyvä, luonnollinen rasva kohottaa HDL:llää. Matalat arvot merkitsevät sydänsairauden riskin nousua. Paljo hiilihydraatti laskee HDL arvoa. Alle 1,0 (miehet) ja alle 1,3 (naiset) on huono ja merkkinä metabolisesta oireyhtymästä.Useimmilla jotka noudattavat LCHF ruokavaliota on korkeart arvoy, minun oli 1,8.

Korkea onhyvä. Tulee olla ainakin noin 1,0 (miehet) eller 1,3 (naiset).

LDL – usein suositellaan että arvon pitäisi olla alle 3,0. Tämä on kuitenkin hankalmpi arvo tulkittavaksi. LDL:lää on eri kokoja joista pienet ovat vaarallisia. Matala triglyseridi arvo ( ja korkea HDL) osoittaa että suurin osa LDL:stä on suurikokoista, kiltimpää lajia. Siinä tapauksessa voi LDL olla korkeampi ilman kasvanutta riskiä. Korkea triglyceridiarvo (ja matala HDL) vittaa suurempana määrää pieniä vaarallisia LDL-partikkeleita. Voidann sanoa että LDL-arvolle analyysiteknillisistä syistä annetaa yliarvioitu paino kun triglyceridit ovat alla 1,1 (tavallista VHH-ruokavaliolla).

Vaikeasti tulkitttava ja rajoitettu arvo ilman suhteuttamista muihin kolestrooliarvoihin.

Kokonaiskolesterooli / HDL Matala arvo hyvä, suositus alle 6. Jos halutaa yksi ainoa arvo sydänsairausriskin toteamiseksi niin tämä on paras. Se kertoo paljon enemmän kuin kokonaiskolesterooli, LDL ja jopa enemmän kuin triglyceridit. Se on parempi kuin LDL/HDL jota joskus käytetään. LCHF ruokavalio auttaa parantamaan tätä arvoa, minulla oli 2,3.

· Varmin riskin tulkitsemiseksi. Matala arvo on hyvä. Tulee olla alle 6, vielä mielummin alle 5 ja kaikkein mieluiten alle 4.

Yksinkertainen riskianalyysi:

Kolesteroolin mittaustulosten analysointi ei ole helppoa ja pelkää tuijottaminen kokonaiskolesterooliin tai LDL:ään johtaa helposti tarpeettomaan lääkitykseen joka tietysti on lääketeollisuuden mieleen.

Jos suuri osa kolesteroolista on hyvää, HDL, niin silloin voi statistisesti sallia huomattavasti korkeamman kokonaiskolesteroolin ilman riskin nousemista.

Tässä yksinkertainen ja parempi sääntö sinulle jolla ei ole sydänsairautta:

1. Jaa kokonaiskolesterooli HDL arvolla. Jos sinun kokonaiskolesterooli on 8,0 ja HDL 2,0 tulee tulokseksi 4.

2. Jos tulos on alle 5. Voit olla rauhallinen, kolesteroolisi on hyvä

3. Jos tulos on korkeampi: erikoisesti jos se on yli 6 on syytä alkaa miettimään elintavan muutosta. Sen jälkeen voi kolesteroolin mitata puolen vuoden välein. Jollei se parane on syytä ehkä harkita lääkitystä.

Jos sinulla on sydänsairaus (angina pectoris, sydäninfarkti) on syytä tähdätä parempiin arvoihin. Silloin voi kolesteroolilääkitys usein olla paikallaan. Keskustele lääkärisi kanssa.

Niillä joilla ei ole sydänsairauksia on harvoin hyötyä kolesteroolilääkkeistä. Seurauksena voi olla lihassärkyä, lihasheikkoutta ja huonontunut seksi.

http://terveydeksesi.fix4you.se/#post370

Hyvää keväänjatkoa

Lisäsin myös:

Pieni lisäys aikaisemmin lähettämääni:

Blogini sisältää paljon TIETOA margariineista. Voisitko ystävällisesti tiedottaa minulle jos jokin kirjoittamani ei pidä paikkaansa.

http://terveydeksesi.fix4you.se/#category9

mm.

Tutkija: Becel on vaaraksi sydämellesiMargariinitPosted by Veijo Puustinen Fri, October 25, 2013 21:04:04

”Kehoitan välttämään sen käyttöä”

Maa 26. 2013

Göran Petersson kehoittaa välttämään Becil käyttöä..

Bregott :in sijann Becel:iä ja Lätta margariinia ruotsalaisissa kouluissa..

Monet tutkija varoittavat jo nyt kevytmargariineista.

-VAARALLISTA LEIVÄLLÄSI? Leo Lundgren Allerum:in koulussa voi valita ainoastaan margariinia koulussa.

Elintarvikelaitos haluaa että voi vaihdetaan kevytmargariiniin. Tutkijat ovat kuitenkin ajatusta vastaan.

– ”Kehoitan välttämään Becelin käyttöä. Se siltää aivan liian paljon Omega6:tta joka lisää sydän- ja verisunisairauden riskiä”, sanoo Göran Petersson Chalmers:in korkeakoulusta. Hän on tutkinut elintarvikekysymyksiä yli 10 vuotta.

Hänen mielestään Elintarvikelaitoksen suositus perustuu ilman tieteellisiä perusteita olevaan rasvanpelkoon ja että diabeteksen ja liikalihavuuden syyt löytyy sokerista eikä rasvasta.

Hänen mielestään monityydyttämättömät öljyt aiheuttavat biokemiallisia vaurioita, tulehduksia ja kalkkeutumia.

Birgitta Strandvik, professor emerita lasten- ja nuortenlääkityksessä Karolinska Instituutissa näkee myös yhteyden sairauden ja Omega6:n välillä.

– ”Samaan aikaan kun liikalihavuus, diabetes, allergiat ja syöpä ovat lisääntyneet on myös Omega6 :den käyttä noussut voimakkasti.”

Minun jääkaappiini ei tule ilmestymään Unileverin tuotteita. Kenkiäni varten ostan kenkälankkia ja ruoanvalmistuksessa käytän tietenkin voita.