Artikkeli

http://www.iltalehti.fi/diabetes/201706022200180620_di.shtml

“Potilaiden itse esille tuomat elämäntapojen muutostarpeet eivät nouse osaksi omahoidon ohjausta, vaan hoitajan näkökulma painottuu potilasasiakirjoissa enemmän”

Onko joku yllättynyt??? Asennetta kuvaa hyvin käymäni keskustelu siaraanhoitajan kanssa Vikingin lautalla. Puutuin hänen keskusteluunsa toverinsa kanssa koska kuulin täysiä älyttömyyyksiä heidän keksustelussaan D2:sta. kerroin oman kokemukseni D2:sena LCHF ruokavaliolla ja vastaukseksi tuli: “Älä ala höpöttämään kaik…en maailman älyttömyyksistä MINULLE-MINÄ OLEN HOITSU”.
(Ilman ilkeilyä, hoitsulla oli varmasti 20kg ylipainoa mutta sehän hoituu helposti koska hän on hoitsu)

“Järvisen mukaan kakkostyypin diabetesta sairastavat voivat parantaa poikkeavia laboratorioarvojaan tai jopa pysäyttää sairauden elämäntapamuutoksillaan.”

Laboratorioarvot paranee oikealla elämäntavanmuutoksella mutta ei diabetes mihinkään katoa joten elämänttavanmuutoksen tulee olla pysyvä-loppuikäinen.

“Näin ollen ohjauksessa nousevat esille aina samat muutostarpeet, eikä potilas kehity omahoidon osaamisessa.”

1. Potilas tarvitsee oikeaa ravintotietoa,

2. Potilas tarvitsee riittävästi mittausliuskoja mittariinsa voidakseen oppia ravinnon vaikutuksen itselleen ja havaitaksen kuinka pielessä hoidon jakamat neuvot ovat. Oma arvioini mittaliuskojen määrästä 200kpl/kk puolen vuoden ajan.

“- Potilas saattaa esimerkiksi sanoa, ettei voi liikkua ylipainon vuoksi. Tällöin potilasta voitaisiin ohjata esimerkiksi pyöräilemään tai uimaan, jolloin niveliin kohdistuva rasitus olisi hallittavissa. Tai jos potilas sanoo, ettei voi syödä terveellisesti, koska se on liian kallista, voitaisiin yhdessä käydä läpi perusruoka-aineita, joista voidaan valmistaa terveellistä ruokaa.”

Turhalla riehumisella on pilattu monen ylipainoisen laihduttamisen onnistuminen. Liikunnalla on mitätön vaikutus painonhallinnassa joten ravinto on huomattavasti tärkeämpi. Varo nääntymisruokavalioita esim, ravintolisillä.

Oikea ruoka ei välttämättä ole kallista. Käytä hyväksesi erikoistarjoiuksia-lyhyiä päivämääriä pakkauksissa- valmista itse kaikki ruokasi-äläkä sorru ravintolisiin (esim. Nutrilett ym. jotka halavat syöttää sinulle karamellejä)

Lue1

Lue2

Artikkelissa mainittu asenne on syyllinen diabeteshoidon täydelliseen epäonostumiseen

“Tavoitteita ei saavuteta” lausunto Diabetesliiton puheenjohtajalta.