Alla osittainen käännös dr. Björn Ekengren:in artikkelista “ Ylipainoinen potilas”.

Työskentelee aluelääkärinä Tyresö:ssä.


Syö näitä mahdollisimman vähän.


Vältä niin paljon kuin mahdollista sokeria kaikissa muodoissaan ( virvoitusjuomat, mehut, karamellit, jäätelö). Liika sokeri aiheuttaa kemiallen reaktion kehossasi ja se johtaa useisiin kielteisiin seurauksiin: rasvamaksa, rasvan varastoituminen suoliston ympärille (kaljamaha), suoniston kalkkeutumiseen, nouseviin tulehdustasoihin, kohonneeseen verenpaineeseen ja kihtiin. Vähennä tai lopeta kokonaan hiilihydraattirikkaan ravinnon käyttö (leipä, olut, pasta,peruna ja riisi). Hiilihydraatti nostaa kehosi insuliinitason ja se puolestaan johtaa rasvan varastoitumiseen kehossasi. HUOM! Jos olet diabeetikko insuliinilääkityksellä niin sinun tulee vähentää tai kokonaan jättää insuliini pois jos kokeilet vähillä hiilihydraateilla-vaarana on verensokerin laskeminen liian matalalle tasolle. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa (ja seuraa tihein mittauksin/ Veijon lisäys) .


Vältä ns. kevyttuotteita. Usein ne ovat keinotekoisesti valmistettuja tuotteita joita ei löydy luonnosta ja usein niissä on suuri sokeripitoisuus. Vältä makeutusaineita koska ne voivat pitäät makeanhimoa yllä.ja voimistaa insuliiniresistenssiä suolistoflooran välityksellä. Varovasti hedelmien kanssa, erikoisesti jos olet diabeetikko. Hedelmät ovat lähinnä kuoren sisään piilotettua sokeria. Syö mielummin vihanneksia-lähemmin asiasta alla.

Varo valmisruokia ja puolivalmisteita-ovat usein sokeri- ja hiilihydraattiansoja.

Lue aina tuotteen sisällysluettelo.


Mitä sitten syödä?


Luonnollista, mielellään rasvaista ruokaa, lihaa, lintuja, kalaa, oliivi- ja rapsiöljyä sekä täysrasvaisia meijerituotteita kuten voita ja kermaa. Jos sinulla yllämainituilla on vaikeuksia saada painoa putoamaan ts. pitämään verensokerisi alhaalla voit yrittää välttää maitoa ja juustoa suurissa määrissä. Maito sisältää jonkun verran hiilihydraattia laktoosin muodossa ja juusto kaseiinia joka voi nostaa verensokeria. Vihanneksia voit syödä rajattomasti. Varo kuitenkin juureksia ja palkokasveja sillä joissa usein on paljon hiilihydraatteja. Syö pelkästään silloin kun sinulla on todella nälkä ja syö itsesi kylläiseksi. Mikään ei pakoita sinua syömään kolmea suurta ateriaa päivässä välipaloineen vaan päätät itse milloin ja kuinka usein syöt. Juo vettä, kahvia ja teetätai kuivaa valkoviiniä (voi jopa olla hyödyllistä, tiede ei ole yksimielinen) jollei sinulla ole ongelmaa alkoholista. Makeaa pelkästään suurissa juhlissa/juhlapyhinä ja mieluiten itse valmistettua jolloin tiedät kuinka paljon sokeria saat itseesi.


Liikunta

Et pysty liikkumaan itseäsi laihaksi mutta liikunnasta on monia terveyshyötyjä. Harrasta liikuntaa joka mielestäsi on hauskaa. Se on sinulle paras liikuntamuoto. Liiku niin paljon kuin haluat mutta älä odota että se laihduttaa.

Pelkkä liikunnan lisääminen ei toimi laihdutuksessa jollet samalla muuta ravintoasi.


Paasto


Ihmiskeho on tehty pystymään käsittelemään nääntymisjaksoja ja nykyinen tutkimus osoittaa että lyhyet paastojaksot voivat olla jopa hyödyllisiä. Voit esim. jättää yhden aterian päivässä väliin tai että paastoat 1-2 päivää viikossa. Jos sinulla on insuliinilääkitys niin sinun täytyy olla varovainenja keskustella asiasta lääkärisi kanssa siitä millaiset annokset insuliinia tarvitset paastojaksoina


Tulosten seuraaminen


Älä tuijota pelkästään vaakaan vaan seuraa vyötärösi mittaa. Älä punnitse tai mittaa tiheämmin kuin kerran kuukaudessa koska painosi ja vyötärömittasi voi vaihdella päivästä toiseen.


Ylläolevat neuvot proschyyristä lääkärin vastaanotolla

Lisää artikkelista:


Kun potilas on kokeillut kaikki “laihdutusmenetelmät” mutta mikään ei ole toiminut.


Leikkauspöydälle mars! Sairaanhoito suostuu siis leikkelemään ihmisen täysin terveitä elimiä niin että hän ei enää pystyisi saamaan energiaa ruoastaan ja laihtuisi? On siis aika käydä oireiden kimppuun välittämättä todellisista syistä liikalihavuuden aiheuttajiana.


Älkäämme unohtako sivuvaikutuksia joihin tämä sinällänsä menestyksellinen käsittely johtaa. Ensisijassa osan suolistojärjestelmän poiskytkeminen johtaa siihen että potilas ei enää pysty käyttämään hyväkseen tärkeitä aineosia ravinnostaan, esimerkkinä rauta ja B12 vitamiini. Tämä tietää sitä että leikattu potilas joutuu syömään ravintolisiä loppuikänsä. Toisinaan ei edes se riitä vaan potilaan on tultava hoitoon rauta- ja vitamiiniruiskeiden saamiseksi-loppuikänsä.


Toinen mainittava seuraus on se että kehon nahka harvoin ennättää seurata painonpudotusta. Löysää nahkaa tulee paljon, enimmäkseen vatsaan ja käsivarsien yläosaan. Vatsan päällä roikkuva ylimääräinen nahka jonka alle helposti kerääntyy sienitulehduksia kutinoineen ja kirvelyineen. Tämä joudutaan korjaamaan leikkauksella (plastiikkakirurgi). Pois leikataan roikkuva nahka ja ihonalainen rasva joka jäi jäljelle kun potilas laihtui suoliston silpomisen jälkeen. Siis uusi leikkaus ja siitä seuraavat leikkauksen jälkeiset kivut.


Kuten ehkä ymmärrätte niin kyseinen leikkaus ei ole ensimmäinen jota suosittelen potilaalle vaikka hän kertookin jo yrittäneensä kaikkensa. On itsestään selvää että kysyn jos hän on kokeillut LCHF elämäntyyliä. Lääkärinä sinänsä “vaarallista” koska monetkaan eivät ole uskaltaneet “rasvan vaarojen” pelossa.

Sitten heitä jotka kertoavat kokeilleensa jotain minkä ovat luulleet olevan LCHF mutta he ovat useimmiten pelkästään vähentäneet hiilihydraatteja lisäämättä rasvan määrää.

dr. Björn Ekengren


lähde