Hei 7. 2012

Näyttää siltä niin Ruotsissa kuin Suomessakin että käynnissä on täysi sota ravintokysymyksessä. Joku aika sitten oli erittäin rauhallista. Ei isompia uutisia ”vähähiilihydraattisen ruokavalion vaarallisuudesta”. Todennäköisesti vastustajataholla oli käynnissä vaikeita neuvotteluja siitä kuinka asiassa eteenpäin. Uskoisin että lopputulokseksi, koska mitään asiallista ei löytynyt, kuten ei aikaisemminkaan, tuli jatkaa samoilla vanhoilla perusteettomilla ”uutisilla” ja väitteillä kuin ennenkin. Vanha tutkimus kaivettiin esiin ja siitä alettiin liiterissä vuolla tarkoitukseen sopivaa johtopäätöstä. Ihmettelen itse eikö olisi löytynyt jotain edes lähellä LCHF/VHH-ruokavaliota olevaa tutkimusta. ”Ruotsalais/amerikkalainen tutkimus”:han ei millään tavalla ensinnäkään koske LCHF/VHH-ruokavaliota. Ei luulisi näillä puukkonikkareilla olleen suurempia vaikeuksia huomata asiaa itsekkään. Vaikutelmaksi jää se että he olettavat kansalaisten olevan niin tyhmiä että heille voi yhä edelleen syöttää valkoisen takin sisältä mitä roskaa hyvänsä. Nyt on kuitenkin niin että se juna meni jo. Meitä on liian paljon, meitä jotka olemme ymmärtäneet mistä on kysymys. Siksi on enemmän kuin huvittavaa kun esim. Expressen julkaisee ”uutisen” tutkimusraportista ja pelottelee ihmisiä vakavilla sairauksilla LCHF-ruokavalion yhteydessä ja pari päivää myöhemmin julkaisee lisä- numeron ”LCHF-menestysdieetti” sisältäen tietoa ruokavalion terveellisyydestä ja ”77 erittäin maukasta reseptiä”. Pitäisiköhän lehti vetää oikeuteen valehtelemisesta vai murhayrityksestä??

Markkinavoimat ovat kuitenkin jo osittain ymmärtäneet mistä tuuli puhaltaa. Uusia tuotteita, joissa sokeri/hiilihydraati-pitoisuutta on vähennetty tippuu markinoille. Margariinien- ja paistorasvojen sekä kevyttuotteiden käyttö ruoanlaittoohjelmissa televisiossa on historiaa. Kokit haluavat todennäköisesti ihmisten ottavan heidät vakavissaan eikä pelkästään naureskelevan kuten varmasti usein tapahtuu nykyisen ravintosuosituksen puolustajien, jopa professoritasolta, avatessa suunsa vakavine varoituksineen jopa kuolemanvaarasta jos jatkamme ihmiselle aikojen alusta luonnollisen ravinnon nauttimista. Asiassa on sama kummallisuus kuten usean vuoden ajan aikaisemminkin. ”Useat tutkimukset näyttävät” on mielilause näille tiedon oksalta tipahtaneille ”asiantuntijoille”. En kuitenkaan ole näiden vuosien aikana nähnyt kenenkään heistä viittavaan yhteenkään korkealuokkaiseen tutkimusraporttiin.

Suomessa keskustelu on median ja viranomaisten taholta onnistuttu sotkemaan melko hyvin (anteeksi suomalaiset). Seuratessani keskustelusivuja VVH:n kohdalla niin terveiden, liikalihavien ja diabeetikkojen kohdalla tulee lähinnä mieleeni keskustelu tupakanpolton vaaroista missä tuhansia keskusteluja pidetään yllä siitä onko kuitenkin terveelismpää jos savuke on vasemmassa vai oikeassa suupielessä vai peräti keskellä suuta. Onko eroa jos pisetään savuketta oikeassa tai vasemmassa kädessä ja minkä sormien välissä.

Suomalainen keskustelu tarvitsee kuten aikaisemmin kirjoitin helpon kuvauksen siitä mistä puhutaan ja sen että sitten kutsutaan asioita oikeilla nimillä. BicMac&Co ei ole LCHF/VHH ruokaa! Sen hiilihydraattipitoisuus on noin 40E%. Toisinsanoen sitä voidaan hyvällä tahdolla kutsua hiilihydraattirajoitetuksi ateriaksi (virallinen suositus on 55-60E%). Minulle LCHF-ruokavalion kohdalla käsitteet on yhä seuraavat:

Tiukka LCHF: Max ca 10 gr hiilihydraatteja päivässä

Alaraja LCHF: Max ca 25 gr hiilihydraatteja päivässä (5 E%)

Yläraja LCHF: Max ca 50 gr hiilihydraatteja päivässä (10 E%)

Hiilihydraattirajoitettu ruokavalio: 100-150 gr hiilihydraatteja päivässä (ca 20-30 E%)

Hiilihydraattiruokavalio: >30 E% (150gr hiilihydraatteja päivässä tai enemmän)

(Onko sinulla parempi ehdotus asiassa?)

Lisää peruskäsitteistä täällä:

http://terveydeksesi.fix4you.se/#post385

Joten ystävät hyvät, aloitetaan kutsumaan asioita oikeilla nimillä samalla ymmärtäen että LCHF esim. ei ole sama kuin Atkins tai edes VHH. Sama tällä kohtaa, kutsutaan asioita oikeilla nimillä.

Seuraava asia mistä ajattelin narista on kaikki nämä yhä edelleen keskustelupalstoille ilmestyvät “ei sovi minulle”, “en voi syödä rasvaa”, “sairastuin jo viikon jälkeen” jne. Tätä esiintyy luojan kiitos lähinnä roskafoorumien kuten SUOMI24, iltalehti ja vastaavien ylläpitämillä sivuilla. Nämä vastuuntunnottomat foorumin ylläpitäjät tekevät joko ymmärtämättömyyttään tai tyhmyyttään pelkästään suurta vahinkoa koskusteluissa.

Tuon rasvanpelon jätän sikseen koska ymmärrän täysin että vuosikymmenien aivopesun jälkeen osalla on vaikeuksia omaksua sitä totuutta että vuosikymmenien pelottelu rasvoilla on kaikkea muuta kuin totuutta. Sairastumisissa, edellyttäen että kirjoittaja todella on ollut VHH-ruokavaliolla, uskoisin kysymyksessä olevan niinsanotut ylimenoilmiöt kehon siirtyessä sokeripoltosta rasvanpolttoon. Väitteen vakavimmista sairaustapauksista jätä täysin omaan arvoonsa, tuli ne sitten tavalliselta pulliaiselta tai professoritasolta. Minkäänlaista näyttöä kyseisestä ei ole.

Sitä vastoin näyttöä vähähiilihydraattisen ruokavalion terveyshyödyistä LÖYTYY näyttöä niin kokemus- kuin tieteentasolla. Tästä ei kuitenkaan vastustajat mainitse sanallakaan vaan viittaavat aina pakonomaisesti että pitkäaikaistutkimuksia kaivataan. Tämä on naurettavaa kivien heittelyä lasitalossa koska heidän juistamalleen uskolle nykyisiin suosituksiin ei löydy edes lyhytaaikaisia tutkimusraportteja. Sitäkään he eivät tietenkään suostu sanomaan. “Tuhannet tutkimusraportit” jatkavat loistamistaan poissaolollaan. Törkeintä on mielestäni Diabetesliiton toiminta. Vastenmielisyyteni johtuu ehkä siitä että itse diabeetikkona joka kolme vuotta olen seurannut erittäin tihein mittauksin erilaisen ravinnon vaikutusta sairauteeni. Ehkä minä sitten olen se erillistapaus jonka vastustajapuoli nostaa esiin joka kerta kun törmäävät positiivisiin uutisiin LCHF/VHH-ruokavalion vaikutuksista. Tuloksena on kuitenkin ollut se että noudattamalla Diabetesliiton ja Duodecimin suosituksia olisin saada juosta säännöllisesti hakemassa lääkeitä ja taudin kehityskierre olisi melko varmasti ollut negatiivinen. Kuten sanottua, nyt yli kolme vuotta ilman lääkitystä, verensokeri normaali, veren rasvaarvot “loistavat” kuten hoitaja asian ilmaisi.

Se siitä vuodatuksesta, täytyy jättää jotain seuraavaksikin kerraksi.

Hyvää kesänjatkoa kaikille lukijoilleni.

Terv Veijo