Syy 5. 2013

Uusi tutkimus osoittaa ett 11,6%:lla kiinalaisia on diabtetes,

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1734701

”Diabeteksesta on tullut katastrofi Kiinassa”, sanoo Paul Zimmet, Kansainvälisen Diabetesliiton kunniapuheenjohtaja. ”Kiinan nopeasti kasvava talous on tuonutmukanaan lääketieteellisen ongelman joka voi johtaa sairaanhoidon konkurssiin. Suuri kysymys on pystyykö Kiina hoitamaan näin suuren terveysongelman”.

Bloomberg:

Kiinassa on nyt enemmän diabeetikkoja kuin USA:ssa (11,3%) ja Ruotsissa (noin 4%). Tämä saattaa kuitenkin olla vain katastrofin etunimi. Kehitys kulkee todella nopeasti Kiinan modernisoituessa ja samaan aikaan saadessa rajoittamattomasti länsimaista roskaruokaa, täynnä sokeria ja nopeasti imeytyvää tärkkelystä.

Kiinalaiset saavat diabeteksen huomattavasti pienemmällä ylipainolla kuin länsimaalaiset. Pelästyttävää on myös se että niiden 11,6% lisäksi joilla jo on diabetes on 50,1% vaaravyöhykkeellä. Heillä on madaltunut glukoosinsieto, diabeteksen esiaste.

Nuorilla kiinalaisilla (18-29 v) on 40%:lla diabeteksen esiaste! Neljää kymmenestä uhkaa toisinsanoen diabeteskomplikaatiot kuten aikainen sydänsairaus, sokeus, dialyysi ja amputaatiot.

Ylläoleva ei ole sairaanhoidon ongelma. Ei ole olemassa vastamyrkkyä sitä rajoittamatonta määrää myrkkyä, joka aiheuttaa tän ongelman, vastaan. Ongelman on ruoka jota kiinalaiset syövät joka päivä.

Lähde

Veijon lisäys:

Minulla on hieman vaikeuksia nähdä ja uskoa se että diabetesongelma kokonaisuudessaan on modernin ruoan aiheuttama. Olkoon että länsimaisen ruoan saanti on lisääntynyt nopeasti niin se ei todennäköisesti koske koko maata. Olisi mielenkiintoista saada tietää kuinka tilanne on tutkittuna eri osissa maata (köyhissä-rikkaissa).

Esim. keskustelupalstoilla on esiintynyt paljon kirjoittelua siitä miksi esimerkiksi juuri Kiinassa ei ole diabetsongelmaa vaikka hiilihydraatteja käytetään (runsaasti?) ravintona. Ehkä nyt tehty tutkimus vastaa pitkälle myös siihen kysymykseen.