Kes 28. 2013

New England Journal of Medicine raportoivat amerikkalaiset tutkijat diabeteshoidon tuloksista vuosina 1999-2010. Tulosten yhteenveton vaoidaan käyttää termiä todella huonot. Suurin osa diabeetikoista ei saavuttanut tavoitearvoja.

Raportti

Ruotsissa tilanne on sama. 31. maaliskuuta julkaistiin diabetesrekisterin vuosiraportti (2012). Ei edesw puolet diabeetikoista (D2) saavuttaneet tavoitearvoja koskien pitkää sokeria, HbA1c, joka on 52mmol/l/mol. Jopa keskiarvo ylittää tavoitearvon. D2 diabeetikoilla sairaanhoidossa on keskiarvo 54,9mmol/l/mol lääkintäklinikoilla 65,3mmol/l/mol.

Pahiinta kaikessa tässä on se että tilanne pahenee koko ajan. Pitkäsokeriarvot kaikilla Ruotsin diabeetikoilla huononevat hitaasti mutta varmasti. Diabeetikkojen joiden arvot ovat niin korkeita että silmä- ja munuaisvauriot kasvaa määrä nousee koko ajan.

Diabeetikon ravintosuositukset lepäävät heikolla tieteellisellä perustalla.

Diabeteshoidolla on jättiläismäisiä ongelmia. Yksi syistä on todennäköisesti se että diabeetikon ravintosuositukset ovat olleet täysin sopimattomat. Ruotsin valtion lääkintäohjeita tarkastava elin (SBU) raportoi: ”Diabeetikon ravintoohjeita ei koskaan ole arvioitu/tarkastettu perusteellisesti”. Ja ”Kun katsotaan tieteellisiä perusteita diabeetikon ravintosuositukselle niin ne lepäävät todella heikolla tieteellisellä perustalla joten sairaanhoidon on oltava todella varovainen suositellessaandiabeetikolle hänelle sopivaa ravintoa”.

SBU:n raportti

Ylläolevasta, erittäin tarkkaan arvioidusta raportista, jonka takana ovat Ruotsin parhaat diabetesasiantuntijat huolimatta media kuitenkin levittää yhä edelleen ”varmoja” lausuntoja diabeetikon ravinnosta. Lautasmallia kuvataan tieteeseen perustuvaksi. Yllmainittu tutkimusraportti kertoo kuitenkin että tieteen osuus suosituksessa on olematon.

Vähärasvainen ruokavalio ei vähennä sydäninfarktin vaaraa.

SBU:n raportin jälkeen on myös tullut varmoja tietoja siitä että lautasmallilla on huono vaikutus/teho D2:ssa. Syksullä ilmestyi suurin tutkimus USA:ssa diabeetikon ruokavaliosta. Tutkimuksessa (LookAHEAD) saivat diabeetikot neuvon syödä vähärasvaisesti ja harrastaa liikuntaa. Heidän painonsa putosi hieman mutta ravinnolla ja liikunnalla ei ollut mitään vaikutusta sydäninfarktin vaaraan. Tutkimus jouduttiin lopettamaan 11 vuoden jälkeen koska haluttua tulosta ei nsaatu. Kun tutkijat ovat pakotettuja lopettamaan yllämainitun tyypisen tutkimuksen on kyseessä suuri epäonnistuminen.

Raportti

Korkea verensokeri on tärkeä tekijä sydäninfarktin vaarassa.

Sydäninfarkti on suurin kuolinsyy diabeteksessa. Diabeetiko riski saada sydänifarkti on kaksinkertainen verrattuna terveeseen. Suuri eurooppalainen tutkimus (The prevalence of abnormal glucose regulation in patients with coronary artery disease across Europe ) osoittaa että verensokeri on tärkeä tekijä. 50% heistä jotka tulevat akuutille sydäninfarktin vuoksi on diabeetikkoja. Ja 20%:lla on diabeteksen esiaste.

Raportti

Aika lopettaa pullan suositteleminen diabeetikolle!

Sairaanhoito ei ota diabeetikion korkeita verensokeriarvoja riittävän vakavasti. Väittäisin että hoitopuoli on täysin sokeistunut kolesterolista veressä, asiasta jonka kanssa diabeetikolla yleensä ei edes ole vaikeuksia. Kiejassani ”Sötare blod” voit lukea verenrasvahäiriöstä joka on tavallinen diabeetikolla ja joka on täysin yhteydessä verensokeriin.

Nyt on tultu niin pitkälle että diabeetikolle jopa suositellaan pullaa kahvin kanssa, pannukakkua lounaaksi ja riisiä ilalliselle-niin ja tietysti leipää joka aterialla. Kuva alla on yhdestä käytetyimmistä brochyreistä diabeetikolle Ruotsissa.

Käydessäni leksandissa jouluna oli esite yhä edelleen myynnissä apteekissa.

Siinä että diabeetikolla on vaikeuksia verensokerin kanssa ei ole mitään kummallista yllämainituilla neuvoilla. Jotta diabeeikko voisi hyvin on tutkijoiden syytä siirtyä luovaan ajatteluun diabeetikon ravinnon kohdalla. Se että hiilihydraatti kohottaa verensokerin on täysin biokemian perustietoa. Kun diabeetikolle sitten suositellaan pannukakkua, leipää ja pullia niin voidaan todeta että se on täysin järjen vastaista. Niin kauan kuin diabeetikko saa nämä neuvot tulevat hänen verensokriarvonsa olemaan aivan liian korkeat.

Tarvitaan parempaa tutkimusta

Pieni nruotsalainen tutkimus osoittaa että diabeetikon verensokeriarvot paranivat huomattavasti kun ravinnosta suljettiin pois hiilöihydraatti.

Raportti

Voidaan päätellä että ravintoneuvot diabeetikolle ovat ollee täysin väärin. Mutta jotta muutos saataisiin aikaan tarvitaan enemmän ja parempia tutkimuksia. Ruotsissa pitäisi ehdottomasti saada sellainen tutkimus käyntiin. Sillä olisi erittäin suuri merkitys kaikille diabeetikoille. Myös valtion kassa saisi tuntuvan lisäyksen (miljardeja kruunuja) joka vuosi kun dialyysin tarve diabeetikoille vähenisi.

Mitä tekee diabeetikko odotellesaan uusia tutkimusraportteja? Hän kokeilee itse.

Lähde

huom! Kuvat löytyvät lähteestä.