Lok 7. 2011

Vähähiilihydraattisesta ravinnosta:

Uskon että siihen miten suhtaudumme terveyskysymykseen ruoan kohdalla on tulossa suuri muutos. Asiantuntijat ovat monia vuosia varoittaneet rasvasta, erityisesti tyydytetystä. Lisääntyvä tutkimus näyttää kuitenkin että he ovat täysin väärässä.

Kaksi suurta muutosta yhteiskunnassa ovat ravistelleet ravintotutkimusta. Evidence Baced Medicine (EBM) ja internet. EBM:n voittokulku on on muuttanut paljon lääkityksen kohdalla. Aikaisemmin ei auktoriteettteja voitu kyseenalaistaa, ”professori ona sanonut niin” ja silloin se oli niin. EBM tekee sen että yhtääkkiä kyseenalaistaminen ja perusteiden vaatimeinen on mahdollista. Sen lisäksi avoin internet tekee mahdolliseksi kenelle tahansa lukea alkuperäisartikkeleita ja vetää omia johtopäätöksiä.

Tutkimus osoittaa että VHH:lla saavutetaan parempi painonhallinta kuin vähärasvaisella. VHH:lla on parempi vaikutus metabolisen oireyhtymän hoidossa kuin vähärasvaisella. Pidempiaikaisi tutkimuksia ei ole paljoa mutta mielestäni löytyy riittävästi tietoa VHH:n suosittelemiseksi sairauksissa kuten: metabolinen oireyhtymä, 2-tyypin diabetes, ylipaino, ja sydän- ja verisuonisairaudet.

Lähde