Kes 20. 2012

http://www.lu.se/o.o.i.s?id=1383&visa=pm&pm_id=1927

Elävätkö he jotka noudattavat virallista ravintosuositiusta pidempään? Näin väitetään Elintarvikelaitoksen taholta miellyttävän mutta todellisuudessa epätoivoisen tutkimusraportin tuella. Se mitä marjametsässä on touhuttu on rusinoiden kerääminen mukana olleesta kaakusta. Kyseessä on Malmö Kost Cancer tutkimus jota he yrittävät hyödyntää omasta näkökulmastaan. 17000 keskiikäistä miestä ja naista osallistui seurantatutkimukseen vastaamalla kyselelyyn kuinka he söivät.

Vähän sokeria

Paljon hedelmiä ja vihanneksia

Paljon kuitua (ts. esim. vähemmän valkoisia jauhoja)

Paljon kalaa

Sopivan paljon monityydytettyä rasvaa

Vähän tyydytettyä rasvaa.

Sen jälkeen verrattiin heitä jotka söivät suosituksen mukaan heihin jotka eivät seuranneet. Tulokseksi saatiin että he jotka antavat katinvillat kaikille tai ainakin melkein kaikille suositukselle elävät hieman lyhyemmän elämän kuin he jotka noudattavat kaikkia suosituksia. Kätevää Elintarvikelaitoksen kannalta mutta mitäänsanomatonta itse kysymyksessä jota yritettiin ”tutkia”.

Olisiko tutkimuksessa totta edes siteeksi? Ehkä jos rima asetetaan riittävän matalalle:

He jotka noudattavat Elintarvikelaitoksen suositusta elävät hieman pidempään kuin he jotka syövät pääasialliseti kaakkuja ja chipsejä.

Olisikohan aika kohottaa rimaa ettei median tarvitse koko ajan luoda kissankokoisia otsikoita matalatasoisten tutkimusten pohjalta. Kansalaisethan ei enää paljon kulmakarvojaan kohota näille ”tutkimukselle”, Elintarvikelaitos on munannut itsensä liian monta kertaa.

Mieleeni tulee lähinnä vanha pilapiirros siltä ajalta kun Neuvosto-sukellusvene ajoi karille Ruotsin rannikolla. Puolustusministerin toiminta ja lausunnot olivat verrattavissa Elintarvikelaitoksen nykyisiin. Pilapiirroksessa joku lehtimies piti mikrofoonia ministerin nenän alla ja sanoi: ”Sano jotain”.

Lähde