Maa 24. 2013

Aiheuttaako sokeri diabetesta? Onko kohonnut sokerikäyttö syynä maailmanlaajuiseen diabetesepidemiaan (D2)? Jos kysyt sokeriteollisuudelta niin saat tietenkin vastaukseksi EI. Jos kysyt heiltä jotka tekevät aiheesta tieteellistä tutkimusta niin vastaus on enemmän epävarma.

Jos kysyt tohtori Robert Lustig:ilta niin saat vastaukseksi vakuuttuneen KYLLÄ: Uskon hänen olevan oikeassa.

Uusi tutkimus tukee teoriaa sokerin syyllisyydestä. Jos katsotaan sokerin saatavuutta 175 maassa viimeisellä vuosikymmemellä niin yhteys on selvä. Mitä enemmän sokeria saatavissa sitä enemmän diabetesta. Mitä vähemmän sokeria, sitä vähemmän diabetesta.

Yksi ylimääräinen limsa päivässä kytkeytyy yhteen 1,1% diabeteksen nousun kanssa. Tämä tarkoittaisi runsaat 100 000 ruotsalaista diabeetikkoa päivittäistä limsaa kohti. Yhteys joka muistuttaa tupakoinnin pelottavaa sairastumiskehitystä.

Yhteys on selvä vaikka tulosta korjataan mm. liikalihavuuden aiheuttamilla tapauksilla. Korjaus tukee myös teoriaa siitä että liika sokeri ei pelkästään tee sinua liikalihavaksi, se voi sairastuttaa sinut jo ennen sitä.

Koska tutkimus on statistiikkatutkimus niin se ei riitä yksinään näyttämään mikä on syynä diabetekseen. Se on kuitenkin sokeriteollisuudelle vähemmän miellyttävä ja vaatii teollisuuden puolelta jälleen selittämistä.

Toisaalta todisteet sokerin vaarallisuudesta lisääntyvät koko ajan. Ihmisellä ei ole mitään tarvetta lisäsokerista. Sokerissa ei ole mitään ravintoainetta jota tarvitseme.

On korkea aika että vapaudumme sokeririippuvuudest ja pysäytämme käynnissä oleva katastrofin.

link1

link2

link3

lähde