Elo 11. 2012

Kaikki rasvat , kasvisperäiset ja eläinperäiset (animaaliset), koostuvat saman tyyppisistä rasvahapoista, mutta niiden välillä on kuitenkin perustavaa laatua olevia eroja. Kasvisperäiset omega3 rasvahapot koostuvat 18 hiiliatomista (pituus) mutta ihminen tarvitsee niitä jotka ovat 20 hiiliatomia pitkiä ja joita löytyy pääasiassa animaalisista rasvoista (rasvainen kala, äyriäiset). Kasvisperäiset öljyt sisältävät suhteettoman paljon tulehduksia aiheuttavaa omega6 –rasvahappoa. Kasvisperäiset rasvat ovat melkein aina teollisuuden valmistamia ja sisältävät epäpuhtauksia kuljetuksesta ja prosessoinnin yhteydessä käytetyistä lisäaineita. Valmistustekniikka luo rasvoja joille ei löydy vastinetta luonnosta. Näihin kuuluvat tietyt transrasvat ja vaihtoesteroidut rasvat.

Pellavansiemenöljy joka sisältää eniten omega3-rasvahappoa ei siedä lämmitysta ja soveltuu siten parhaiten salaattiin ja kylmiin kastikkeisiin.

Omega3 pitoisuus:

Öljy Omega-3 i %

Pellavansiemenöljy 57

Rapsiöljy 10

Soijaöljy 7

Saksanpähkinäöljy 5

Oliiviöljy 1

Maissiöljy 1

Maapähkinäöljy 0

Ohdakeöljy 0

Sesamöljy 0

Auringonkukkaöljy 0

Itse käytän aika vähän ruokaoljyjä. Voi on hallitsevassa asemassa ja salaattikastike syntyy majoneesista (aito) ja turkkilaiseta jugurtista tarpeellisilla mausteilla.

Ehkä tarpeellinen huomautus?

Rapsiöljy jota LCHF-ruokavalio suosittelee tulee rapsista. Rypsi on samaa sukua oleva mutta ei kuitenkaan sama:

Mitä eroa on rypsillä ja rapsilla?

Rypsi ja rapsi ovat eri lajeja. Rypsi, Brassica rapa oleifera, on nauriin alalaji ja rapsi, Brassica napus oleifera, on lantun alalaji. Nauriin katsotaan kehittyneen peltokaalista, joka on Suomessakin kasvava rikkakasvi. Lanttu taas on syntynyt nauriin ja kaalin risteytymisen tuloksena, joten rypsillä ja rapsilla on yhteinen ”historia”.

Lähde