Lok 10. 2011

Ei ole helppoa kun vuosikymmenien paradigma (malli) kaatuu. Kun omat vuosikymmenienaikaiset teoriat ei yhtääkkiä pidäkkään paikkaansa. On inhimillistä siinä tapauksessa jatkaa uskomista vanhoihin oppeihin.

Keskustelu käy kiivaana eri tasoilla virallisesta ravintosuosituksesta. Minun mielestäni täysin selvästi kaatunut paradigma, mutta yhä edelleen monet luottavat vanhoinin oppeihin

Keskustelu on keskustelusivuilla yhä enemmän siirtymässä myös urheilun puolelle ja kiista on enemmän kuin valmis. Onko urheilulääketiede samoilla harhapoluilla kuin virallinen ravintosuositus? Onko niin että urheilulääketieteen itsestään selvänä lähtökohtana on ollut ja on virallinen ravintosuositus ”tuhansine tutkimuksineen” jotka osoittavat että tyydytetty rasva on vaarallista ja sen takia on hyvä korvata se tolkuttomalla määrällä hiilihydraatteja? Jos on niin kuinka paljon tieteseen voidaan urheilulääketieteen silloin perustuvan, tyydytetyn rasvan vaarallisuudesta kun ei löydy mitään todisteita? Väiteet urheilualan väeltä ovat kuitenkin kivikovia, ilman mielestäni mielettömältä tuntuvia hiilihydraattitankkauksia ja ravintolisiä ei ihminen jaksa? Siitä ei vielä tänään sillä taholla olla valmiita antamaan periksi millimetriäkään. Ne tapaukset joita eliittitasolla on tullut esille viimeaikoina leimataan äkkiä yksittäistapauksiksi, valehtelemiseksi tai vastakirjoittelulla yritetään tehdä naurettaviksi. Samaa äärimmäistaktiikkaa käytetään kuin virallisesta ravintosuosituksesta keskusteltaessa. Esim. Björn Ferryn (Olympialaiste kultamitali ampumahiihdossa) tapauksessa löytyi äkkiä mielipide urheilutasolta sen jälkeen kun hän paljasti (Västerbottens kurir) noudattavansa LCHF(VHH ruokavaliota:

http://lchf3356.blogit.fi/treenaus-vhhlla/

”Ferry valehtelee tai on yksittäistapaus”

Linkki

Asiaa ajamaan löytyi Michael Svensson, urheilufysiologi Umeån yliopiston urheilulääketieteellisestä yksiköstä

Hän uskoo että Ferry joko valehtelee tai sitten on äärimmäistapaus tai sitten hän ei tiedä kuinka paljon hiilihydraatteja hän syö.

Keskiviikon lehdessä B.Ferry kertoi että hän ei syö hiilihydraatteja. Hän kuitenkin korjasi asian kertomalla että hänen ravinnossaan on noin 10-15 prosenttia (uskoisin artikkelissa tarkoitettavan E%) hiilihydraatteja.. Aikaisemmin prosenttiluku oli 60.Keskiviikon lehdessä B.Ferry kertoi että hän ei syö hiilihydraatteja. Hän kuitenkin korjasi asian kertomalla että hänen ravinnossaan on noin 10-15 prosenttia (uskoisin artikkelissa tarkoitettavan E%) hiilihydraatteja.. Aikaisemmin prosenttiluku oli 60.

Tämä on kuitenkin M.Svenssonin mielestä äärimmäisen vähän ja hän kyseen alaistaa tiedon.

´”Ferry ei voi säilyttää terveyttään sillä ravinnolla. Mahdollisuus ei ole edes maailmankartalla ja minulla on tosisuuria vaikeuksia uskoa asiaa. Hän joko laskee väärin tai sitten on muutellut lukuja. Hän olisi täysin uniikkitapaus eliittiurheilussa. Sillä tasolla millä Ferry treenaa ei voi pysyä terveenä, selviytyä suorituksesta tai saada hyvää kehitystä suorituksilleen, ei niin vähillä hiilihydraateilla”, sanoo Svensson.

Ferry on tietääkseni kommentoinut ylläolevaa seuraavasti.

“Olen maajoukkueessa ja meistä pidetään ruokapäiväkirjaa. On täysin sama mitä Svensson väittää, käyköön lukemassa ruokapäiväkirjani.”

Jonas Colting (triathlon) kommentoi seuraavasti:

Linkki

Linkki2

“Itse sirryn koko ajan tiukemalle ja tiukemmalle LCHF/VHH ruokavaliolle. Trendi on mielstäni selvä.”

“Lähetin Ferrylle emailin viime viikolla. Hän saatietenkin itse puhua omasta puolestaan mutta hän on uranuurtaja ravintokysymyksessä. Hän syö noin 15% (15E%) hiilihydraatteja ja katsokaa hänen tuloksiaan, vähemmän sairauspäiviä. Aikaisempi kehonrasva oli 13%, nyt 10%. Kaikki puhuu selvää kieltään. Se että Svansson syyttää häntä valehtelijaksi on sekä pateettista että piinallista.”

Muitakin ”tapauksia” löytyy niin yksittäis- kuin joukkuetasolla missä hiilihydraattien vähentäminen on antanut positiivisia tuloksia.

Käyköhän näma niin virallisen- kuin urheiluravinnon puolustajat samoilla taktiikka kurseilla. Elintarvikelaitoksella Ruotsissa on monia professoritasolla jotka ovat kerta kerran jälkeen munanneet itsensä julkisissa medioissa. Kuinka suuri on riski että myös urheilija ravinnosta keskultestaessa ajaudutaan samaan. Pitääkö vanhat teoriat vai onko aika alkaa todella kyseenalaistamaan sielläkin, Jos pohja pettää niin toivottavasti suurempaa rohkeutta myöntää virheet löytyy kuin Elintarvikelaitoksella ja sairaanhoitopuolella.

Itse olen valmis antamaan luuloistani periksi heti kun mielestäni vakuuttavaa tietoa ilmestyy. Minulle kantona kaskessa on kuitenkin se mitä alussa kirjoitin ja se että Ferry ja Colting kuvittelevat varmaan olevansa mehiläisiä, lentävät vaikka ei pitäisi pystyä.

Olisikohan aika piirtää urheilumaailmankin kartta uusiksi?

Mielestäni mielettömintä koko hommassa on se että moni tavallinen Pulliainen on omaksunut eliittiuurheilijalle suunnatut “neuvot”. Ehkä jo jokapäiväiseessä ravinnossa on THL:n suosituksen mukainen hiilihydraattipommi ja siihen kun tankkaillaan……..ei ole painonhallinta helppoa eikä mikään ihme ettei ole.

(Asiasta peremmin ymmärtävät ja kiinnostuneet ovat tietenkin tervetulleita kommentoimaan. Keskustelu asiallisella tasolla, normaali hulenheitto asiasta asiallisesti sallittu, Mieltä saa olla mutta ei mieletön. Yksinkertaiset säännöt?)