Tam 13. 2012

Iltalehden keskustelusivulla epätoivoinen kunto- ja ravintoneuvoja J. Vuorela tekee epätoivoissaan parhaansa mustamaalatakseen eliittiurheilijoita Ferry (ampumahiihdon kultamitali Olympialaisissa) ja J. Coltingia (triathlontähti). Molemmat ovat tunnettuja hahmoja LCHF/VHH ”piireissä”

Mielestäni Vuorelan huolestuminen on ymmärrettävää ja aiheellista mutta asiattomat kommentit eivät tilannetta paranna. Luulisi että Vuorelalla olisi sen verran huomiokykyä että jos Colting puhuisi puutaheinää niin se olisi jo Ruotsissa paljastettu, epätoivoisia ”asiantuntijjoita” on täälläkin.

Tässä osakäännös Coltingin haastattelusta:

Millainen on sinun ruokasi ravintojakauma harjoittelukauden aikana?

En ole tehnyt ravintoanalyysia pitkään aikaan. En laske mitään, uskon että se on hyvä osoittaa tässä yhteydessä. Se on myös täysin mielenkiinnotonta ja vie sivuraiteelle. Jos syö täysin raffinoimattomia elintarvikkeita jotka sisältävät hyvän rasvanlähteen niin tulos on joka tapauksessa hyvä. LCHF ruokavaliossa unohtuu proteiinin osuus usein. Rassva on erittäin hyvä mutta mukaan täytyy saada myös hyvä proteiinin lähde. Proteiinilla on monia tärkeitä tehtäviä.

Erityisesti kovassa treenauksessa?

Aivan oikein. Silloin on proteiini tärkeä. Punaista lihaa, lohta, kananmunia…ei pelkästään voita ja kermaa.

Tähtäin on tietenkin erilainen jos maksimaalisen terveyden ja kovan treenauksen pohjalta tai jos on diabeetikko joka haluaa normalisoida verensokerinsa. Monet ovat kuitenkin uteliaita. Mihin arvelisit energiajakauman ravinnossasi osuvan?

Koska rasvasta tulee paljon energiaa niin arvelen sen olevan noin 40% rasvaa, 30% proteiinia ja 30% hiilihydraatteja. Joinakin päivinä 20% hiilihydraatteja.

Kun en treenaa niin arvelen jakauman olevan 40% rasvaa, 40% proteiinia ja 20% hiilihjydraatteja.

Lähde

Jotkut haluavat yhä myös repelöidä Ferryn ravinnosta mutta heille kai riittänee vastaukseksi Ferryn vastaus epäilevälle fysiologille:

“Olen mukana maajoukkueessa ja meillä pidetään ruokapäiväkirjaa. Sieltä sopii tarkistaa.”

Tässä sivussa onnittelut Ferrylle hienosta 3-sijasta nyt viikolla (toissapäivänä?)